Samazinājusi inflācijas prognozi šim gadam līdz 1,1%

Finanšu ministrijas (FM) eksperti samazinājuši vidējās inflācijas prognozi 2014.gadam līdz 1,1%, savukārt 2015.gada vidējās inflācijas prognoze paaugstināta līdz 3%, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātiem teica finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Vidējās inflācijas prognozes pārskatītas, jo Saeima martā nolēma līdz nākamā gada janvārim atlikt elektroenerģijas tirgus atvēršanu, tādējādi šogad tiks saglabāti regulētie elektroenerģijas tarifi un mājsaimniecības par elektrību varēs maksāt saskaņā ar līdzšinējiem nosacījumiem. Iepriekš elektroenerģijas tirgus atvēršana bija paredzēta jau aprīlī.

FM iepriekš bija prognozējusi, ka 2014.gadā vidējā inflācija varētu būt 2%, vēlāk šī prognoze tika samazināta uz 1,6%. Tagad gada vidējā inflācija tiek prognozēta 1,1% apmērā, informēja Vilks.

Savukārt Latvijas tautsaimniecības izaugsme šim gadam līdz šim tika lēsta ap 4%, taču, ja vēl vairāk sarežģīsies Krievijas un Rietumvalstu attiecības, tad prognozes būs jāmaina. Aprīļa beigās FM plāno atjaunot makroekonomikas attīstības prognozes, informēja FM valsts sekretāres vietniece Baiba Bāne.

Savukārt ekspremjers Valdis Dombrovskis (V) atzīmēja, ka makroekonomikas prognožu aktualizācija aprīlī tiek veikta saistībā ar Eiropas semestri jeb ekonomikas politikas koordinācijas ciklu Eiropas Savienībā un normālā situācijā Latvijas makroekonomisko datu aktualizācija notiek jūnijā, kad ir apkopota informācija par pirmā ceturkšņa rādītājiem. Dombrovskis pieļāva, ka šogad Latvijai makroekonomikas scenāriju varētu nākties precizēt vairākas reizes.

Kā ziņots, saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijas iekšzemes kopprodukts 2013.gadā, salīdzinot ar 2012.gadu, palielinājās par 4,1%. Savukārt vidējais patēriņa cenu līmenis 2013.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu nemainījās.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais