Rēzeknes pilsētas budžets varētu sarukt par 10%

Patlaban Rēzeknes pilsētas pašvaldībā norit aktīvs darbs pie nākošā gada budžeta sastādīšanas, prognozes liecina, ka tā apjoms varētu sarukt par aptuveni 10%. Tādējādi budžeta apjoms saruktu līdz 19 miljoniem latu.

Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs norāda, ka, ņemot vērā sociālekonomisko situāciju pilsētā, līdzekļi netiks samazināti sociālo pabalstu izmaksām, lai tādējādi palīdzētu sociāli mazaizsargātām iedzīvotāju grupām, informē Rēzeknes pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Diāna Zirniņa.

Jau iepriekš Rēzeknes pilsētas domes izpilddirektors Raimonds Olehno norādīja, ka būtiskas izmaiņas veiktas arī šā gada budžetā, tā izdevumus samazinot par gandrīz vienu milnoju latu. "Bija jāveic nopietna budžeta analīze, kas atklāja neracionālu līdzekļu izlietojumu. Gribu piebilst, ka budžeta izdevumu samazināšana šogad nav skārusi sociālo un izglītības jomu. Ceru, ka nākošajā gadā deputāti saglabās šos prioritāros virzienus", saka R. Olehno.

"Diemžēl tagad ir parādījusies tendence, kad valsts pārliek uz pašvaldību pleciem funkcijas, neparedzot tām finansējumu. Pilnā sparā rit darbs pie pašvaldības 2010.gada budžeta. Protams, tas nebūs salīdzināms ar iepriekšējo gadu budžetiem. Tomēr manuprāt nav īsti pareizi to saukt par "izdzīvošanas budžetu". 2010.gada budžetā paredzēts līdzfinansējums ļoti svarīgiem Eiropas Savienības finansētajiem projektiem, kurus realizēsim, proti, Atbrīvošanas alejas un viadukta, Stacijas ielas rekonstrukcijai, koncertzāles un radošo pakalpojumu centra būvniecībai. Šie projekti neapšaubāmi paredz pilsētas infrastruktūras attīstību, un to īstenošana radīs jaunas darbavietas un ieguldītais atgriezīsies pašvaldības budžetā nodokļu veidā. Jāņem vērā, ka tuvākajos gados finansējums Eiropas Savienības projektiem faktiski beigsies un palaist garām pašreizējo izdevību ir pilnīgi aplami. 2010.gada budžets neparedz nopietnas izmaiņas sociālās, kultūras un izglītības iestādēs. Tomēr budžeta apspriedes gaitā mēs noteikti skatīsim jautājumu par amatu sarakstiem, līdzekļi nereti tiek izlietoti neracionāli. Šodien ļoti būtiski, lai pašvaldība spētu nodrošināt sev uzlikto funkciju izpildi un paredzētu līdzekļus attīstībai. Tam arī pakārtota 2010. gada budžeta sastādīšanas loģika", tā R. Olehno.

Rēzeknes pilsētas pašvaldības budžetu plānots apstiprināt nākošā gada sākumā.

Ekonomika

Demogrāfijas rādītāji iezīmē nākotnes pensionāru ainu drūmās krāsās. Jau pēc 25 gadiem, šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu, lai izmaksātu pensijas, valstij būs grūti. Taču ar saviem šī brīža lēmumiem valsts grib apsolīt maksāt vēl vairāk. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka 1% pārnese uz 1. pensiju līmeni četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, bet par atmaksu nākotnē skaidras vīzijas nav.

Svarīgākais