Gaismas pils fasādes tīrīšana izmaksā 80 tūkstošus eiro

© F64

Latvijas Profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācija (LPUAA) ir satraukta par medijos pausto informāciju, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas fasādes notīrīšana izmaksā 80 000 eiro, un norāda, ka profesionālās uzkopšanas uzņēmumi šo darbu varētu veikt desmit reizes lētāk.

Kā skaidroja LPUAA izpilddirektors Jānis Ozoliņš, fasādes tīrīšanas pakalpojumu tirgus cena šāda apjoma ēkām ir no 50 centiem līdz vienam eiro par kvadrātmetru. Tā kā LNB fasādes platība saskaņā ar medijos pieejamo informāciju ir 15 300 kvadrātmetri, tad tās vienas reizes pilnīgai notīrīšanai jāmaksā no 7 650 līdz 15 300 eiro.

"Ja darbu izmaksas ir lielākas, tad rodas jautājums par projekta autoru iecerētā risinājuma efektivitāti un racionalitāti," rezumē Ozoliņš.

Ņemot vērā, ka patlaban tiek testēta mazgāšanas līdzekļu iedarbība esošajos laika apstākļos, precīzu ēkas fasādes mazgāšanas darbu pabeigšanas termiņu nav iespējams noteikt, taču LPUAA kā uzkopšanas nozares profesionāļus pārstāvoša organizācija norāda uz to, ka ēkas fasādē izmantotajiem materiāliem jābūt kopšanas instrukcijām, kā arī ēkas projektēšanas stadijā bija jābūt izstrādātiem risinājumiem tās ekonomiski efektīvai tīrīšanai.

Tāpat LPUAA pārstāvis uzsver, ka fasādes mazgāšana jāveic pavasarī vai rudenī, taču nekādā gadījumā ziemā. Ņemot vērā autotransporta plūsmas intensitāti objekta apkārtnē un valstisko nozīmību, Gaismas pils fasādi ieteicams mazgāt divas reizes gadā.

LPUAA ir gatava konsultēt pakalpojuma pasūtītājus ēku apsaimniekošanas un uzkopšanas jautājumos, lai turpmāk izvairītos no šādām situācijām. Pareizi organizēti ārpakalpojumi ļauj būtiski samazināt ēku apsaimniekošanas un uzkopšanas izmaksas, bilst Ozoliņš.

Ozoliņš uzskata, ka valstī jāveido viens vai vairāki valsts īpašuma pārvaldītāji, kuri ir specializējušies un kompetenti valsts īpašumu kvalitatīvā un ekonomiski efektīvā uzturēšanā. "LNB ir jānodrošina bibliotēkas pakalpojumi, nevis tai jāuzdod par pienākumu pārvaldīt vienu no modernākajām, dārgākajām un sabiedriski nozīmīgākajām būvēm valstī."

Kā vēstīts, Gaismas pils fasādes mazgāšanas izmaksas var sasniegt 80 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Summa būšot atkarīga no faktiskās putekļu un smoga radīto nosēdumu kārtas biezuma un laukuma, kas savukārt ietekmē speciālo mazgāšanas līdzekļu daudzuma nepieciešamību.

"Nacionālā būvkompāniju apvienība" (NBA) pārstāve Ilga Sokolova aģentūrai LETA pastāstīja, ka NBA jau vienreiz ēkas fasādi ir notīrījusi. Pirms ēkas fasādes nodošanas pasūtītājam tā tikusi attiecīgi sagatavota, tostarp notīrīta. Par atkārtotu ēkas mazgāšanu vienošanās noslēgta atsevišķi. NBA par saviem līdzekļiem veica logu mazgāšanu un spices stikla tīrīšanu arī šā gada vasarā.

LPUAA dibināta 2009.gadā. Asociācija dibināta, lai kopīgiem spēkiem atrisinātu profesionālās uzkopšanas un apsaimniekošanas nozaru problēmas un veicinātu to attīstību Latvijā.

Svarīgākais