Lagarda atzinīgi novērtē ASV spēju atjaunot valdības darbību

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda jau atzinīgi novērtējusi ASV Kongresa spēju pēdējā brīdī apstiprināt vienošanos, lai atjaunotu valdības darbību un paaugstinātu valsts parādsaistību griestus.

Lagarda šo lēmumu raksturo kā "svarīgu un nepieciešamu," vienlaikus gan tieši nenorādot uz satraukumu, ka nespēja apstiprināt šo vienošanos būtu novedusi ASV līdz maksātnespējai.

"Raugoties nākotnē, būs svarīgi samazināt neskaidrību, kas apņem fiskālās politikas vadīšanu, paaugstinot parādsaistību griestus krietni ilgtspējīgākā veidā," uzsver Lagarda.

"Mēs arī turpinām aicināt ASV apstiprināt budžetu 2014.gadam un pakāpeniski ieviest pasākumus, kas nekaitētu valsts ekonomikas atlabšanai, kā arī īstenot sabalansētu un visaptverošu vidēja termiņa fiskālo plānu," piebilda SVF izpilddirektore.

Kā ziņots, ASV Senāta republikāņu un demokrātu līderu trešdien panāca vienošanos, kas paredz līdz 7.februārim nodrošināt iespēju valstij aizņemties un atjaunot valdības darbu ar pagaidu budžetu līdz 15.janvārim.

Šī vienošanās tika apstiprināta vien mazāk nekā divas stundas pirms 17.oktobra, kas bija termiņš, pēc kura sasniegšanas ASV aptrūktos finanšu līdzekļu un tā pirmo reizi vēsturē piedzīvotu parādsaistību maksātnespēju.