VESELĪBA: Ja vēders nestrādā kā pulkstenis

© Publicitātes foto

Ja cilvēkam regulāri jācieš diskomforts vēderā, tad ļoti pareizi ir pārbaudīties pie ārsta, lai pārliecinātos, vai tā nav kāda nopietna gremošanas trakta slimība. Kad izmeklējumi ir veikti, nereti izrādās, ka nepatīkamās sajūtas, vēdera pūšanos, aizcietējumus, caureju un citas problēmas izraisa ēšanas paradumi, mazkustīgs dzīvesveids, kā arī spriedze. Lai atjaunotu labas attiecības ar paša vēderu, noteikti ir vērts ieviest izmaiņas savā dzīvesveidā un ēdienkartē. Te palīgā nāk arī speciāli produkti zarnu trakta veselībai, kas kļūst arvien pieprasītāki.

Kas jāēd, lai uzņemtu šķiedrvielas

Jāēd rudzu maize, dažādi pilngraudu putraimi, brūnie rīsi, griķi, klijas, kāposti, ziedkāposti un daudzi citi dārzeņi, āboli un citi augļi, dažādu šķirņu pupas un pupiņas, zirņi, lēcas, žāvēti augļi, rieksti, sēkliņas.

Veselam cilvēkam pietiktu vienkārši uzņemt ieteicamo balastvielu dienas devu, kas pieaugušajiem ir 30–35 g. Sevišķi vēlamas šķiedrvielas ir tiem, kuri cenšas samazināt svaru vai cieš no vēdera izejas problēmām, un arī daļai kairinātās zarnas sindroma pacientu. No balastvielu uzņemšanas jāatturas cilvēkiem pēc kuņģa un zarnu trakta operācijām. Daži izvairās no šķiedrvielas saturošiem produktiem, jo zarnās pastiprināti veidojas gāzes un pūšas vēders. Taču visbiežāk diskomforts ir īslaicīgs un to var novērst, vienmērīgi sadalot šķiedrvielu uzņemšanu pa vairākām ēdienreizēm dienas gaitā.

Īpaši šķiedrvielu produkti

Nav noslēpums, ka daudziem cilvēkiem šodien ir izveidojušies ne visai veselīgi uztura paradumi – patērē daudz rafinēto ogļhidrātu, daudz tauku, bet maz šķiedrvielu, kā arī uzņemts pārāk daudz kaloriju; vairums cilvēku strādā sēdošu darbu, un stresa līmenis ikdienā kopumā ir augstāks, nekā būtu pieļaujams. Sekas tam ir visdažādākās, arī vēdera problēmas un liekais svars. Teorētiski visi zina: lai šo situāciju labotu, jāmaina dzīvesveids, jāveido racionāla ēdienkarte, jākļūst krietni kustīgākiem. Lai būtu vieglāk spert soli pretī veselīgām pārmaiņām un varētu labāk justies, talkā nāk speciāli šķiedrvielu produkti, kuri koncentrētā veidā satur šķīstošās un nešķīstošās balastvielas un kuriem nereti pievienotas arī citas vērtīgas sastāvdaļas.

Smilšu ceļtekas sēnalu pulveris

Efektīvs šķiedrvielu produkts ir smilšu ceļtekas (Plantago Psyillium) sēnalu pulveris, kas izcili bagāts ar ūdenī šķīstošajām šķiedrvielām. Smilšu ceļteka, kuru sauc arī par Indijas ceļteku un bluseni, ir attāla radiniece mūsu pašu ceļtekai. Indijas un Tuvo Austrumu tautu medicīnā smilšu sēnalas jau kopš seniem laikiem tikušas lietotas dažādu vēdera problēmu risināšanai un pievienotas arī maizei. Smilšu ceļtekas sēnalu pulverim piemīt ļoti liela absorbcijas spēja – tas var uzsūkt šķidruma daudzumu, kas vairāk nekā 20 reizes pārsniedz tā svaru. Nonākot zarnu traktā, tas piebriest un transformējas želejveida masā, kas viegli pārvietojas un nodrošina normālu, bagātīgu vēdera izeju. Atšķirībā no dažādiem vēdera «mīkstinātājiem» šķiedrvielas stimulē vēdera izeju fizioloģiski un dabiski: pieaug zarnu satura tilpums, palielinās spiediens uz zarnu sieniņām, un gribas iet uz tualeti. Tas nozīmē, ka efektīvāk tiek izvadīti toksīni un sārņi, tā novēršot organisma pašsaindēšanos, kas var notikt, ja nevajadzīgās vielas uzkavējas zarnu traktā pārāk ilgi. Šo produktu jāuzmanās lietot, ja ir ķirurģiskas zarnu slimības, sašaurinājumi, nosprostojumi vai nesen bijusi operācija.

Smilšu ceļtekas sēnalu pulveris var būt arī palīglīdzeklis cilvēkiem, kuri cenšas atbrīvoties no liekā svara. Kā zināms, viens no lielākajiem traucēkļiem šajā procesā ir izsalkums, kas ne vienam vien cilvēkam licis atmest sapni par labu figūru. Smilšu ceļteku sēnalu pulveris rada stabilu sāta sajūtu, un zarnu trakts nepaliek bez darba. Ja paralēli lieto medikamentus, vitamīnus vai citus preparātus, tad pēc pulvera uzņemšanas ieteicams nogaidīt stundu vai divas, lai arī tie netiktu absorbēti un izvadīti.

Šajos produktos bieži tiek pievienota arī vesela virkne probiotiķu – labo baktēriju. Piedevām pievienoti prebiotiķi – fruktooligosaharīdi, kas ir barības vielas šīm baktērijām, palīdz tām labāk izdzīvot, vairoties un darīt savus labos darbus. Ja, piemēram, cilvēks ir ārstējies ar antibiotikām un viņam izveidojusies disbakterioze, tad labās baktērijas ir nepieciešamas, lai atjaunotu zarnu mikrofloras līdzsvaru. Tēlaini tās var salīdzināt ar desantniekiem, kurus iemet ienaidnieka teritorijā, savukārt prebiotiķi ir šo karotāju bruņojums un pārtikas rezerve, kas nodrošina iespēju cīnīties daudz sekmīgāk. Reizēm labo baktēriju nozīme varbūt tiek pārspīlēta, taču ir situācijas, kā minētā disbakterioze, kad tās vajadzētu lietot, turklāt zarnu trakts ir orgāns, kurš piedalās imunoloģiskās atbildes veidošanā, un arī šajā procesā probiotiķiem ir nozīme. 

Kas ir šķiedrvielas

  • Šķiedrvielas jeb balastvielas ir ogļhidrāti, kuri nesašķeltā veidā tiek izvadīti cauri tievajai zarnai un nokļūst resnajā zarnā, kur uz tiem iedarbojas resno zarnu baktērijas.
  • Izšķir šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, un organismam nepieciešamas abas.
  • Nešķīstošās šķiedrvielas palīdz nodrošināt labu vēdera izeju, palielinot izkārnījumu masu, bet šķīstošās šķiedrvielas sadalās, un rezultātā veidojas bioloģiski aktīvas vielas – īso ķēžu taukskābes un citas, kas ir gan dabīgi organisma atindētāji, gan arī uzsūcas no resnās zarnas asinīs, nonāk asinsritē un iesaistās dažādos organisma vielmaiņas procesos.
  • Uzņemot šķiedrvielas, ir nodrošināta noturīga sāta sajūta. Produktiem, kas bagāti ar šķiedrvielām, parasti mēdz būt zemāks glikēmiskais indekss, ogļhidrāti uzsūcas lēnāk, tas palīdz stabilizēt cukura līmeni asinīs.
  • Šķiedrvielām piemīt spēja bloķēt tauku un arī dažu citu uzturvielu uzsūkšanos, tāpēc ēdājs uzņem nedaudz mazāk kaloriju.
  • Šķiedrvielas nodrošina barību zarnu trakta labajām baktērijām un arī sekmē holesterīna līmeņa normalizēšanos asinīs.
  • Kalpo arī vēža, jo sevišķi – resnās zarnas vēža profilaksei, jo neļauj veidoties toksīniem un rada bioloģiski aktīvas vielas, kuras kavē audzēja attīstību.
  • Ar šķiedrvielām bagāti produkti: rudzu maize, dažādi pilngraudu putraimi, brūnie rīsi, griķi, klijas, kāposti, ziedkāposti un daudzi citi dārzeņi, āboli un citi augļi, dažādu šķirņu pupas un pupiņas, zirņi, lēcas, žāvēti augļi, rieksti, sēkliņas.

Svarīgākais