Mājokļu cenas Latvijā ceļas

Mājokļu cenas Latvijā ceļ valsts iestāžu nespēja novērst acīmredzami krāpnieciskus darījumus ar nekustamajiem īpašumiem uzturēšanās atļauju iegūšanas dēļ.

Salīdzinoši straujš mājokļu cenu pieaugums novembrī sakrita ar kārtējo skandālu uzturēšanās atļauju tirdzniecībā. Publiski tika pierādīts, ka Latvija tirgo atļaujas uzturēties Eiropas Savienībā par cenu, kas trīs reizes mazāka par valsts it kā noteiktajiem 100 000 latu. Kā zināms, uzturēšanās atļaujas tika piešķirtas cilvēkiem (ģimenēm), kas par šādu summu nopirkušas mājokļus Rīgā vai citās lielākajās Latvijas pilsētās. Izrādījās, ka faktiski jāmaksā reizes trīs mazāk. Pietiek nopirkt dzīvoklīti padomju laiku blokmājā un deklarēt darījuma summu 100 000 latu, un atļauja dabūta. Latvijas valsts tiesībsargājošo iestāžu nespēja novērst šādus darījumus liek gaidīt nākamo ziņu, ka atļauja dabūta, nemaksājot pilnīgi neko, bet deklarējot darījumus fiktīvās adresēs.

Novembris bija mēnesis, kad visi lielākie nekustamā īpašuma tirgus starpnieki uzrādīja Rīgas standartapbūves cenu pieaugumu: Ober Haus noteica +10 = 614 eiro par mājokļa kvadrātmetru; Arco Real Estate rādītāji ir +5 = 611, Latio rādītāji +6 = 605. Tāda cenu pieauguma vienā mēnesī nav bijis kopš tā sauktajiem treknajiem gadiem. Paralēli turpinājās darījumu skaita pieaugums. Pirmais iespaids par šiem rādītājiem bija tāds, ka cenu celšanos nosaka cilvēku vēlēšanās tikt vaļā no latiem divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, lati tiek ieguldīti, cerot uz visu cenu celšanos pēc eiro ieviešanas. Otrkārt, cilvēki cenšas izvairīties no situācijas, ka viņiem jāatklāj sava identitāte, lai apmainītu lielu daudzumu latu pret eiro. Citā versijā cenu izmaiņas varēja izskaidrot ar banku darbošanos. Tās regulē gan mājokļu piedāvājumu, laižot tirgū vai pieturot no saviem parādniekiem atņemtos mājokļus, gan pieprasījumu, kreditējot vai nekreditējot pašu piedāvāto mājokļu pirkšanu. Kā pēdējā palika versija par ekonomiskā stāvokļa uzlabošanos Latvijā. Varēja taču saskatīt atbilstību starp mājokļu cenu un iekšzemes kopprodukta pieaugumu procentu izteiksmē. Tagad jānokaunas par šādu spriedelēšanu, kas kārtējo reizi maskē reālo noziedzības līmeni Latvijā.

Iepriekš atgādinājām par līdzību starp mājokļu vidējo cenu un visu kādā slimnīcā ievietoto pacientu vidējās temperatūras izmaiņām, kas tieši neatbilst neviena pacienta veselības stāvokļa izmaiņām. Tagad jāprecizē, ka mājokļu cenu izmaiņas līdzinās pacientu temperatūras izmaiņām degošā slimnīcā. Proti, cenu izmaiņas nosaka nevis ekonomika, bet valstī valdošo kriminālo un politisko grupējumu izdarības. Labi vismaz tas, ka grupējumi konkurē un noplūdina ziņas par konkurentiem. Nekustamo īpašumu fiktīvo cenu shēma tika atklāta TV3 raidījumā Nekā personīga. Raidījums jau ietvēra arī komentārus no valsts iestādēm, kam būtu šādu shēmu veidošana jānovērš vai vismaz jāsoda vainīgie, ja tie publiski pieķerti. Komentāru saturs un iestāžu tālākā bezdarbība lieku reizi apliecina, ka pret šo shēmu neviens necīnīsies. Par jauno uzturēšanās atļauju tirgošanas shēmu atliek atkārtot tos pašus vārdus, ar kādiem Neatkarīgā 15. oktobrī pieteica citu, bet līdzīgu gadījumu: Latvija tirgo visatļautību.

Līdz šim tika uzsvērts, ka uzturēšanās atļauju tirdzniecība uz standartapbūves mājokļu cenām neattiecas nekā; tika piesaukta paralēle, ka jaunu Jaguar vai Ferrari automobiļu cenu paaugstināšana nekādā veidā neietekmē lietotu Volkswagen cenas. Tagad to vairs tik droši nevar apgalvot. Gan Krievijā, gan Ķīnā ir tūkstošiem (miljoniem?) reižu vairāk cilvēku, kas spētu nopirkt dzīvokli par 30 000 latu atbilstīgu naudas summu, nekā Latvijā šādu dzīvokļu (vispār iedzīvotāju?). Neviens Latvijas iedzīvotājs šādu dzīvokli te vairs nopirkt nevarētu, ja Latvijas iedzīvotājiem būtu jākonkurē ar ārzemniekiem par lētajiem dzīvokļiem Rīgā un par vēl daudz zemākām cenām visā valstī. Atliek cerēt, ka Latvija ir pārāk nepievilcīga šādai konkurencei.

***

Vērtīgais novembris devis līdz pat vienai trešdaļai no kopējā cenu pieauguma Rīgas standartapbūves mājokļiem eiro par kvadrātmetru pēdējo 12 mēnešu laikā

Arco Real Estate  Latio  Ober Haus

septembris+2 606 0 602 +1 602

oktobris 0 606 -3 599 +2 604

novembris +5 611 +6 605 +10 614

***

Rīgas standartapbūves mājokļiem eiro par kvadrātmetru novembrī pēdējo divu gadu laikā

Arco Real Estate  Latio  Ober Haus

2011 582 576 575

2012 594 580 578

2013 611 605 614.

Ekonomika

Auditu par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" starptautisko staciju būvniecības un pamattrases projektēšanas līgumu vadību veiks auditorkompānija SIA "KPMG Baltics" par kopējo līgumcenu 36 400 eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informēja Satiksmes ministrija (SM).