Veikalos izpērk etiķa esenci

Etiķa esenci šobrīd pērk vairāk nekā konservēšanas sezonas karstākajā laikā – pieprasījums pēc tās dažos veikalos ir pat septiņkāršojies. Namamātes Latvijā steidz sagādāt etiķa esences rezerves pēc iespējas ilgākam laikam, jo pēc trim nedēļām to lielveikalos nopirkt vairs nevarēs. Līdzīgs aizliegums ir spēkā Igaunijā, bet Lietuvā pagaidām šāda aizlieguma nav.

No 2010. gada 1. janvāra veikalu plauktos vairs nedrīkstēs atrasties etiķa esence, jo Noteikumi par pārtikas piesārņojumu un prasībām kodīgas ķīmiskās vielas saturošas pārtikas iepakojumam un marķējumam paredz, ka, sākot ar nākamā gada 1. janvāri, mazumtirdzniecībā nedrīkst izplatīt etiķskābes šķīdumu, kurā etiķskābes saturs ir lielāks par 10 masas procentiem. Igaunijā līdzīgs aizliegums ir spēkā kopš 2006. gada, bet Lietuvā par iespējamo aizliegumu šobrīd notiek diskusijas, Neatkarīgo informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova. PVD pēc gadu mijas veiks pastiprinātas pārbaudes veikalos, lai pārliecinātos, vai tirdzniecības uzņēmumi ievēro šo prasību.

Jau šobrīd etiķa esenci nevar nopirkt visās tirgotavās. Piemēram, Maxima tīklā tā ir iegādājama vien 62 veikalos no 127 esošajām tirdzniecības vietām.

"Zinot par gaidāmo tirdzniecības aizliegumu, pircēji novembrī etiķa esenci pirka 2,8 reizes vairāk nekā janvārī, bet decembrī mūsu piegādātājs Valdo jau mūs informēja, ka šo preci vairs nepiegādās," Neatkarīgajai stāstīja Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš.

Savukārt Rimi Latvia veikalos pieprasījums pēc etiķa esences ir septiņkāršojies, Neatkarīgajai atzina Rimi Latvia pārstāve Zane Eniņa.

"Ņemot vērā etiķa esences tirdzniecības ierobežojumus, kas stāsies spēkā 2010. gadā, šā produkta daudzumi Rimi tīkla veikalos tiek rūpīgi kontrolēti, lai nodrošinātu to pieejamību līdz gada beigām un neļautu izveidoties pārpalikumiem," skaidroja Z. Eniņa.

Etiķa esence pagaidām ir vēl arī veikalu tīkla Elvi sortimentā, taču šobrīd etiķa esences pasūtījumi vairs netiek veikti, bet tiek iztirgoti veikalos jau esošie krājumi. "Arī daži piegādātāji etiķa esenci no sava sortimenta jau ir izņēmuši un veikaliem iegādāties šo produktu vairs nepiedāvā, līdz ar to ļoti iespējams, ka esences krājumi beigsies jau šogad, un, tā kā veikali tiešām rūpīgi strādā pie atlikumu plānošanas, etiķa esences atlikumiem pēc 1. janvāra veikalos nevajadzētu būt," Neatkarīgajai skaidroja SIA ELVI grupa sabiedrisko attiecību vadītāja Vineta Grigāne.

Etiķa esences pārdošanas apjomi pēdējo piecu nedēļu laikā ELVI veikalos ir pieauguši gandrīz par 52%. Parasti tik straujš etiķa esences pārdošanas apjomu pieaugums vērojams vien konservēšanas sezonas laikā, atzina V. Grigāne.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais