Nosaka jaunu PVN normu piemērošanas kārtību

Valdība šodien pieņēma noteikumu grozījumus par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) normu piemērošanas kārtību.

Kā skaidro Finanšu ministrija, Saeimā 2009.gada 22.oktobrī pieņemtie grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" paredz iespēju ar pievienotās vērtības nodokli apliekamajām personām dibināt PVN grupas.

Jaunie noteikumi izstrādāti, lai atbilstoši pieņemtajiem grozījumiem likumā, attiecīgi precizētu arī noteikumu normas.

Noteikumi paredzēs, ka turpmāk reģistrācijas iesniegumu reģistrācijai apliekamo personu reģistrā amatpersonai nav vairs jāiesniedz personīgi. Pie tam ir paredzēts, ka reģistrācijas iesniegumu drīkst iesniegt arī elektroniski, izmantojot drošo elektronisko parakstu.

Noteikumi ir papildināti arī ar normām, kas nosaka PVN grupas reģistrācijas kārtību VID ar PVN apliekamo personu reģistrā, kā arī par jauna PVN dalībnieka pievienošanu PVN grupai.

Noteikumos atbilstoši Eiropas Kopienu Tiesas spriedumam, tiek noteikts, ka ar PVN ir apliekama visa nekustamā īpašuma vērtība, ieskaitot zemi vai tās daļas.

Noteikumi ir precizēti arī atbilstoši 2009.gada 1.decembrī pieņemtajiem likuma grozījumiem, ar kuriem ir pagarināts PVN iemaksas termiņš valsts budžetā un precizēts PVN deklarācijas iesniegšanas termiņš.

Noteikumos arī tiek precizētas atsevišķas normas atbilstoši 2009.gada 16.jūnijā pieņemtajiem likuma grozījumiem, kas paredz līdz 2010.gada 31.decembrim pagarināts samazinātās PVN likmes piemērošanas termiņu masu informācijas līdzekļiem.

2009.gada 1.decembra pieņemtajos likuma grozījumos ir ieviesta jauna pārmaksātā PVN atmaksas sistēma, kas attieksies uz pārmaksātā PVN summu, kas izveidojusies, sākot ar 2010.gada 1.jūliju. Tādējādi noteikumi ir papildināti ar punktu, kas paredz, ka tie noteikumu punkti, kas attiecas uz pašlaik spēkā esošajām likuma normām, kas regulē PVN pārmaksas atmaksu, ir piemērojami attiecībā uz pārmaksātā PVN summu, kas izveidojusies līdz 2010.gada 1.jūlijam.

Noteikumiem jāstājas spēkā 2010.gada 1.janvārī.