Gatavojoties Šeņjanas dienām Latvijā, Rīgu apmeklēs Ķīnas uzņēmēju delegācija

2010.gadā Rīgā notiks Ķīnas Tautas Republikas Liaoninas (Liaoning) provinces galvaspilsētas Šeņjanas dienas Latvijā. Gatavojoties nozīmīgajam pasākumam, nākamnedēļ Rīgā ieradīsies Šeņjanas uzņēmēju delegācija, lai iepazītos ar Latvijas uzņēmējdarbības vidi, Starptautisko izstāžu centru Ķīpsalā, Rīgas viesnīcu un transporta infrastruktūru.

Darbs pie sadarbības projekta starp Latviju un Ķīnas pilsētu Šeņjanu aizsākās pērnā gada nogalē, kad Latvijas uzņēmēju delegācija LTRK valdes priekšsēdētājas Žanetas Jaunzemes-Grendes vadībā viesojās Ķīnā. Decembrī LTRK un ĶTR Starptautiskās Tirdzniecības veicināšanas padomes Šeņjanas apakšpadomes vadītāji parakstīja Saprašanās Memorandu, kas paredz abu valstu eksporta veicināšanu un ekonomisko sadarbību. Ķīnas puse ir ieinteresēta sadarbības attīstībā gan vietējās valdības līmenī, kā vienu no projektiem izvirzot sadraudzības pilsētu saišu izveidošanu starp Šeņjanu un vienu no lielajām Latvijas pilsētām, gan arī ciešu biznesa kontaktu nodibināšanā.

Gada nogalē Ķīnā tika noslēgts arī ilglaicīgas sadarbības līgums starp Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 un Ķīnas izstāžu rīkotājkompāniju Zhongqiao International Exhibition Co., Ltd, kas paredz Ķīnas biznesa izstādes rīkošanu Šeņjanas dienu Latvijā laikā.

Pirmais praktiskais solis, lai veidotu sadarbību ar Latvijas uzņēmējiem, būs Ķīnas uzņēmumu dalība izstādē "Intertextil Balticum 2010", kas no 9.-11.aprīlim notiks Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā. "Esmu gandarīts, ka šajos pārmaiņu apstākļos izdevies rast labu pamatu divu valstu uzņēmējdarbības veicināšanai un BT 1 ar savu pieredzi un zināšanām piedāvā aktīvu komunikāciju platformu abu valstu uzņēmējiem," norāda BT 1 ģenerāldirektors Viesturs Tīle.

Efektīvai informācijas apmaiņai un pasākumu kvalitatīvas organizācijas nodrošināšanai LTRK ir izveidota darba grupa "Latvijas un Ķīnas ekonomiskās sadarbība", kas aicina visus sadarbībā ieinteresētos uzņēmējus uz nākamo darba grupas sēdi 20.janvārī, iepriekš piesakoties LTRK sekretariātā.

Vēsturiski vairāku Cinu (Qing) dinastijas imperatoru valdīšanas laikā Šeņjana ir bijusi Ķīnas galvaspilsēta. Mūsdienās tā ir strauji augošs rūpniecības centrs, kurā vēsturiskais mantojums organiski mijiedarbojas ar jaunā laikmeta sasniegumiem. Šeņjanā ir izveidotas vairākas Speciālās Ekonomiskās Zonas (SEZ), industriālie parki, tā ir īpaši atpazīstama mašīnbūves jomā, tostarp arī kā nozīmīgs automašīnu un lidmašīnu ražošanas centrs, kā arī dēvēta par Ķīnas ziemeļaustrumu finanšu centru. Pilsētā aktīvi tiek attīstītas videi draudzīgas tehnoloģijas un risinājumi.

Svarīgākais