Nevar izbēgt no krīzēm nekustamā īpašuma segmentā, uzsver eksperts

No krīzēm nekustamā īpašuma segmentā izbēgt nevar, tās seko viena otrai, tāpēc nozarei ir jāmācās no kļūdām un jākļūst izturīgākai pret krīzēm, kuras sekos nākotnē, Starptautiskās nekustamā īpašuma tirgus dalībnieku federācijas (FIABCI) 5.Eiropas kongresā sacīja FIABCI prezidents Flāvio Gonzaga Nunjess.

"Nekustamā īpašuma nozare ir viena no ekonomikas sastāvdaļām, bet ekonomika vienmēr ir cikliska, tajā vērojama gan augšupeja, gan kritieni. Tas pats notiek un notiks arī nekustamā īpašuma tirgū," sacīja Nunjess.

FIABCI prezidents norādīja, ka Eiropā patlaban vērojama ļoti ātra atveseļošanās no krīzes, daudzās valstīs ir pievilcīgas īpašumu cenas un tās piesaista investorus. Katrai valstij ir savas prioritātes, vai tas būtu dzīvojamais, vai komercīpašumu sektors, taču pēc šiem aktīviem vienmēr būs pieprasījums.

"Tirgus var augt un var krist, taču tagad mēs vairs nestāvam bezdibeņa malā un daudzas valstis ar krīzes radītajām problēmām jau ir veiksmīgi tikušas galā," uzsvēra Nunjess.

FIABCI prezidents vērsa uzmanību uz to, ka tirgū atkal ir parādījies daudz naudas un bankas sākušas kreditēt ar zemām procentu likmēm, tāpēc visām iesaistītajām pusēm ir jārūpējas, lai šī iedvesmas pilnā kreditēšana atkal nepārvēršas par ļaunu murgu.

FIABCI Eiropas, Tuvo Austrumu un Āfrikas reģionālais prezidents Antonio Kompanjoli norādīja, ka iepriekšējo krīzi izraisīja finanšu sektors, kuram sekoja nekustamā īpašuma sektors, tāpēc tagad ir būtiski panākt nozares ilgtspējīgu attīstību.

"Nedrīkst pieļaut situāciju, kāda izveidojās laika posmā no 2000.gada līdz 2007.gadam, kad hipotekārās parādsaistības tika pārvērstas vērtspapīros un tirgotas bez sasaistes ar reālo situāciju. Šādas kļūdas pieļaut turpmāk nedrīkst," uzsvēra Kompanjoli.

FIABCI ģenerālsekretāre Patrīcija Delaneja norādīja, ka patlaban, lai cīnītos ar šīm problēmām, ir svarīgi sasaistīt trīs lietas - regulēšanu, standartizāciju un izglītošanu.

"Nekustamā īpašuma tirgu jāregulē, tikai jāsaprot, cik lielā mērā un kā. Tāpat šajā tirgū ir jābūt kādiem vienotiem standartiem. Trešā svarīgākā lieta ir izglītošana - nekustamā īpašuma tirgus dalībnieku, banku darbinieku un arī patērētāju izglītošana," skaidroja Delaneja.

"Bankām jābūt piesardzīgākām un jāizmanto selektīvāka pieeja dažādu investīciju projektu kreditēšanai. Savukārt nacionālajām valdībām lielāka uzmanība jāpievērš finanšu institūciju darbības regulēšanai," piebilda FIABCI prezidents.

Ekonomika

Auditu par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" starptautisko staciju būvniecības un pamattrases projektēšanas līgumu vadību veiks auditorkompānija SIA "KPMG Baltics" par kopējo līgumcenu 36 400 eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informēja Satiksmes ministrija (SM).