Par tautsaimniecībā pieprasītiem speciālistiem var tapt gada vai pusotra laikā

© nra.lv

Iespēju viena līdz pusotra gada laikā apgūt profesiju līdz šim izmantojuši gandrīz 2000 jauniešu. Arī šoruden 44 profesionālās izglītības iestādes visā Latvijā gaida jaunos censoņus Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstītajās profesionālās izglītības programmās.

Jaunieši sev tīkamāko specialitāti var izvēlēties no 78 profesiju lielas saimes. Jāpiebilst, ka mācību maksas nav, turklāt izglītojamie var saņemt stipendiju – līdz 80 latiem mēnesī.

Sergejs Fokins ir viens no tiem jauniešiem, kurš nolēma iesaistīties Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) īstenotajā ESF projektā Profesionālās izglītības programmu, pamatprasmju un kompetenču apguve izglītības un profesionālās karjeras turpināšanai. Viņš izvēlējās izglītoties Ziemeļkurzemes profesionālās izglītības kompetences centrā Ventspils tehnikums, kur viena gada laikā apguva kuģa pavāra arodu. «Mani vecāki savu dzīvi arī bija saistījuši ar jūrniecību, turklāt uzskatu, ka šī joma piedāvā plašas darba iespējas,» savas profesijas izvēli pamato Sergejs. Šobrīd jau otro mēnesi viņš atbilstoši iegūtajai specialitātei strādā algotu darbu uz Tallink kuģiem. Viņš ir gandarīts, ka iesaistījies projektā, taču vienlaikus uzsver, ka, viņaprāt, mācībām vajadzētu ilgt vismaz divus gadus, kas ļautu uzkrāt vēl pilnvērtīgāku zināšanu bāzi.

Darbu atrod caur praksi

Par iesaisti projektā priecīga ir arī Alīna Smirnova, kas skolojusies Rīgas 1. medicīnas koledžā un šobrīd strādā par zobārsta asistenti. Tā kā mācības ilga vienu gadu, Alīna atzīst, ka slodze bijusi liela, lai visu paspētu, tomēr galarezultāts bijis pūliņu vērts. Alīna ar īpašu atzinību novērtē arī mācību laikā saņemtās stipendijas. Viņa šobrīd strādā savā bijušajā prakses vietā. «Prakses laikā biju iepazinusi šo darbavietu, sadraudzējusies ar kolektīvu, tāpēc nolēmu arī palikt, tomēr, ja arī vēlētos to mainīt, domāju, man nebūtu nekādu problēmu atrast citu darbavietu, jo šī specialitāte ir ļoti pieprasīta darba tirgū,» ir pārliecināta Alīna. Arī Jānis Balodis uzskata, ka iekļaušanās darba tirgū viņam nesagādās īpašas raizes. «Darba piedāvājums tika izteikts jau prakses laikā. Arī tad, kad kārtoju kvalifikācijas eksāmenu, vienas firmas pārstāvis bija atbraucis uz skolu un visiem jauniešiem izteica piedāvājumu strādāt viņa firmā. Pagaidām man nav kur steigties ar darbu meklēšanu, jo esmu jauns un vēlos vēl kaut kur pamācīties un pastudēt,» norāda Jānis, kas Rīgas Pārdaugavas profesionālajā vidusskolā viena gada laikā apguva galdnieka specialitāti, jo, pateicoties vectēvam, kopš agras bērnības viņu ieinteresējis darbs ar koku. «Piedalīties šajā projektā piekritu, jo papildus profesijai vēl varēja mācīties uzņēmējdarbības pamatus, lietišķo svešvalodu (angļu valodu), datorizēto projektēšanu un ierasto rasēšanu, kokapstrādes tehnoloģijas, koksnes aizsardzību un apdari, materiālmācību, darba aizsardzību, kokizstrādājuma instrukcijas, kokgriešanu, intarsiju,» stāsta Jānis.

Lai mazinātu jauniešu bezdarbu

VIAA Profesionālās izglītības attīstības nodaļas vadītāja Elīna PurmaleBaumane stāsta, ka projekta pirmsākumi meklējami pirms trim gadiem. «Projekta galvenā ideja ir mazināt jauniešu bezdarbu, sagatavot darba tirgum nepieciešamos speciālistus [profesiju saraksts tiek saskaņots ar 12 nozaru ekspertu padomēm, kas arī izvērtē pieprasījumu pēc attiecīgām darba rokām], nodrošināt jauniešiem īsā laika periodā iegūt profesionālo kvalifikāciju un iekļauties darba tirgū,» uzsver E. PurmaleBaumane, piebilstot, ka šo trīs gadu laikā profesiju ieguvuši gandrīz 2000 audzēkņu un lielai daļai, vairākumā gadījumu pateicoties praksei, izdevies sekmīgi iekļauties darba tirgū. «Viengadīgajās programmās prakse ilgst no marta līdz jūnijam, bet 1,5 gadu ilgajās programmās no jūlija līdz oktobrim. Prakses vietas piedāvā izglītības iestādes, jo tām ir izveidojusies ilggadēja sadarbība ar uzņēmumiem, kas labprāt piedāvā stažēšanās iespējas. Taču jaunietis sev interesējošu prakses vietu var sarūpēt arī pats,» skaidro VIAA Profesionālās izglītības attīstības nodaļas vecākais projektu vadītājs Kristiāns Blumbergs.

Šobrīd notiek audzēkņu uzņemšana

Mācību laikā atkarībā no sekmēm jaunieši saņem stipendiju līdz 80 latiem. Viņiem tiek nodrošināta dzīvošana skolas dienesta viesnīcā; kvalifikācijas prakses laikā – apmaksāti ceļa izdevumi uz prakses vietu, izdevumi par naktsmītni; civiltiesiskā apdrošināšana un obligātās veselības pārbaudes izdevumi.

Lai bez maksas apgūtu arodu, jaunietim jābūt vecumā no 17 līdz 25 gadiem, ar vidusskolas vai pamatskolas izglītību. Viņš var būt reģistrējies Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbnieks vai darba meklētājs, taču gadu pirms uzņemšanas nav saņēmis stipendiju citā ESF projektā. Programmā var pieteikties arī profesionālo skolu audzēkņi, kas pabeiguši izglītības programmu ne agrāk kā pirms gada. Šobrīd visās profesionālās izglītības iestādēs notiek audzēkņu uzņemšana. Detalizēts mācību iestāžu un apgūstamo profesiju saraksts atrodams izglītības ceļvedī www.niid.lv.

Svarīgākais