Latvijas Banka samazina IKP pieauguma prognozi šim un nākamajam gadam

© unsplash.com

Latvijas Banka samazinājusi iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš prognozētajiem 1,8% līdz 0,6%, otrdien Latvijas Bankas rīkotajā diskusijā sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Vienlaikus Latvijas Banka samazinājusi IKP pieauguma prognozi 2025.gadam no 3,3% līdz 2,6%, bet ekonomikas pieauguma prognoze 2026.gadam ir samazināta no 3,8% līdz 3%.

Latvijas Bankā skaidroja, ka 2024.gada IKP prognozes samazināšanu noteica gan vājāka, nekā gaidīts, izaugsme šogad pirmajā pusgadā, gan arī Centrālās statistikas pārvaldes veiktā IKP iepriekšējo datu revīzija. Joprojām piesardzīgais tautsaimniecības dalībnieku noskaņojums liek lēst gausāku izaugsmes sasparošanos arī šogad otrajā pusgadā.

Tāpat Latvijas Bankā norādīja, ka 2025.gada IKP prognoze samazināta no jūnijā lēstajiem 3,3% līdz 2,6% līdz ar pieticīgāku privātā patēriņa un investīciju līmeni. Neraugoties uz strauju reālo algu kāpumu, privāto patēriņu pašlaik ierobežo uzkrājumu līmeņa atjaunošana pēc augstās inflācijas perioda. Uzkrāšanu papildus motivē pesimistiskais patērētāju noskaņojums. Savukārt investīcijas kavē gan ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu izmantošanu saistītu projektu izpildes vilcināšanās, gan rentabilitātes sarukums vairākās nozarēs, gan arī kreditētāju piesardzība. Jaunu kredītu izsniegšana varētu straujāk sekmēties līdz ar būtiskāku procentu likmju samazināšanos.

Savukārt, runājot par 2026.gada prognozi, Latvijas Bankā minēja, lai gan IKP kāpumu nodrošinās gan privātā patēriņa, gan investīciju, gan eksporta komponenti, to pieaugums lēšams lēnāks nekā jūnija prognozē, būtiskāku ietekmi izjūtot no konkurētspējas vājināšanās.

Latvijas Bankā prognozē, ka privātais patēriņš šogad Latvijā pieaugs par 0,2%, nākamajā gadā - par 2,4%, bet 2026.gadā - par 3%, savukārt valdības patēriņš šogad pieaugs par 11,3%, nākamajā gadā - par 1,2%, bet 2026.gadā - par 0,9%.

Rutkaste atzīmēja, ka investīcijas turpina būt vājas.

Latvijas Banka prognozē, ka investīcijām šogad gaidāms kritums par 4,2%, kamēr 2025.gadā tiek sagaidīts pieaugums par 3,4%, bet 2026.gadā - par 4,9%.

Savukārt eksportā šogad prognozēts kritums par 2,1%, kamēr nākamajā gadā gaidāms pieaugums par 1,2%, bet 2026.gadā - par 2,8%. Vienlaikus imports šogad, pēc Latvijas Bankas aplēsēm, samazināsies par 2,5%, kamēr nākamajā gadā pieaugs par 3%, bet 2026.gadā - par 3,2%.

Jau vēstīts, ka 2023.gadā Latvijas IKP, pēc Centrālās statistikas pārvaldes publiskotajiem revidētajiem datiem, pieauga par 1,7%, kamēr iepriekš tika ziņots par samazinājumu 0,3% apmērā.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".