"Severstaļlat" deviņos mēnešos sasniedzis ražošanas apjoma rekordu

Šī gada deviņos mēnešos metālapstrādes uzņēmuma AS "Severstaļlat" konsolidētais pārdošanas apjoms ir pieaudzis par 19% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgā perioda rezultātiem, savukārt uzņēmuma EBITDA rādītājs (peļņa pirms nodokļiem, procentu maksājumiem un amortizācijas atskaitījumiem) kāpis par 22% un veido 9,7 miljonus ASV dolāru (4,99 miljonus latu), informē "Severstaļlat" pārstāve Olga Ņesterova.

Pārskata periodā uzņēmuma "Severstaļlat" konsolidētais pārdošanas apjoms Baltijas, Skandināvijas un Centrāleiropas valstīs ir palielinājies līdz 272 000 tonnu jeb par 19%, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgā perioda rezultātiem.

Turklāt uzņēmuma konsolidētais apgrozījums pieaudzis par 13%, tas ir, līdz 206 miljoniem ASV dolāru (106,04 miljoniem latu), bet EBIDTA rādītājs ir sasniedzis 9,7 miljonus ASV dolāru (4,99 miljonus latu), paaugstinoties par 22% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, kad šis rādītājs sasniedza 7,9 miljonus ASV dolāru (4,07 miljonus latu).

Šogad metālprodukcijas patēriņā Ziemeļeiropā un Austrumeiropā vērojama stagnācija, bet Polijas, Somijas, Igaunijas tirgos novērojams pat būtisks patēriņa samazinājums. Ņesterova piebilst, ka Eiropas tērauda tirgum pašlaik raksturīga nelabvēlīga tirgus konjunktūra - no janvāra līdz jūlijam tērauda produkcijas cenas turpināja kristies un tikai trešajā ceturksnī iestājās nosacīta stabilitāte. Neraugoties uz to, uzņēmums "Severstaļlat" paaugstināja pārdošanas apjomu un uzlaboja finanšu rādītājus.

"Šie rezultāti ir sasniegti, pakāpeniski un mērķtiecīgi realizējot mūsu stratēģiju, kas ir segmentēta pēc reģioniem - katrā ģeogrāfiskajā reģionā izmantojam atšķirīgu pieeju tirgum," skaidro "Severstaļlat" valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs.

Gada sākumā "Severstaļlat" atklāja pārstāvniecību Somijā, līdz ar to 2013.gada deviņos mēnešos pārdošanas apjoms Skandināvijā pieaudzis par trešdaļu salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgā perioda rezultātiem. Uzņēmums aktīvāk darbojas arī Baltijas valstīs, piegādājot šim tirgum par 17% vairāk produkcijas nekā iepriekšējā gadā.

"Severstaļlat" veiksmīgi attīsta produkcijas ar paaugstinātu pievienoto vērtību piegādes; šī produkcija ir ražota uzņēmuma servisa centros un pielāgota klientu vajadzībām. Deviņos mēnešos gatavās produkcijas ražošanas apjoms sasniedza gandrīz 120 000 tonnu.

Šogad "Severstaļlat" rūpnīca Latvijā pirmoreiz tās vēsturē deviņu mēnešu laikā saražoja vairāk nekā 90 000 tonnu gatavās produkcijas. "Salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, esam par 30% palielinājuši tērauda lentes pārdošanas apjomu, galvenokārt pateicoties šīs produkcijas piegādēm Vācijā," atklāj Aleksejevs.

"Gandrīz par 70% kāpis metināto cauruļu ražošanas apjoms, jo uz Rīgu pārcelta daļa apjoma, kas iepriekš ražota Polijā, Sosnovecā. Savukārt mūsu Polijas rūpnīcā attīsta nišas produktu ražošanu - tādu kā ūdens un gāzes caurules," skaidro Aleksejevs.

Nākamgad "Severstaļlat" turpinās ražošanas attīstību un piedāvās klientiem jaunus produktus - Rīgā tiks uzsākta karsti velmētu lokšņu ražošana biezumā līdz 12 milimetriem, bet Polijas rūpnīca strādās pie ūdens un gāzes cauruļu sortimenta paplašināšanas.

Jau ziņots, ka uzņēmumu grupas "Severstaļlat", kurā ietilpst Latvijas AS "Severstaļlat" un Polijas "Severstallat Silesia Sp. z o.o." (Polija), 2013.gada pirmā pusgada konsolidētais apgrozījums bija 135 miljoni ASV dolāru (69,8 miljoni latu), kas salīdzinājumā ar tādu pašu iepriekšējā gada periodu ir palielinājies par 8%, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmumā.

Apgrozījuma pieaugums noticis galvenokārt tādēļ, ka par 13% pieaudzis pārdošanas apjoms - līdz 177 000 tonnu.

Uzņēmumu grupas "Severstaļlat" peļņas pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas jeb EBITDA rādītājs 2013.gada pirmajā pusgadā palielinājās līdz 6,8 miljoniem ASV dolāru (3,515 miljoniem latu), pārsniedzot iepriekšējā gada līmeni par 11%.

"Severstaļlat" apgrozījums pērn bijis 120,79 miljoni latu, liecina "Firmas.lv" informācija. Tas ir nedaudz mazāks nekā 2011.gadā, kad uzņēmuma apgrozījums bija 121, 62 miljoni latu. "Severstaļlat" 2012.gadā ir strādājis ar 677 988 latu peļņu, kas ir vairāk nekā trīs reizes mazāka nekā 2011.gadā gūtā 2,29 miljonu latu peļņa.

Pagājušajā gadā "Severstaļlat" koncerna, kurā ietilpst arī AS "Latvijas metāls" un Polijas uzņēmums "Severstallat Silesia", kopējais pārdošanas apjoms sasniedza 299 000 tonnu tērauda produktu.

Koncerna ražošanas apjoms pērn sasniedza 138 000 tonnu tērauda produktu. "Severstaļlat" saražoja 43 000 tonnu slokšņu, neskaitot bāzes ruļļus cauruļu ražošanai, 18 000 tonnu plāno sienu metināto cauruļu un 30 000 tonnu tērauda lokšņu un lentu, bet "Severstallat Silesia" saražoja 47 000 tonnu cauruļu.

Tirdzniecības un ražošanas uzņēmums AS "Severstaļlat" ir dibināts 1992.gadā. Uzņēmuma galvenās darbības sfēras ir metinātu cauruļu ražošana, rūpnieciskā metālapstrāde - tērauda lentu un štancēšanas sagatavju ražošana, kā arī metāla produkcijas izplatīšana. "Severstaļlat" uzņēmumu grupā ietilpst tirdzniecības un ražošanas uzņēmums "Severstallat Silesia", kas atrodas Polijā. "Severstaļlat" ir AAS "Severstaļ" aktīvs un ietilpst "Severstaļ Rossijskaja Staļ" diviziona izplatīšanas tīkla segmentā "Tirdzniecība un servisa centrs".

AAS "Severstaļ" ir viena no pasaulē lielākajām vertikāli integrētajām tēraudliešanas un kalnrūpniecības sabiedrībām ar aktīviem Krievijā un ASV, kā arī Ukrainā, Latvijā, Polijā, Itālijā, Libērijā un Brazīlijā. 2012.gadā uzņēmuma ienākumi bija 14,104 miljardi ASV dolāru (7,62 miljardi latu), EBITDA sasniedza 2,119 miljardus ASV dolāru (1,14 miljardus latu). 2012.gadā uzņēmums saražoja 15,1 miljonu tonnu tērauda.

Svarīgākais