Nacionālā opera sola nākamgad dzīvot ar sabalansētu budžetu

Latvijas Nacionālā opera (LNO) nākamgad dzīvos ar sabalansētu budžetu, šodien preses konferencē apgalvoja, gan kultūras ministrs Ints Dālderis (TP), gan LNO direktors Andrejs Žagars.

Ministru kabinets šodien nolēma no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt LNO 500 000 latus 2009.gada iedzīvotāju ienākuma nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu segšanai, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija neiebilst pret apropriācijas palielināšanu, palielināt likumā "Par valsts budžetu 2009.gadam" Finanšu ministrijas budžeta apakšprogrammā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Kultūras ministrs Ints Dālderis (TP) kolēģus aicināja atbalstīt nepieciešamā finansējuma piešķiršanu, vienlaikus rosinot, ka Latvijas Nacionālās operas administrācijas izmaksas varētu uzdot samazināt līdz 15%, patlaban esošo 20% vietā, no kopējām izmaksām. Par LNO administratīvo izdevumu samazināšanu kultūras ministram Dālderim būs jāziņo valdībai nākamā gada otrajā ceturksnī.

Šodien Kultūras ministrijā sarīkotajā preses konferencē LNO administratīvā direktore Beāte Galzone paziņoja, ka ir kļūdījusies un valdības sēdē nosaukusi nepareizus skaitļus. LNO administratīvās izmaksas, pēc Galzones teiktā, patlaban ir 12% no LNO kopējā atalgojuma, nevis 21%, kā viņa stāstījusi valdības sēdē.

"Latvijas Nacionālā opera ir vienīgā operas un baleta žanra institūcija Latvijā, kura ar savu augsto māksliniecisko kvalitāti popularizē Latvijas tēlu aiz valsts robežām. Tā ir viena no nacionālajām institūcijām, ar kuras darbību varam pamatoti lepoties, jo, pateicoties tai, Latvijas vārdu pozitīvā nozīmē pazīst visā pasaulē," atbalsta nepieciešamību operai paskaidro kultūras ministrs Dālderis. Ministrs, kurš pats ir bijis gan klarnetists, gan direktors LNO orķestrī, pauda viedokli, ka "atmaksas sistēma LNO ir jāpārdala par labu mākslinieciskajam personālam".

Latvijas Nacionālajā operā arī šajā sezonā administrācijas darbinieki saņems divas reizes lielākas algas nekā vadošie operas un baleta solisti, liecina Kultūras ministrijas apkopotā informācija. LNO direktors Andrejs Žagars gan norādīja, ka operas un baleta solisti saņem arī honorārus, labākajiem solistiem mēnesī sanākot pat 1400 lati - apmēram tik pat cik LNO direktoriem.

LNO direktora alga ir 2041 lats, izpilddirektores - 1530 lati, finanšu direktora - un mākslinieciskā direktora - 1360 latu. LNO administrācijas sastāvā ir arī administratīvais direktors, komunikāciju un mārketinga direktors un producēšanas direktors, kuri katrs saņem 935 latus mēnesī.

Starptautisko attiecību direktora alga ir 765 lati, mākslinieciskās plānošanas direktora - 935 lati, tehniskā direktora - 935, lati apsaimniekošanas direktora - 935 lati mēnesī.

Savukārt pirmās kategorijas operas solista alga ir 595 lati, otrās kategorijas - 300 lati.

Vadošajiem baleta solistiem šajā sezonā alga ir 799 lati, mazāk nozīmīgu lomu dejotāji saņem algu no 510 līdz 765 latiem mēnesī.

Diriģentu algas ir no 510 līdz 850 latiem mēnesī. Orķestra mūziķiem alga ir no 330 līdz 578 latiem, orķestra koncertmeistari saņem no 702 līdz 1224 latiem mēnesī.

Operas koristu alga ir no 429,25 līdz 488,75 latiem mēnesī.

LNO 2009.gadā valsts budžeta finansējums ir 4 321 455 lati, paredzētais finansējums 2010.gadā - 3 700 000 lati. Līdzekļi 2010.gadam salīdzinājumā ar 2009.gadu samazināti par 621 455 latiem jeb 14,4 %.

2009. gadā LNO darbinieku atalgojuma fonda samazinājums veikts 23% apmērā, nākamgad to plānots samazināt vēl par 10%. Ņemot vērā tirgus situāciju un pirktspējas straujo kritumu, LNO jau ir pārskatījusi un samazinājusi biļešu cenas, kas 2009.gadā izraisījis pašu ieņēmumu samazināšanos.

MK uzdeva LNO strādāt pie administratīvā aparāta samazināšanas un 2010.gada otrajā ceturksnī kultūras ministram sniegt informāciju valdībā par veiktajiem pasākumiem.

Svarīgākais