Uzņēmējs: Apvienojoties vietējiem tirgotājiem, zaudētājs būs pircējs

© f64

Apvienojoties visiem vietējiem tirgotājiem, zaudētājs būs pircējs, norāda mazumtirdzniecības ķēdes "LaTS" pārvaldītāja SIA "Latvijas Tirgotāju savienība" valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis.

Jautājumā par vietējo kooperāciju apvienošanos, Okmanis kopumā ir piesardzīgs. Viņš norāda, ka konsolidācija ir iespējama, bet iespējamo attīstības scenāriju nav daudz. Pastāv iespēja, ka pēc kāda laika kāds tīkls pārdod savas daļas vai nopērk cita tīkla kapitāldaļas. Taču, pirms runāt par jebkāda veida kooperēšanos, svarīgi ir saprast to, ka pats svarīgākais mazumtirdzniecības ķēdē ir veikalnieks, kas darbojas kādā apvienībā. Tāpat jāņem vērā, ka katrai no šīm apvienībām ir vairāki īpašnieki.

Ķēdes "LaTS" vadītājs skaidro, ka, visām kooperācijām apvienojoties, zaudētāji būs tie veikalnieki, kas, piemēram, līdz vairāku ķēžu apvienību apvienošanai bija darbojušies katrs citā ķēdē. "Līdz tam apvienošanās brīdim šie veikalnieki bija konkurenti - katrs ar savā ziņā atšķirīgu preču piedāvājumu, akcijām, lojalitātes programmām. Bet brīdī, kad šie atsevišķie veikalnieki nonāk vienā lielā tīklā, ko pārvalda viena centralizētā pārvalde, viņi vairs nevar konkurēt."

No visu vietējo tirgotāju konsolidācijas, viņaprāt, zaudēs arī pircējs, jo, visticamāk, ka pēc kooperāciju apvienošanas kādā reģionā, kur iepriekš bija pārstāvēti vairāku tīklu zīmoli, paliks tikai viens no šiem veikaliem. Un Latvijā ir vairākas apdzīvotas vietas, kur ir tāda situācija, kad salīdzinoši ļoti mazā apkārtnē ir sastopami vismaz trīs vietējo tīklu pārstāvji, kuru veikali ir gandrīz vai viens pie otra.

Tāpēc Okmanis uzskata, ka vietējo tīklu kooperācija nemaz nav īsti vajadzīga, jo, pastāvot dažādiem atsevišķiem tīkliem, pircējam ir lielāka izvēle. Tāpat ar konkurenci ir iespējams arī regulēt cenas, piedāvājot pircējam pēc iespējas izdevīgāko variantu.

Tomēr, laikam ejot, konkurence vietējā tirgū var kļūt vēl sīvāka, un vietējās kooperācijas būs spiestas apvienoties, jo citādāk tām draudēs bankrots, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš pieļauj, ka pozitīva kustība pašmāju tirgotāju apvienošanās virzienā varētu sākties tad, kad esošo tīklu īpašnieki kļūs veci, viņiem apniks nodarboties ar biznesu un viņi to pārdos.

Konkurences saasināšanās, izdzīvošanas jautājums vai arī paaudžu maiņa, pēc LTA šefa domām, ir reālākie faktori, lai arī Latvijā mazumtirdzniecībā par tirgus līderi kļūtu vietējie tirgotāji.