Kariņš: Iespējamā gāzes cenas palielināšana Latvijā saistīta ar politiskiem mērķiem

Iespējamā gāzes cenas palielināšanās Latvijā skaidrojama ar politiskiem, nevis ekonomiskiem mērķiem, uzskata no Latvijas Eiropas Parlamentā ievēlētais deputāts Krišjānis Kariņš (JL).

Kariņš savu domu argumentē ar to, ka Latvija atrodas tuvāk Krievijas gāzes ieguves vietām nekā daudzas citas valstis un AS "Latvijas Gāze" faktiski bez maksas izmanto Inčukalna gāzes krātuvi, informēja deputāta palīgs Jānis Patmalnieks.

Kariņš uzskata, ka Latvijas iedzīvotāji vēl joprojām maksā pārmērīgi lielu gāzes cenu, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Pēc "Eurostat" datiem, Latvijas iedzīvotāji par gāzi maksājot vairāk nekā Lietuvas un Igaunijas patērētāji. Savukārt uzņēmumi mūsu valstī maksā piekto augstāko tarifu ES, ierindojoties virs Francijas, Itālijas un Lielbritānijas.

Kariņš norāda, ka statistikas rādītāji liecinot, ka Latvijai steidzami jādomā par energoresursu diversifikāciju, jo ievērojama atkarība no gāzes un tās nesamērīgā cena padara Latvijas uzņēmumus nespējīgus konkurencē ar citu valstu ražotājiem.

Jau ziņots, ka AS "Latvijas Gāze" janvāra prognozēs par dabasgāzes tarifu izmaiņām 2010.gadā prognozē, ka 1.jūlijā dabasgāzes tarifs pieaugs par 13% klientiem, kas dabasgāzi izmanto plītīs, bet par 24% klientiem, kas dabasgāzi izmanto apkurē.

"Latvijas Gāze" iespējamo tarifu pieaugumu skaidro ar faktu, ka no maija dabasgāze klientiem tiks piegādāta tieši no Krievijas, līdz ar to tās cena vasarā būs atkarīga no tā brīža naftas produktu cenām un valūtu vērtības. Patlaban visa dabasgāze tiek piegādāta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves krājumiem, vēsta "Latvijas Gāze".

"Latvijas Gāze" arī norāda, ka šā gada 1.maijā stāsies spēkā akcīzes nodoklis dabasgāzei, kas būs 15,6 lati par 1000 kubikmetriem jeb 1,6 santīmi par vienu kubikmetru dabasgāzes. Līdz ar to maijā tiek prognozēts tarifu pieaugums par 4% un 7% attiecīgi klientiem, kas dabasgāzi izmanto plītīs un apkurē.

Šā gada 1.janvārī klientiem, kas dabasgāzi lieto plītīs un ūdenssildītājos, tarifs samazinājās par 5% un klientiem, kas dabasgāzi lieto apkurē, tarifs samazinājās par 9%. "Latvijas Gāze" arī atgādina, ka 2009.gada 1.jūlijā tarifi jau samazinājās attiecīgi par 17% un 27%.

Mājsaimniecībām dabasgāzes tarifi automātiski mainās divreiz gadā 1.janvārī un 1.jūlijā. Tarifi mainās atkarībā no dabasgāzes iepirkuma cenas - attiecīgi naftas produktu cenām, valūtu vērtībām un iegādātiem krājumiem Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.