Paredz izmaiņas NĪN ieskaitīšanas secībai budžetā

7.janvārī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts, kas paredz grozījumus noteikumos par kārtību, kādā kārtējie nodokļu maksājumi un nokavētie nodokļu maksājumi tiek ieskaitīti budžetā. Šobrīd spēkā esošos noteikumus papildinās ar jaunu punktu, kas paredz izmaiņas attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) ieskaitīšanas secību budžetā.

Gadījumos, kad nodokļu administrācija būs saņēmusi nodokļa maksātāja iesniegumu ar lūgumu piešķirt NĪN maksājumu samaksas termiņa pagarinājumu, pirms lēmuma pieņemšanas (piešķirot samaksas termiņa pagarinājumu) iemaksāto naudas summu vispirms novirzīs pagarinātā vai nokavētā NĪN segšanai. Tikai pēc tam iemaksāto naudas summu attiecinās uz NĪN kārtējiem maksājumiem.

Grozījumi nepieciešami, jo šobrīd nodokļu maksātāju iemaksātie maksājumi budžetā vispirms tiek ieskaitīti nodokļu maksājumu segšanai, kuriem maksājuma veikšanas brīdī nav beidzies nodokļu likumos un citos normatīvajos aktos noteiktais samaksas termiņš (kārtējie maksājumi).

Tādējādi, iesniedzot iesniegumu nodokļu administrācijā, piemēram, par nokavēto nodokļu samaksas termiņa atkārtotu pagarinājumu un nomaksājot 20% no iepriekšējā pagarinājuma parāda summas, rodas situācija, kad iemaksātais maksājums tomēr nenosedz šī pagarinājuma 20%, bet dzēš kārtējo nodokļa maksājumu.

Tāpat šobrīd pastāv gadījumi, kad nodokļu maksātājs vēlas iesniegt iesniegumu ar lūgumu pagarināt kārtējo nodokļa maksājumu un vienlaikus iemaksā budžetā summu, lai nosegtu jau izveidojušos parādu, jo saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām" šādu pagarinājumu nepiešķir, ja ir konstatēti nodokļu parādi. Taču iemaksātais maksājums tiek ieskaitīts kārtējā maksājuma segšanai nevis parāda segšanai.

Rezultātā veidojas situācijas, kad nodokļu maksātājam nav iespējams nomaksāt izveidojušos nodokļa parādu, pirms tam nenomaksājot kārtējo nodokļa maksājumu, kuram maksājuma veikšanas mēnesī nav beidzies samaksas termiņš.

Papildinātais noteikumu projekts dos iespēju īslaicīgās finansiālās grūtībās nonākušajiem nodokļu maksātājiem saņemt NĪN samaksas termiņu pagarinājumu un pildīt ilgtermiņa saistības pret pašvaldību budžetu.

Noteikumu projektu vēl izskatīs un par tā pieņemšanu lems MK.

Svarīgākais