Mājas sāk piedāvāt par dzīvokļa cenu

Četrstāvu dzīvojamā ēka ar 20 dzīvokļiem 2130 kvadrātmetru kopplatībā uz 1454 kvadrātmetrus liela zemesgabala tika piedāvāta tiesu izpildītāja rīkotā izsolē par 341 000 latu.

Nekustamo īpašumu tirdzniecības starpnieku apkopotās ziņas par mājokļu cenām bieži tiek apstrīdētas ar norādi uz tiesu izpildītāju sludinājumiem, kuros mājokļu cenu līmenis ir divas un vairāk reizes zemāks par cenām citos darījumos. Ja konkrētajā gadījumā jauna māja ar 20 dzīvokļiem tikusi novērtēta par 341 000 latu, tad viena dzīvokļa cena atbilst 341 000:20=17 500 latiem jeb pārdesmit tūkstošiem eiro. Šim uzskatāmības dēļ vienkāršotajam piemēram vēl jāpiebilst, ka māja taču tika pārdota kopā ar zemi un autostāvvietām un ka lielākā dzīvokļa platība šajā ēkā ir vismaz ieprojektēta 247 kvadrātmetru platībā, kas nozīmē, ka reālās dzīvokļa cenas ir daudz zemākas.

Ar nosaukumu Gudrais nams apzīmēta objekta izsoli par treknajos gados pierastu dzīvokļa cenu pagājušajā piektdienā veica tiesu izpildītāja Aija Kalniņa, apmierinot SEB bankas prasību pret nekustamā īpašuma attīstītāju. Viņa Neatkarīgajai apstiprināja, ka izsole notikusi un objekts pārdots, bet atteicās izpaust darījuma cenu un pretendentu skaitu. "Šobrīd dalībnieku skaits ir vairāk nekā ierobežots," viņu papildināja SEB bankas preses pārstāve Agnese Strazda. Tādā veidā banka (ne)atbildēja uz jautājumu, vai gadījumā SEB banka kādas savas struktūrvienības vai meitasuzņēmuma personā pati nav ēkas pircēja.

Gudrā nama dzīvokļu piedāvājums tika laists tirgū pagājušā gada septembrī ar Arco Real Estate starpniecību, bet ēkas nodošana ekspluatācijā apsolīta šā gada jūlijā. Par 32 līdz 108 kvadrātmetrus plašiem dzīvokļiem tika prasīti attiecīgi 63 900 – 173 600 eiro. Tomēr neviens dzīvoklis ēkā pārdots netika un dzīvošanai derīgā kondīcijā tā novesta netika. Par māju atbildīgais Arco Real Eestate darbinieks Arnolds Romeiko gan zināja teikt, ka Gudro namu esot pagūts iekārtot apdzīvošanai vairāk nekā citus projektus Iļģuciemā. Arco Real Eestate vērtēšanas vadītājs Māris Laukkalējs paskaidroja, ka objektu pārdošanas cena izsolēs šādos gadījumos tiek aprēķināta, saskaitot dzīvokļu pārdošanas ienākumu summu un atskaitot ēkas pabeigšanas un uzturēšanas izdevumus, ieskaitot šeit arī procentu maksājumus par vismaz gadu ieguldīto kapitālu.

Neveiksmīgā projekta faktiskais īpašnieks līdz pagājušai piektdienai bija arī citos nekustamā īpašuma tirdzniecības un apbūves darījumos manītais Dzintars Milliņš. Viņš ir piekopis arī sabiedriskās aktivitātes, kandidējot uz Jūrmalas domi un darbojoties turienes uzņēmēju klubā. Kluba kontaktpersonas

zināja teikt, ka gada atlikušās dienas viņš pavadot ārzemēs. Varbūt vēlāk viņš pastāstīs, kas aizkavēja samērā neliela objekta

celtniecību no Rīgas būvvaldes atļaujas saņemšanas 2005. gada jūlijā līdz 2008. gada rudenim, kad mājokļu burbulis Latvijā jau bija pārplīsis.

Paliek atklāts arī jautājums par SEB bankas ciestajiem zaudējumiem. "SEB banka ir vairākkārt paudusi savu pārliecību sniegt atbalstu tām privātpersonām, kuras uzņēmušās kredītsaistības sava vienīgā mājokļa iegādei," turpināja A. Strazda. Tas, pēc viņas vai bankas augstāku amatpersonu domām, esot paskaidrojums par darījumu ar ēku, kurā neviena privātpersona neko nav nopirkusi. Ir saprotama bankas amatpersonu nevēlēšanās atzīt, kādā veidā un apjomā tās izšķiedušas no Zviedrijas mātesbankas un vietējiem noguldītājiem saņemto naudu. Kamēr viņi kavējas fiksēt bankas zaudējumus, nav zināms termiņš un cenu līmenis, par kādu varētu atkal atgriezties tirgū piedāvājums pirkt dzīvokli Iļģuciema ielā 7.

Svarīgākais