Gada vidējo inflāciju prognozē ap 1%

© Scanpix

Gada vidējā inflācija var būt ap 1% pie nosacījuma, ja pasaules pārtikas un naftas produktu cenas saglabās pašreizējo tendenci un nav sagaidāms to straujš pieaugums, biznesa portālam "Nozare.lv" prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente Ieva Šnīdere.

Ministrijas eksperte piebilda, ka, saglabājoties līdzšinējai cenu dinamikai, kopumā 2014.gadā sagaidāma mērena inflācija.

Kā ziņots, savukārt mēneša griezumā maijā, salīdzinot ar aprīli, piedzīvota deflācija - patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,1%.

"Caurmērā maijam pēdējos gados ir raksturīgs cenu samazinājums vai ļoti neliels cenu pieaugums," atzina Šnīdere.

Viņa norādīja, ka šā gada maijā, tāpat kā aprīlī, patēriņa cenu dinamiku galvenokārt noteica sezonai raksturīgais cenu pieaugums apģērbiem un apaviem, kas bija augstākais kopš 1997.gada. Cenas apģērbiem un apaviem maijā palielinājās par 2,5% (cenas pieauga līdzīgi gan apģērbiem, gan apaviem), kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu.

Lielākā pazeminošā ietekme maijā bija cenu kritumam pārtikai. Pārtikas cenas mēneša laikā samazinājās par 0,7%, kas kopējo cenu līmeni pazemināja par 0,2 procentpunktiem. Vislielākā ietekme bija cenu kritumam pienam, sieram un olām (par 1,1%), gaļai (par 0,8%), bezalkoholiskajiem dzērieniem (par 2,1%), augļiem (par 1,8%) un cukuram (par 8,2%). Pasaules pārtikas cenas pēc pieauguma februārī un martā kopš aprīļa samazinās.

Maijā, salīdzinot ar aprīli, tās samazinājās par 1,2%, ko ietekmēja straujš cenu kritums piena produktiem. Cenas samazinājās arī augu eļļām un graudaugiem, bet neliels pieaugums bija cukuram un gaļai.

Degvielas cenas Latvijā mēneša laikā nemainījās, bet pasaules naftas cenām maijā bija vērojams pieaugums līdz 1%. Arī pārējās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības maijā būtiski neietekmēja kopējo cenu līmeni.

2014.gada maijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, patēriņa cenas palielinājās par 0,6%. Gada vidējā inflācija pieauga par 0,1%.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais