Pērn 141 iedzīvotājs sevi iekļāvis sarakstā, kam neizsniedz ātros kredītus

Pagājušajā gadā nedaudz vairāk kā 250 grūtībās nonākuši kredītņēmēji izmantoja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas izveidoto bezmaksas vidutāja pakalpojumu pakāpeniskai parādu atmaksai.

Savukārt iespēju iekļaut sevi sarakstā, kam asociācijas biedri uz noteiktu laiku neizsniedz aizdevumu, izmantoja 141 iedzīvotājs.

Paziņojumā medijiem asociācija prognozē, ka pieprasījums pēc vidutāja pakalpojuma pakāpeniski samazināsies, jo nozare sakārtojusi jautājumu par pienācīgu klientu maksātspējas vērtēšanu. Asociācijas biedri savā starpā apmainās ar datiem gan par aktīvajām saistībām, gan parādiem. Šogad stājās spēkā arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrā apstiprinātā kārtība klientu maksātspējas vērtēšanai, kurā noteiktas prasības, kas nozares uzņēmumiem jāīsteno.

Asociācija aicina kredītņēmējus būt uzmanīgiem un neizmantot starpnieku pakalpojumus komunikācijai ar asociāciju. Iespēja pakāpeniski atmaksāt parādus ir nozares pašregulācijas pasākums, kas grūtībās nonākušiem kredītņēmējiem ir bezmaksas. Neskaidrību gadījumā asociācijas darbinieki paskaidros, kādi dokumenti ir jāiesniedz, lai vienotos ar kredītdevējiem.

Asociācijas pieredze ar vidutāja pakalpojumu rāda, ka ir arī atsevišķas personas, kas ļaunprātīgi izmanto šo pakalpojumu, apzināti vilcinot laiku un izvairoties no aizņēmuma atdošanas.

Kopš aizvadītā gada aprīļa grūtībās nonākušiem kredītņēmējiem, kas aizņēmušies vienlaicīgi pie vairākiem kredītdevējiem, bet nespēj tikt galā ar savām saistībām, ir iespēja veikt pakāpenisku parādu atmaksu. Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija izveidoja kārtību, kādā kredītņēmējs un asociācijas biedri var vienoties par pakāpenisku parādu atmaksu, ievērojot katra kredītņēmēja individuālās iespējas parādus atdot.

Lai pasargātu tos kredītņēmējus, kam ir grūtības ar personīgo finanšu plānošanu, asociācija izveidoja sistēmu, kas ļauj kredītņēmējam ar iesnieguma palīdzību iekļaut sevi sarakstā, kam aizdevējs uz noteiktu laika periodu neizsniedz kredītu. Šāds lūgums būs neatsaucams un tas ir spēkā pēc kredītņēmēja izvēles - vienu, divus vai trīs gadus.

Svarīgākais