Pētījums: Latvijā 13% pieaugušo ir iesaistījušies uzņēmējdarbībā

Pagājušajā gadā 13% Latvijas pieaugušo iedzīvotāju bija iesaistījušies uzņēmējdarbībā, liecina Uzņēmējdarbības globālā monitoringa Latvijas ziņojuma dati.

Prezentējot ziņojumu konferencē "Innovation Riga 2013", Starptautiskā Ekonomikas politikas studiju centra (BICEPS) pētniece Marija Krūmiņa sacīja, ka vēl augstāks pieaugušo procents ir Igaunijā, bet Lietuvā un citās pētījumā iesaistītajās Eiropas valstīs tas ir zemāks.

"Latvijā lielākā problēma ir ar sieviešu un vecāka gadagājuma cilvēku iesaistīšanos uzņēmējdarbībā. Uz katriem desmit biznesā iesaistītajiem vīriešiem ir tikai četras sievietes," sacīja Krūmiņa.

Latvijas ziņojuma dati liecina, ka uzņēmējdarbībā ir iesaistījušies 19% pieaugušo vīriešu un 8% sieviešu.

Tāpat ziņojuma dati liecina, ka ir ļoti maz uzņēmējdarbībā iesaistīto cilvēku vecumā virs 55 gadiem. Galvenokārt uzņēmējdarbībā iesaistās cilvēki vecuma grupā no 23 līdz 44 gadiem, un vislielākais uzņēmējdarbībā iesaistīto īpatsvars ir vecuma grupā no 23 līdz 35 gadiem - 22%.

"Iespējams, ka viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc vecāka gadagājuma cilvēki neiesaistās uzņēmējdarbībā, ir tas, ka liela daļa šo cilvēku profesionālās dzīves ir aizritējusi PSRS laikos, tāpēc trūkst nepieciešamo uzņēmējdarbības iemaņu," skaidroja Krūmiņa.

Globālā uzņēmējdarbības monitoringa Latvijā dati liecina, ka 2005.gadā, kad pētījums Latvijā tika veikts pirmo reizi, uzņēmējdarbībā bija iesaistīti 7% pieaugušo, bet 2007.gadā to skaits samazinājās līdz 5%, bet pērn ir pieaudzis līdz 13%.

Globālais uzņēmējdarbības monitorings Latvijā tiek veikts jau astoto gadu, līdz ar to ļauj analizēt valsts uzņēmējdarbības attīstības tendences vairāku gadu griezumā, kā arī veikt secinājumus par ekonomikas attīstības vai stagnācijas korelāciju ar uzņēmēju aktivitāti mūsu valstī.

Uzņēmējdarbības globālā monitoringa Latvijas astotajā ziņojumā analizētas uzņēmējdarbības tendences, aktivitātes līmenis un tā noteicošie faktori, politikas jeb darbības virzieni un sniegts salīdzinājums ar citām pasaules valstīm.

Pētījumā analizēta Latvijas uzņēmējdarbības vide - vai un cik lielā mērā pieaugusi uzņēmējdarbības aktivitāte, kādas izmaiņas notikušas uzņēmējdarbības vidē valstī, vai un cik lielā mērā Latvijas uzņēmēji izmanto inovācijas biznesa attīstībai.

Uzņēmējdarbības globālais monitorings ir starptautisks pētniecības projekts, kurā piedalās 69 valstis. Tā mērķis ir uzņēmējdarbības vides izpēte un analīze.

Konferencē "Innovation Riga" piedalās eksperti no ASV, Francijas, Zviedrijas, Somijas, Igaunijas un citām valstīm, lai dalītos pieredzē ar iesācējuzņēmumu jeb "start-up" uzņēmumu veiksmes stāstiem un radošajiem risinājumiem.

Konference "Innovation Riga" šogad notiek otro gadu pēc kārtas. To rīko Rīgas Ekonomikas augstskola sadarbībā ar "Tech Hub Riga", kā arī Somijas, ASV un Zviedrijas vēstniecībām Latvijā.