Statistiķi saspiež rūpniecības balonu

© F64

Centrālā statistikas pārvalde Latvijas rūpniecībā maijā sākusi saskatīt sarukumu pretstatā pieaugumam martā un aprīlī, ko paši statistiķi nekādi nespēja izskaidrot.

CSP safabricētie maija dati izskatās pēc mēģinājuma klusi un mierīgi izlaist gaisu no balona, pirms tas pārsprādzis. Proti, CSP divi iepriekšējie paziņojumi par rūpniecības pieaugumu uz apstrādes rūpniecības pieauguma rēķina izskatījās vairāk pat smieklīgi nekā melīgi. Acīmredzot ir bijis uzdevums CSP sagatavot datus Latvijas kreditoru nomierināšanai, kas tagad skaitās notikusi. CSP var atļauties atzīt maija rūpniecības kritumu attiecībā pret aprīli par 2,1%.

CSP paziņojums par rūpniecības apjoma pēkšņo palēcienu šā gada martā par 1/10 daļu virs līmeņa, kādā rūpniecības rādītāji svārstījušies vairākus gadus, tika pamatots ar darba atsākšanu Liepājas metalurgā. Šis uzņēmums bija publiski izrādījis savu saimniekošanu Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai un citiem interesentiem. Visa valsts zināja, ka uzņēmums nav atsācis metālkausēšanu, bet metālapstrādi 19. gadsimta darbnīcas stilā, kas nevarēja dot jūtamu pieaugumu Latvijas rūpniecības kopapjomam. Tiklīdz Neatkarīgā to norādīja CSP darbiniekiem, viņi cerēja jaunu stāstu par pastiprinātu mežu izciršanu, bet to neapstiprināja Latvijas Kokrūpniecības federācija. Trešā CSP versija bija milzīgs pieaugums rūteru ražošanā. Tagad starptautiskā līmenī izgājušais uzņēmums MikroTik darbojas nesalīdzināmi veiksmīgāk par Liepājas metalurgu, taču arī šā uzņēmuma darba apjoms nav pietiekams Latvijas rūpniecības kopējo rādītāju diktēšanai.

No CSP jaunākā paziņojuma izriet tieši tas, ko Neatkarīgā jau rakstījusi par diviem iepriekšējiem paziņojumiem. Piemēram, 8. maijā Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss sarunā ar Neatkarīgo attiecībā uz martu atzina, ka pieaugums nozarē nebūtu noliedzams, kaut gan pretēji tik augstam pieauguma rādītājam kā CSP nosauktie +7,7% darbojies cenu kritums vairākiem koksnes veidiem. Izskatās, ka CSP darbinieki no avīzes ir uzzinājuši par reālo situāciju koksnes pārstrādē un noteikuši tai maija rādītāju +2,7%. Tā varbūt arī ir, taču ar šādu pieaugumu nepietiek, lai līdzsvarotu pārtikas pārstrādes stabilo sarukumu, kam maija vērtība CSP ziņojumā ir –5,5%. Visas rūpniecības apjoma izmaiņu novērtēšanai gada laikā ar +6,5% iezīmē statistiķu centienus aizvietot demonstratīvi aplamus skaitļus ar acīs mazāk krītošiem skaitļiem.



Ekonomika

Eleving Group ir uzsācis sākotnējo publisko akciju piedāvājumu (IPO), kurā privātie un institucionālie investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties uz uzņēmuma akcijām. Parakstīšanās periods ilgs līdz 8. oktobrim.