Provizoriskais budžeta deficīts pērn - 6,6% no IKP

Provizoriskais 2009.gada valsts budžeta deficīts bijis 853,6 miljoni latu jeb 6,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), rēķinot pēc naudas plūsmas principa.

Par to liecina Valsts kases operatīvie dati, izvērtējot valsts pamatbudžeta un speciālā budžeta izpildi, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikāciju departamenta vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

Precīzi aizvadītā gada konsolidētā budžeta deficīta rādītāji būs zināmi pēc 20.janvāra, kad būs apkopoti pašvaldību budžetu rādītāji. Provizoriskais budžeta deficīts aprēķināts, vēl neiekļaujot pašvaldību budžetu izpildi.

Iepriekš tika plānots, ka, rēķinot tikai pēc naudas plūsmas principa, ko izmanto Latvijas institūcijas, budžeta deficīts pērn būs ap 8% no IKP.

Latvijas slēgtās vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem paredz, ka budžeta deficīts 2009.gadā nedrīkst pārsniegt 10%. Taču šo rādītāju rēķina pēc citas - ESA 95 - metodoloģijas, kas Latvijā ierastos aprēķinus palielina vēl par apmēram diviem procentpunktiem, jo aprēķini aptver plašākus rādītājus. Šādi aprēķināts budžeta deficīts varētu būt zināms tikai pavasarī.

Kā ziņots, 2009.gada 11 mēnešos konsolidētajā valsts budžetā bija izveidojies deficīts 558,1 miljona latu apmērā. Budžeta ieņēmumi bija 4,377 miljardi latu, bet izdevumi - 4,965 miljardi latu. Rēķinot pēc naudas plūsmas principa, šā gada 11 mēnešos valsts budžeta deficīts bija 4,5% no IKP.

Jau iepriekš bija zināms, ka gada nogalē valsts budžeta deficīta rādītāju ietekmēs iepriekš valdības pieņemtie lēmumi - uz apropriācijas palielinājuma rēķina piešķirt 25 miljonus latu slimnīcām, 84 miljonus latu Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumam, 49 miljonus latu zemnieku subsīdijām, kā arī 21 miljonu latu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Šis finansējums tieši atsauksies uz deficīta rādītājiem gada pēdējā mēnesi, palielinot gada deficītu par apmēram diviem procentpunktiem.

Līdz ar to pirms mēneša tika plānots, ka 2009.gada valsts budžeta deficīts būs 7% no IKP, rēķinot pēc naudas plūsmas, kam jāpieskaita vēl 1% deficīts, kas būs izveidojies pašvaldību budžetā.

Svarīgākais