Meroni atbrīvo no amata un atbildības

A/s Ventbunkers akcionāru sapulce vakar atbrīvoja no amata uzņēmuma padomi un tās priekšsēdētāju Rudolfu Meroni, kurš tādējādi atbrīvojās arī no atbildības par tiesas procesa virzītāja uzliktu pienākumu nepildīšanu.

Pēc kāda sapulces dalībnieka stāstītā, iepriekš neplānota padomes pārvēlēšana sekojusi mazā akcionāra Aivara Lemberga pieprasījumiem celt prasību pret uzņēmuma padomes priekšsēdētāju R. Meroni par zaudējumu nodarīšanu uzņēmumam. Pirmkārt, R. Meroni, visticamāk, ir akceptējis darījumu, ar kuru no Ventbunkera uz a/s Latvijas naftas tranzīts ir pārceļojušas a/s Ventspils nafta akcijas. Tas noticis īsu brīdi pirms tam, kad Ventspils naftai ir jāizmaksā saviem akcionāriem dividendēs 48 santīmi par katru akciju. Otrkārt, izmaksājis sev atalgojumu par padomes priekšsēdētāja pienākumu pildīšanu bez atbilstoša akcionāru lēmuma, kādam bija jābūt atbilstoši Komerclikuma noteikumiem. Līdz ar to R. Meroni negodprātīgi izmantoja iespējas, ko viņam dod arestētās mantas glabāšana, un nodarījis zaudējumus Ventbunkeram, kā arī pārkāpis prokuratūras un tiesas uzliktos pienākumus saglabāt, nevis izšķērdēt arestēto mantu.

Sapulces dalībnieku vairākums A. Lemberga prasības atstājis bez izskatīšanas. Tādos gadījumos akcionāriem rodas tiesības pašiem celt tiesā prasības pret uzņēmuma amatpersonām, kuras, pēc akcionāru domām, rīkojas pret uzņēmuma interesēm. Šādas tiesības zūd līdz ar amatpersonu atstādināšanu vai atkāpšanos, kā tas vakar notika ar R. Meroni. Akcionāru vairākums stiprināja viņa pozīcijas arī tādējādi, ka apstiprināja uzņēmuma 2007. un 2008. gada pārskatus.

Vēl viena interesanta sapulces detaļa bijusi A. Lemberga lūgums nodrošināt viņam sapulcē iespējas balsot ar 29% no uzņēmuma akciju kapitāla, jo šādu kapitāla daudzumu arestēja kriminālprocesa virzītājs kā faktiski piederošu A. Lembergam. Šo lūgumu sapulce noraidīja, un A. Lembergs varēja balsot tikai ar vienu akciju. Dažādi apgrūtinājumi ir uzlikti arī citiem ar Ventbunkeru saistītiem kapitāliem, tomēr sapulcē vienīgie kriminālprocesos noteiktie apgrūtinājumi tika izmantoti pret A. Lembergu.

Ventbunkera preses sekretārs Vladimirs Novodvorskis apstiprināja R. Meroni atstādināšanu no praktiski iepriekšējā sastāvā palikušās uzņēmuma padomes. Šī padome ir mainījusi uzņēmuma valdes sastāvu. V. Novodvorskis informēja, ka amati Ventbunkera padomē un valdē vēl neesot sadalīti.

Svarīgākais