Piedāvā veselības pakalpojumu pieejamību sasaistīt ar veiktajiem IIN maksājumiem

Pēc premjera Valda Dombrovska (JL) iniciatīvas izveidotā darba grupa ir sagatavojusi veselības apdrošināšanas koncepciju, kurā kā variants piedāvāts veselības pakalpojumu pieejamību un cenu sasaistīt ar iedzīvotāja ienākuma nodokļa (IIN) maksājumiem.

Kā aģentūru LETA informēja valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne, par koncepciju premjera birojā tikšot lemts nākamnedēļ un, ja ideja tiks atbalstīta, koncepcija tiks virzīta izskatīšanai Ministru kabinetā tradicionālajā procedūrā.

Darba grupa tika izveidota, lai izvērtētu jaunas veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanas sistēmas ieviešanu. Veicot esošās situācijas analīzi un meklējot iespējamos risinājuma variantus, ir izstrādāta Valsts veselības apdrošināšanas koncepcija.

Patlaban veselības aprūpe valstī tiek apmaksāta no valsts pamatbudžeta līdzekļiem, un IIN ir viens no valsts pamatbudžetu veidojošajiem nodokļiem. Tādējādi nodokļu maksātāji sedz veselības aprūpes pakalpojuma izmaksas arī tām personām, kuras nodokļus nemaksā.

Veicot aprēķinus, kuros izmantoti Finanšu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Tieslietu ministrijas, Nodarbinātības valsts aģentūras un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras dati, darba grupā secināts, ka par neattaisnotiem IIN nodokļu nemaksātājiem uzskatāmi aptuveni 227 767 Latvijas iedzīvotāji.

Koncepcijā piedāvāti divi iespējamie risinājuma varianti.

Viens risinājuma variants paredz esošās sistēmas saglabāšanu. Šajā gadījumā jāņem vērā ekonomiskā situācija valstī un valsts ieņēmumu samazinājuma tendences, rēķinoties ar to, ka turpmāk valstij būs iespējams apmaksāt arvien mazāku pakalpojumu daudzumu arvien ierobežotākam pakalpojumu saņēmēju skaitam. Tādējādi pastāv risks, ka tuvākajā nākotnē arī iedzīvotāji, kas godprātīgi maksā nodokļus, varēs saņemt tikai neatliekamos medicīnas pakalpojumus, norādīja Krapāne.

Savukārt otra risinājuma varianta ieviešanas gadījumā par saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem būtu jānorēķinās pilnā apmērā darbspējīgā vecumā esošiem iedzīvotājiem, par kuriem neattaisnoti netiek maksāts IIN vai netiek veiktas speciālas iemaksas kontā veselības budžetam. Vienlaikus visiem iedzīvotājiem tiek saglabāta iespēja saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību un atsevišķas būtiskas valsts apmaksātas programmas.

Atbilstoši otrajam risinājuma variantam iedzīvotāji tiek iedalīti trīs grupās: IIN maksātāji, attaisnotie iedzīvotāju ienākuma nodokļa nemaksātāji un neattaisnotie IIN nemaksātāji.

Ja persona nav IIN maksātājs un neietilpst attaisnoto IIN nemaksātāju kategorijās, šai personai tiek dota iespēja pašai nodrošināt sevi ar valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem, veicot speciālas iemaksas kontā veselības budžetam vai nu katru mēnesi, vai arī pēc savas izvēles noteiktu laika periodu (bet ne ilgāk par gadu) uz priekšu.

Neattaisnotiem IIN nemaksātājiem, kuri nav veikuši speciālas iemaksas kontā veselības budžetam, atbilstoši šim risinājuma variantam par veselības aprūpes pakalpojumiem, kas nav neatliekami vai dzīvībai bīstami, būtu jāveic samaksa pilnā apmērā atbilstoši ārstniecības iestādes noteiktajam cenrādim.

Svarīgākais