"Swedbank'' aptauja: 45% iedzīvotāju neizprot grozījumus likumā ''Par iedzīvotāju ienākuma nodokli''

Teju trešā daļa iedzīvotāju neizprot grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli," kas paredz aplikt ienākumus no noguldījumiem (tai skaitā depozītus) ar 10% nodokli. Tā rāda Swedbank veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti.

8% aptaujāto respondentu domā, ka nodoklis būs jāmaksā no kopsummas (noguldījuma summas un peļņas procentiem). Savukārt 7% - ka nodoklis būs jāmaksā no noguldītās summas, informē ''Swedbank'' preses sekretāre Kristīne Jakubovska.

Tāpat aptaujas rezultāti rāda, ka iedzīvotāji ar augstākiem ienākumiem (vairāk nekā 801 lats mēnesī) ir izglītotāki un ievērojami biežāk norādījuši, ka nodoklis būs jāmaksā no peļņas procentiem (tā atbildējuši 88% iedzīvotāju ar ienākumiem virs 800 latiem mēnesī). Interesanti, ka 40-49 gadus vecie respondenti vidēji divas reizes biežāk nekā pārējo vecuma grupu iedzīvotāji (13% 40-49 gadus vecie respondenti pret vidēji 6% pārējo vecuma grupu iedzīvotājiem) kļūdaini norādījuši, ka, viņuprāt, nodoklis būs jāmaksā no visas noguldījuma summas.

"Pozitīvi, ka izpratne par uzkrājumu nozīmi Latvijā pēdējā laikā ir ievērojami palielinājusies. Svarīgākā lieta ikvienam, kurš veido uzkrājumus nākotnei, kas reizē var kalpot arī kā drošības spilvens neparedzētās situācijās - arī stājoties spēkā jaunajam nodoklim, bankā noguldītā nauda turpina pelnīt, un tas ir arī daudz drošāk gan no fiziskās, gan psiholoģiskās drošības viedokļa," saka Kristīne Mūrmane, Swedbank Investīciju produktu daļas vadītāja.

No 2010.gada 1.janvāra būs jāmaksā nodoklis 10% apmērā no noguldījumu (piemēram, depozītu) peļņas procentiem. Jāuzsver, ka nodoklis būs jāmaksā tikai no peļņas procentiem, nevis no visas noguldījuma summas. Šāda nodokļa iekasēšana ir izplatīta prakse arī citās valstīs, un arī turpmāk veicot noguldījumus, banku klienti turpinās pelnīt.