Repše: ST lēmuma dēļ var nākties veikt budžeta grozījumus

© Raitis Plauks, f64

Satversmes tiesas lēmums pensiju lietā, iespējams, var noteikt nākamā gada budžeta grozījumu veikšanu, atzinis finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Ministrs uzsver, ka valdība pildīs tiesas lēmumu un nepieciešamie līdzekļi tiks nodrošināti, tomēr pagaidām vēl ir jāveic aprēķini un jārunā ar aizdevējiem. Šī ir jauna situācija un, iespējams, valdībai nāksies veikt arī budžeta grozījumus, informēja Repšes preses pārstāvis Aleksis Jarockis.

Kā informē Finanšu ministrija (FM), Labklājības ministrijai ir jāveic detalizēti aprēķini par papildu nepieciešamo izdevumu apmēru, iesniedzot FM pieprasījumu par apropriācijas palielināšanu valsts speciālā budžeta izdevumu segšanai.

Atbilstoši Likumam par budžetu un finanšu vadību Finanšu ministram ir tiesības palielināt gadskārtējā valsts budžeta likumā noteikto apropriāciju sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumu segšanai, nekavējoties par to informējot Ministru kabinetu un Saeimu. Izdevumus minētajiem mērķiem atļauts veikt, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu dienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas nav iebildusi pret apropriācijas palielinājumu.

Ministrija atgādina, ka Latvija ir uzņēmusies saistības nākamgad ievērot noteiktu valsts budžeta deficīta līmeni, un tajā šādi papildu izdevumi nav ierēķināti, lai ievērotu deficīta līmeni, būtu jāveic attiecīgi izdevumu samazinājumi citās sfērās.

Vienlaikus tiek uzsvērta, ka Valsts kasē ir nodrošināta pietiekama likviditāte, lai finansētu valsts budžeta un citu finansiālu saistību izpildi.

Saskaņā ar operatīvajiem datiem valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta uzkrājums uz 2009.gada 8.decembri ir 741,9 miljoni latu.

Ņemot vērā pašreizējās tendences sociālajā budžetā, kad izdevumi pārsniedz ieņēmumus, šis uzkrājums tiek pakāpeniski lietots kārtējo valsts speciālājā budžetā paredzēto maksājumu izpildei, tas ir, kārtējo pensiju un pabalstu izmaksai. Papildu izdevumi pensijām vēl vairāk padziļinās valsts speciālā budžeta izpildes negatīvās tendences, veicinot ātrāku uzkrājuma izlietošanu, norāda FM.

Lai no nākamā gada izmaksātu pensijas bez ierobežojuma, nepieciešami 100,8 miljoni latu. To šodien preses konferencē sacīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Savukārt, lai izmaksātu šogad ieturēto pensiju daļu, nepieciešami vēl 83 miljoni latu, teica ministrs.

ST šodien pilnībā apmierināja pensionāru prasības un atzina par neatbilstošu pamatlikumam pensiju samazinājumu par 70% strādājošajiem pensionāriem un pensiju samazinājumu par 10% nestrādājošajiem pensionāriem.

Svarīgākais