Mēris nav mainījis cūkgaļas pieprasījumu Latvijas veikalos

© Scanpix

Saistībā ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) cūkgaļas pieprasījums lielākajos veikalos Latgalē un Vidzemē, Igaunijas pierobežā, nav mainījies. Arī cenas palikušas līdzšinējā līmenī, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā lielāko tirgotāju aptauja.

"Rimi" veikalos ne Latgalē, ne Vidzemē pieprasījums pēc cūkgaļas patlaban nav mainījies, un veikalam nodrošinātie produkta apjomi tiek izpirkti, kā plānots, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja SIA "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija.

Viņa norādīja, ka šī brīža iepirkuma cenu tendences cūkgaļai ir līdzīgas, kādas tās bija iepriekšējos divos gados. Konkrēti cūkgaļas produkti tiekot iekļauti iknedēļas akcijas periodos.

Tikmēr "Maxima" veikalos vasaras sezonā svaigas cūkgaļas pārdošanas apjomi esot pat palielinājušies par 12% salīdzinājumā ar šo pašu laika periodu pērn. Turklāt tieši Vidzemes un Latgales reģionu "Maxima" veikalos svaigas cūkgaļas apgrozījums ir pieaudzis par 10%, biznesa portālu informēja "Maxima Latvia" komunikācijas vadītājs Jānis Beseris.

Pārdošanas cenas cūkgaļai Vidzemē un Igaunijas pierobežā šajos veikalos ir palikušas tādā pašā līmenī - cenu kritums netiek novērots, norādīja Beseris.

Tikmēr par cūkgaļas pieprasījumu "Elvi" veikalos skaidrības nav, jo patlaban šādi skaitļi neesot pieejami.

SIA "Elvi Latvia" komercdirektore Laila Vārtukapteine informēja, ka nav ziņu par cenu izmaiņām. "SIA "Elvi Latvija" ir franšīze, līdz ar to katrs franšīzes partneris - veikala "Elvi" īpašnieks - pats nosaka pārdošanas cenu precei. Iepirkuma cena, kas ir vienota visam tīklam, cūkgaļai nav mainījusies," norāda Vārtukapteine.

Savukārt mazāku veikalu pārstāves - SIA "Latvijas tirgotāju kooperācijas AIBE" - valdes loceklis Uldis Priekulis informāciju par cūkgaļas tirdzniecību attiecīgajos reģionos no sadarbības partneriem solīja apkopot līdz rītdienas pusdienlaikam.

Kā ziņots, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka saistībā ar ĀCM iespējamo izplatību varētu būt gaidāms cūkgaļas cenu kritums, jo audzētāji, saskārušies ar realizācijas problēmām, centīsies gaļu pārdot par jebkādu cenu.

"Tuvākajā laikā Latvijā izmaiņas varētu būt cūkgaļas cenām, bet tas ir atkarīgs no tā, kā attīstīsies ĀCM Baltijas valstīs un tuvākajos reģionos. Ja slimība ies plašumā, tad noteikti pastāv iespēja cenu kritumam," sacīja Gulbe, gan pagaidām neprecizējot samazinājuma apmērus.

"Cenas kritums būs saistīts gan ar ekonomiskiem, gan psiholoģiskiem aspektiem, Ja reģiona audzētāji gaļu nevarēs eksportēt, tad to par jebkādu cenu vajadzēs pārdot vietējā tirgū. Savukārt cilvēki parasti cenšas nelietot uzturā to gaļu, kura ir saistīta ar kādām dzīvnieku slimībām, neskatoties uz to, ka cilvēku veselībai šie slimie dzīvnieki un viņu gaļa nekādu kaitējumu nerada," akcentēja Gulbe.

Patlaban ĀCM vīruss Latvijā apstiprināts 26 mežacūkām un 19 mājas cūkām vienpadsmit saimniecībās. Patlaban ir iznīcinātas 185 mājas cūkas.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori ir sākuši pārbaudes Ziemeļvidzemes reģiona saimniecībās. Pārbaužu laikā tiks apsekotas visas mājas, lai pārliecinātos, vai tajās netiek turētas mājas cūkas. Pārbaužu laikā laboratoriskai izmeklēšanai tiks ņemti asins paraugi.

Latgales pusē PVD inspektori ir pārbaudījuši 4553 mājas, no kurām cūkas tiek turētas 661 saimniecībā, kopā 2453 cūkas. 1662 cūkām noņemti asins paraugi laboratoriskai izmeklēšanai. Pārbaužu laikā inspektori ir konstatējuši 385 dažāda veida dzīvnieku turēšanas pārkāpumus.

ĀCM dēļ izsludinot ārkārtas situāciju Valkas novadā un tam piegulošajos novados, ārkārtas situācijas zona savienosies ar Latgalē noteikto zonu, tādējādi iekļaujot visu pierobežu ar Krieviju un Igauniju, aģentūrai LETA pastāstīja PVD vadītājs Māris Balodis.

Kopumā ārkārtas situāciju paredzēts izsludināt 20 novados - Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas un Rēzeknes novadā.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.