Pēc akcīzes nodokļa celšanas autogāzes litrs varētu sadārdzināties līdz vienam santīmam

Tiek lēsts, ka pēc akcīzes nodokļa celšanas autogāzes litrs varētu sadārdzināties no pussantīma līdz vienam santīmam, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja gāzes uzņēmumu pārstāvis Jānis Matīss Josts.

Vienlaikus viņš uzsver, ka gadījumā, ja gāzei piemēros valsts obligāto drošības rezervju nodevu, tad arī šis lēmums vēl par kādu tiesu pacels autogāzes cenu.

Kā ziņots, Latvijas Gāzes asociācijas valdes priekšsēdētājs Konstantīns Adamovičs uzskata, ka valsts nodeva sašķidrinātajai naftas gāzei (SNG) būs niecīgs ieguvums budžetam, taču tas radīs būtisku apdraudējumu gāzes nozarei un šobrīd nenovērtējamus riskus Latvijas ekonomikai kopumā.

Asociācija atgādina, ka 1.augustā ekonomikas ministrs Pavļuts parakstīja lēmumu par SNG iekļaušanu valsts jēlnaftas un naftas produktu obligātajās drošības rezervēs, piemērojot valsts nodevu 16,63 latu apmērā par tonnu, kas ir vairāk nekā par tonnu dīzeļdegvielas. Savukārt no nākamā gada Ekonomikas ministrija plāno palielināt akcīzes nodokli autogāzei no 90 latiem uz 112 latiem par tonnu.

Latvijas Gāzes asociācija, Latvijas Sašķidrinātās naftas gāzes asociācija un Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija ir paudušas neizpratni par šādu rīcību un, apelējot pie ministra veselā saprāta, aicina uz diskusiju par samērīgu nodevu un akcīzes nodokļu piemērošanu, kas neradīs draudus nozarei.

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.