Mainīs kārtību, kā jāmaksā par elektrību

Ielūkojoties Latvenergo mājaslapā, pašlaik nekas neliecina, ka jau drīzumā varētu tikt mainīta kārtība norēķiniem par patērēto elektrību. Iespējams, informācija par gaidāmām pārmaiņām varētu parādīties, kad valdība izlems, kāds būtu piemērotākais norēķinu modelis un vai vispār gadiem ierastā kārtība tuvākā laikā ir jāmaina.

Iepriekšējā Ministru kabineta sēdē valdība nolēma pagaidām neapstiprināt EM sagatavotos grozījumus Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, kas paredz ieviest jaunu kārtību norēķiniem par elektrību, sākot ar 1. decembri, jautājuma izskatīšanu atliekot uz 5. novembri.

Jauna kārtība

Jau gadiem mājsaimniecības par elektrību var norēķināties, nolasot skaitītāju rādījumu, aprēķinot summu un to samaksājot. Šo norēķinu veidu par ērtāko uzskata gandrīz 90% mājsaimniecību. EM savukārt ir pārliecināta, ka esošā sistēma brīvā tirgus apstākļos kļūs neefektīva. (Mājsaimniecībām brīvo elektrības tirgu plānots ieviest no nākamā gada 1. aprīļa.) Tāpēc EM piedāvā jaunu kārtību, proti, izlīdzināto maksājumu, kādu jau šobrīd izmanto 100 000 mājsaimniecību (aptuveni 11% no fizikām personām). Alternatīvs variants paredz rēķinu apmaksu – EM redzējumā mājsaimniecībām, kuras neizvēlēsies izlīdzināto maksājumu, reizi mēnesī būs jāinformē par elektrības patēriņu. Pamatojoties uz šo informāciju, tirgotājs sagatavos un piegādās rēķinu, un tad mājsaimniecībai noteiktajā termiņā būs jāveic rēķina apmaksa.

Spiež uz izlīdzināto maksājumu

Lai gan grozījuma projektā ir minēts, ka pastāvēs divas norēķinu iespējas, realitātē daļai mājsaimniecību būs tikai viena iespēja – izlīdzinātais maksājums, jo tām mājsaimniecībām, kurām nebūs pieejams internets, maksāt saskaņā ar rēķinu būs daudz laikietilpīgāk, sarežģītāk un, iespējams, arī dārgāk, jo vajadzēs izmantot pasta pakalpojumus. Kas apmaksās pasta pakalpojumus – elektrības tirgotājs vai lietotājs, pagaidām nav zināms. EM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena gan skaidroja, ka «maksa par šo pakalpojumu būs elektroenerģijas tirgotāju kompetencē» un tas nozīmējot, ka elektrības lietotājiem par vēstuļu sūtīšanu elektrības tirgotājiem nebūs jāmaksā.

Tāpēc EM uzskata, ka izlīdzinātais maksājums ir daudz progresīvāks, jo tas ļaujot mājsaimniecībai rēķināties ar konkrētu maksājuma summu katru mēnesi, kas, savukārt palīdzēs tām plānot savus izdevumus. Izlīdzinātais maksājums izslēgs arī riskus, ka lietotājs ir kļūdījies skaitītāja rādījuma fiksēšanā vai piemērojamā tarifa izvēlē, ievērojami pārmaksājot par pakalpojumu vai arī uzkrājot parādu.

Turklāt šāda pieeja jau vairākus gadus veiksmīgi darbojas norēķinos par dabas gāzi, kā arī tiek izmantota elektroenerģijas norēķinos Igaunijā, Somijā un daudzās citās valstīs. Arī Latvenergo saskata vairākas priekšrocības izlīdzinātā maksājuma ieviešanā. «Elektroenerģijas patēriņam ir izteikti sezonāls raksturs – ziemā parasti tā tiek tērēta vairāk, tātad arī izmaksas pieaug. Daudziem klientiem ir ērti, ja pieaugošais maksājums tiek vienmērīgi izlīdzināts. Ir arī vieglāk plānot ģimenes budžetu. Maksāt izlīdzināto maksājumu klienti varēs tāpat kā līdz šim – internetbankā, skaidrā naudā, elatvenergo, Maxima veikalos vai citur – vienkārši paša rēķinātās un katru mēnesi mainīgās summas vietā būs iepriekš zināma izlīdzināta summa,» skaidroja Latvenergo Komunikācijas direktors Andris Siksnis.

Laucinieki raizējas

Talsu novadā dzīvojošā Vijas kundze Neatkarīgajai jauno plānoto kārtību nosauca par reketu. «Interneta mums nav, tāpēc vajadzēs izmantot Latvijas pasta pakalpojumus, lai norēķinātos par elektrību. Taču es nestādos priekšā, kā tas reāli būs iespējams. Līdz šim samaksāt par elektrību arī man lauku cilvēkam bija ļoti vienkārši. Tajā dienā, kad pastniece atveda pensiju, es ar viņas starpniecību samaksāju par elektrību,» stāstīja Vijas kundze.

Taču jaunā kārtība viņu biedē, jo tuvākā pasta nodaļa atrodas 11 kilometru attālumā, taču, lai tajā nokļūtu ar autobusu un atgrieztos mājās, paiet vesela diena. Arī mērojot ceļu ar autobusu uz Talsiem un atpakaļ, vajadzīga vesela diena, jo autobuss kursē reti. Turklāt ceļš vien izmaksā 2,60 latus. Viņa pieļauj, ka jaunā kārtība piespiedīs maksāt izlīdzināto maksājumu, lai arī kā to nevēlētos.

Visticamāk, līdzīgas problēmas varētu rasties arī citiem, un tāpēc daļa iedzīvotāju vienkārši būs spiesti izvēlēties izlīdzināto maksājumu. EM jau tagad paredz, ka tieši izlīdzinātais maksājums būs galvenais norēķinu veids, kuru izmantos lielākā daļa lietotāju.

Elektrības lietotāji arī raizējas, ka jaunā kārtība arī radīs lielākus draudus, piemēram, soda naudu vai parādnieku reģistra veidā, nekā pašreizējā sistēma. Zvērinātu advokātu biroja RED partnere Sintija Radionova Neatkarīgajai gan uzsvēra, ka plānotās izmaiņas norēķinu kārtībā neradīs stingrākas juridiskās saistības, jo jau tagad skaitītāju rādījumi katram iedzīvotājam ir jānoraksta un jāapmaksā reizi mēnesī un par maksājumu kavēšanu jau tagad elektroenerģijas piegādes līgumos ir paredzētas sankcijas, kuras nevar mainīt bez atsevišķiem līguma grozījumiem. Viņa gan pieļāva, ka izrakstīšanas funkcijas ieviešana, iespējams, radīs papildu administratīvās izmaksas, kas varētu sadārdzināt pašu pakalpojuma cenu. «Turklāt, iespējams, ka ikmēneša rēķinu sistēmas ieviešana motivēs Latvenergo sākt pievērst lielāku vērību jau šobrīd līgumos paredzēto līgumsodu piemērošanai par maksājumu kavējumiem. Jāņem vērā, ka no 2014. gada stājas spēkā grozījumi Civillikumā, kas nosaka 10% limitu līgumsodam par maksājuma kavējumu (no pamatsummas),» uzsvēra S. Radionova.

Prasības diktē brīvais tirgus E. Urpena skaidroja, ka, Saeimai akceptējot Ministru kabineta priekšlikumu atvērt elektrības tirgus 2014. gada 1. aprīlī, elektrības tirgū iesaistīsies arvien vairāk tirgotāju, un līdz ar to mainīsies arī norēķinu kārtība par patērēto elektrību. Esošā norēķinu kārtība pēc pašdeklarēšanās principa (kad pats lietotājs nolasa skaitītāju rādījumu un pats aprēķina summu, kas jāmaksā) salīdzinoši veiksmīgi funkcionē monopolsituācijā. Bet atvērta tirgus apstākļos, kurā piedalīsies vairāki tirgotāji un būs dažādas cenas un piedāvājumi, vecā kārtība vairs nespēs pilnvērtīgi darboties.

Arī A. Siksnis vērsa uzmanību, ka norēķinu sistēma nebūs lietojama, ja klients grib izvēlēties pirkt elektrību pēc biržas cenas, kura ir mainīga, vai pēc dienas un nakts režīma.

Līdz ar izmaiņām norēķinu kārtībā EM rosina arī priekšlikumu rēķinā izdalīt visas elektrības cenas sastāvdaļas, kas ļautu iedzīvotājiem skaidri saprast, cik viņš maksā par elektrību kā preci, cik par subsidēto enerģiju, cik par tīkla pakalpojumiem un cik pievienotās vērtības nodokli. Tas ir būtiski, jo atvērta tirgus apstākļos mājsaimniecības izvērtēs dažādu tirgotāju pakalpojumus, salīdzinot tieši elektrības kā preces cenu (pārējās pozīcijas būs nemainīgas visiem tirgotājiem). Kā zināms, šobrīd elektrības cenas komponentes netiek atšifrētas.

***

Norēķini par elektrību

Esošā kārtība

Elektrības lietotājs reizi mēnesī nolasa skaitītāju rādītāju, aprēķina summu un to samaksā

Izlīdzinātais maksājums

Elektrības lietotājs ik mēnesi gada garumā maksā noteiktu summu, kas aprēķināta, vadoties no vēsturiskā elektrības patēriņa

Plānotā kārtība

1. Elektrības lietotājs elektroniski vai ar pasta starpniecību informē elektrības tirgotāju par iepriekšējā mēnesī patērēto elektrību

2. Elektrības tirgotājs sagatavo rēķinu un elektroniski vai ar pasta starpniecību nogādā to elektrības lietotājam

3. Elektrības lietotājs samaksā par elektrību

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais