"Laval" nesaņems Zviedrijā pietiesāto naudu

Vairākas tiesu instances atzinušas Latvijas būvfirmas Laval un partneri tiesības strādāt Zviedrijā tā, kā pati firma uzskatīja par pareizu.

Zviedrijas darba tiesa ir pasludinājusi Laval un partneri uzvaru strīdā pret Zviedrijas arodbiedrībām. Šīs uzvaras cena ir 180 900 latu kompensācija būvfirmai, kā arī tiesāšanās izdevumu segšana uz zaudētāja rēķina. Kompensācijas summa zviedru kronās sasniedz 2,7 miljonus, bet arī ar to nav pieticis uzņēmuma glābšanai. Uzņēmums šovasar nonāca maksātnespējas statusā un, pēc administratora teiktā, virzās uz bankrotu. Prasījuma tiesības pret zviedru arodbiedrībām jau sen ir pārdotas, tāpēc kompensācija nonāks nevis Latvijas būvnieku, bet Latvijas finansistu makos. Latvijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Gints Serafimovičs Neatkarīgajai teica, ka zviedru arodbiedrības esot gatavas šo naudu samaksāt. Latvijas ieguvums no tiesas procesa ir nauda, gods un tiesvedības precedents.

2004. gadā Zviedrijas celtnieku un elektriķu arodbiedrība sarīkoja blokādi, lai neļautu Laval un partneri veikt skolas būvdarbus Zviedrijas pilsētā Vaksholmā. Zviedru būvniekus uztrauca tas, ka Latvijas uzņēmums saviem no Latvijas atvestajiem darbiniekiem maksā pārāk mazas algas, kas nozīmē, ka Latvijas uzņēmums varēja ar lētiem būvdarbiem izkonkurēt zviedrus.

Zviedrijas tiesu instances nejutās pietiekami drošas, lai izšķiru šo strīdu, un pāradresēja to Eiropas Kopienu tiesai. Tā konstatēja, ka Zviedrijas likumi patiešām dodot arodbiedrībām tiesības cīnīties, lai darba devēji no citām valstīm Zviedrijā strādājošiem darbiniekiem maksātu vismaz valstī noteikto minimālo algu, taču būvobjekta blokāde kā šādas cīņas līdzeklis būtu attaisnojama tikai tad, ja būvobjektā tiktu apdraudēta sabiedriskā kārtība vai nodarbināto drošība un veselība. Šādu draudu Vaksholmā nebija, tāpēc tiesa atzina, ka arodbiedrības pārkāpušas Eiropas Kopienas dibināšanas līguma 49. pantu, kas pasludina brīvu pakalpojumu kustību un aizliedz ierobežot pakalpojumu sniegšanas brīvību citu dalībvalstu pilsoņiem, kas veic uzņēmējdarbību kādā kopienas dalībvalstī.

Eiropas Kopienu tiesas debates par labu Laval un partneri beidzās jau 2008. gada pavasarī, bet ziņa par sprieduma apstiprināšanu arī Zviedrijā uz Latviju atnāca tikai vakar. Kompensācijas summa ir sarukusi no prasītajiem 212 040 līdz 180 900 latu.

Svarīgākais