Arī Latvijā, iespējams, sūtījumi atlidos pie saņēmējiem

© Youtube

Starptautisko kurjerpasta pakalpojumu sniedzējs "DHL Express" inovatīvu piegādes tehnoloģiju izstrādes procesā Vācijā veicis pirmo bezpilota lidaparāta "DHL Parcelocopter" izmēģinājuma lidojumu un šobrīd turpina jaunās piegādes tehnoloģijas izstrādi

"Loģistikas nozare pasaulē un Latvijā piedzīvo straujas un vērienīgas pārmaiņas. Sekojot tehnoloģiju attīstībai un jaunākajiem inženierzinātnes sasniegumiem, meklējam aizvien jaunas iespējas, kā pilnveidot kurjerpasta piegādi. Šobrīd Eiropā un arī Latvijā vērojama tendence - aizvien vairāk pircēji iegādājas ikdienai nepieciešamās preces interneta veikalos, lielākoties tie ir neliela izmēra viegli sūtījumi. Sūtījumu skaits svarā zem 2,5 kilogramiem gada laikā pieaudzis par aptuveni 10%. Lai atvieglotu loģistikas procesu un nodrošinātu ātru un efektīvu kurjerpasta darbu, saredzam lielu attīstības potenciālu jaunu piegādes mehānismu izmantošanai, tostarp arī bezpilota lidaparātiem," norādīja Vītiņa.

"DHL Express" inovāciju eksperti uzskata, ka daudzu Eiropas pilsētu, tostarp arī Rīgas, plānojums un infrastruktūra būtu piemērota bezpilota lidaparātu izmantošanai nelielu sūtījumu piegādes servisa nodrošināšanai. "DHL Express" loģistikas eksperti paredz, ka bezpilota lidaparāti nākotnē izmantojami arī, piemēram, ārkārtas medikamentu piegādei attālāku reģionu un grūti sasniedzamu teritoriju iedzīvotājiem.

Izstrādātais bezpilota lidaparāta prototips spēj pārvietot līdz 2 kilogramiem smagu sūtījumu, un tā maksimālais pacelšanās augstums ir 100 metri. Jaunās tehnoloģijas izstrādē tiek plānotas vērienīgas investīcijas, un šobrīd uzņēmums turpina "DHL Parcelocopter" attīstību. Viena lidaparāta izgatavošanas izmaksas ir aptuveni 40 000 līdz 50 000 eiro.

Svarīgākais