Cenas ceļ vietējais badīgums

© F64

Centrālā statistikas pārvalde aprēķinājusi vidējo patēriņa cenu celšanos pagājušā gada decembrī: +0,3% pret 2014. gada decembri un –0,3 pret 2015. gada novembri.

Pamācoši, ka abos gadījumos preču cenas vilkušas vidējo cenu uz deflāciju un pakalpojumu cenas – uz inflāciju. Preču cenu deflācija gada laikā –0,3%, toties pakalpojumu cenu pieaugums par 2,1% bijis stiprāks un nodrošinājis inflāciju kopumā. Mēneša laikā precēm deflācija –0,6%, ko pakalpojumu cenas ar +0,3% nav spējušas pārvarēt. Nekas, pienācis janvāris ar daudzu valsts noteikto pakalpojumu cenu paaugstinājumu, kas nodrošinās vēlamo inflāciju. Te vieta vēlreiz atgādināt, ka inflācijas veicināšana ir valstīm izteikts Eiropas Centrālās bankas padoms un mērķis ar paskaidrojumu, ka tādā gadījumā valstis varēs atdot saviem kreditoriem mazvērtīgākus eiro un izvairīties no skandāliem, kādos bija iekūlusies Grieķija.

CSP turpina informēt arī par 12 mēnešu vidējo patēriņa cenu līmeni pret iepriekšējiem 12 mēnešiem, kas bija ļoti nozīmīgs rādītājs tad, kad Latvijai bija jāpierāda sava atbilstība eirozonai. Decembrī šis rādītājs ieguvis vērtību +0,2%, kura atšķirību no pavisam savādāk rēķinātajiem +0,3% pamanīs tikai visdedzīgākie statistikas entuziasti.



Svarīgākais