Regulators apstiprina elektrotīklu atdalīšanos

© f64

Veicot ikgadējo pārbaudi par elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora atbilstību sertificēšanas prasībām un elektroenerģijas sistēmas īpašnieka neatkarības nodrošināšanai veikto pasākumu pietiekamību, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (Regulators) izvērtēja AS "Augstsprieguma tīkls" un AS "Latvijas elektriskie tīkli" ziņojumus, secinot, ka AS "Augstsprieguma tīkls" atbilst sertificēšanas prasībām un tā veiktie pasākumi ir pietiekami neatkarības nodrošināšanai, kā arī AS "Latvijas elektriskie tīkli" veiktie pasākumi nodrošina tā neatkarību, paziņoja Regulatora Komunikāciju nodaļas galvenā speciāliste Ieva Bethere.

AS "Augstsprieguma tīkls" ir pildījusi Regulatora lēmumā "Par elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora sertificēšanu" (sertificēšanas lēmums) ietvertos nosacījumus, iesniedzot sertificēšanas lēmuma izpildes plānu un atskaites par plāna izpildi. Sertificēšanas lēmums AS "Augstsprieguma tīkls" pilnībā jāizpilda līdz 2015.gada 30.janvārim, un atbilstoši plāna izpildei komersants uz šo brīdi veicis visus plānā paredzēto un tādējādi atbilst sertificēšanas prasībām.

Savukārt, lai nodrošinātu neatkarību, arī AS "Latvijas elektriskie tīkli" jāievēro Elektroenerģijas tirgus likumā noteiktās prasības, nepieļaujot nevienlīdzīgu attieksmi pret pārvades sistēmas operatoru un visiem elektroenerģijas tirgus dalībniekiem. Izvērtējot AS "Latvijas elektriskie tīkli" sniegto informāciju, Regulators apstiprina, ka komersanta veiktie pasākumi neatkarības nodrošināšanai ir pietiekami.

Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam pārvades sistēmas operators katru gadu Regulatora noteiktajā kārtībā iesniedz ziņojumu par pārvades sistēmas operatora atbilstību sertificēšanas prasībām un neatkarības prasībām, elektroenerģijas sistēmas īpašnieks katru gadu Regulatora noteiktajā kārtībā iesniedz ziņojumu par elektroenerģijas sistēmas īpašnieka spēju ievērot saistības, kas izriet no Elektroenerģijas tirgus likuma. AS "Augstsprieguma tīkls" 2014.gada 18.martā iesniedza ziņojumu par pārvades sistēmas operatora atbilstību sertificēšanas prasībām 2013.gadā ar pievienotiem dokumentiem un informāciju atbilstoši "Noteikumiem par pārvades sistēmas operatora sertificēšanu". AS "Latvijas elektriskie tīkli" 2014.gada 21.martā iesniedza ziņojumu par elektroenerģijas sistēmas īpašnieka atbilstību noteiktajām neatkarības prasībām un spēju ievērot saistības.

AS "Augstsprieguma tīkls" kā vienīgais neatkarīgais elektroenerģijas pārvades sistēmas operators Latvijā tika sertificēta 2013.gadā ar nosacījumiem, kas izpildāmi līdz 2015.gada 30.janvārim. Lai to nodrošinātu, tika veikta pārvades sistēmas operatora nodalīšana. Eiropas Komisija savā atzinumā ir norādījusi, ka nodalīšanas modeļa izvēle atbilst direktīvas "Par kopīgiem noteikumiem attiecībā uz elektroenerģijas iekšējo tirgu" tiesību normām, kā arī atzīst, ka tas pamatā ir ieviests atbilstoši prasībām. AS "Augstsprieguma tīkls" sertifikācija apliecina, ka Eiropas Savienības prasības par pārvades sistēmas nodalīšanu no ražošanas un tirdzniecības koncerna ir ievērotas un ka AS "Augstsprieguma tīkls" atbilst nepieciešamajām neatkarības prasībām. Latvija bija pirmā no Baltijas valstīm, kas noslēdza sertificēšanas procesu.

Ekonomika

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais