Vai Latviju dibināt vēlreiz?

Cilvēka horoskopu veido dzimšanas gads, datums, pulksteņa laiks un vieta, bet kas ietekmē valsts likteni? Reizumis tiek apgalvots, ka Latvija atrodas Jaunavas zīmes ietekmē. Taču vairāk gan valstij ticis no skorpiona. No Jaunavas zīmes darba tikums, kritiska pieeja un dažkārt kašķīgums.

Un tomēr – kāpēc Jaunava?

Sertificēts astrologs Juris Kauliņš neslēpj savu viedokli: «Es neatzīstu, ka Jaunavas zīme ir tā, ar ko Latvijai viss saistās. Nu nebūs tā!» Viņš skaidro, ka šis uzskats nāk no vēstures, no senākiem laikiem. «Latvija ir proklamēta tikai 1918. gadā. Nav vēl simt gadu pagājuši. Bet astroloģija ir krietni senāka nozare, un jau sen šāds jautājums saistībā ar teritorijām, valstīm un tautām ir skatīts,» saka Juris Kauliņš un atzīmē, ka 13. gadsimtā tagadējā Latvijas teritorija ietilpa citā teritoriālajā formācijā – Livonijā. «Es redzēju karti, ka Livonijas teritorija atradās zem Jaunavas zīmes ietilpstošā novietojumā. Acīmredzot no turienes arī nāk Jaunavas zīmes traktējums. Senā Livonijas teritorija lielā mērā atbilst lielākajai daļai tagadējās Latvijas teritorijas. Kādu laiku pastāvēja Kurzemes hercogiste, bet tā pilnībā neatbilst senajai Livonijai, tāpēc šo veidojumu es neuzņemos traktēt,» pamato astrologs. Viņš uzsver, ka valsts virzību neietekmē tikai viena vien zodiaka zīme. Piemēram, Vācijai tiek piedēvēta gan Auna, gan daļēji Jaunavas zīmes ietekme. Taču tas pedantiskums, kas raksturo vāciešus un ir Jaunavas zīmes izpausme, latviešiem nepiemīt. Jaunavas zīmi Juris Kauliņš varot Latvijai «pievilkt» vien mūsu valsts prezidentu kontekstā – ar Jaunavas zīmi dzimšanas datos bijuši vairāki no viņiem.

Valstij zīmīgie datumi

Gandrīz katru mēnesi Latvijai ir kāds būtisks datums, kurā notikušais ir ietekmējis valsts turpmāko likteni vai arī uzskatāms par sekām, ko izjūtam aizvien. 26. janvāris – Latvijas starptautiskā «de iure» atzīšanas diena 1921. gadā; 1922. gada 15. februārī pieņemta Latvijas Satversme, kas stājās spēkā tā paša gada 7. novembrī; 16. marts – Latviešu leģiona piemiņas diena; 1920. gada 17.–18. aprīlī Latvijā notika pirmās brīvās, vispārējās Satversmes sapulces vēlēšanas; 1990. gada 4. maijs – Latvijas Republikas suverenitātes deklarācija; 1945. gada 8.–9. maijs – šie Otrā pasaules kara (vai Krievijas uzskatā – Lielā Tēvijas kara) beigu datumi Latvijā joprojām ir sāpīga strīdu tēma; 1940. gada 17. jūnijs – Padomju Savienība okupēja Latviju; 1940. gada 21. jūlijā tika paziņots, ka Latvijas Padomju Sociālistiskā Republika (LPSR) lūgs pievienošanos Padomju Savienībai; 1940. gada 5. augustā LPSR tika oficiāli iekļauta Padomju Savienības republiku sastāvā; 1991. gada 21. augustā tika pieņemts konstitucionālais likums «Par Latvijas Republikas valstisko statusu», tāpēc šī ir Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas diena; 1918. gada 18. novembris – mūsu valsts proklamēšana; 1920. gada 1. maijs – Latvijas Republikas Satversmes sasaukšanas diena.

Juris Kauliņš par Latviju kā valsti formējošiem nosauc dažus no iepriekš uzskaitītajiem notikumiem. Tie tad arī ir būtiski, veidojot Latvijas horoskopu.

Izvētīt vēsturi

Latvijas proklamēšana jeb pasludināšana par patstāvīgu valsti notika 1918. gada 18. novembrī, un šajā laikā Jaunavas zīmi nu nekādi nevar saskatīt, bilst Juris Kauliņš. Viņš skaidro, ka pat tad, ja Latvijas horoskopu mēģinātu veidot, par pamatu ņemot Rīgas dibināšanu 1201. gadā (jo tad sāka fiksēt vairāk vai mazāk konkrētus ar valsts vēsturi saistītos gadskaitļus) vai Livonijas veidošanās sākumu, diez vai arī tad Jaunavas zīme sanāktu, jo «tas bija pavasara, vasaras posms, nevis rudens periods».

Runājot par Latvijas horoskopu, astrologs nosauc būtiskākos datumus: 1918. gada 18. novembri un 1922. gada 7. novembri, kad stājās spēkā Latvijas Satversme. Kad pēc padomju okupācijas Latvijas Republikas vietā tika pasludināta LPSR, arī tur Jaunava nebija ne tuvu, noteic Juris Kauliņš. Kas tad vēl? 21. jūlijs, diena, kad LPSR izteica vēlmi pievienoties Padomju Savienībai, 5. augusts, kad Latvija oficiāli nonāca padomijā, pēc tam jau – Atmoda ar 1990. gada 4. maiju un 1991. gada 21. augustu, kad Latvijas Republikas Augstākā Padome pasludināja pārejas perioda beigšanos un pilnas Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, ko ļoti ātri atzina gandrīz visas pasaules valstis, ieskaitot PSRS.

«Lūk, šie datumi mums ir aktuāli, un tur Jaunavas ietekmi īpaši atrast nevaram. Nu labi, 21. augsts ir diezgan tuvu tam brīdim, kad sākas Jaunavas zīmes periods,» viņš saka.

Tā kā Satversme joprojām ir spēkā un uz to balstīta valsts kontinuitāte jeb nepārtrauktība un pēctecība, Latvijai aktuāla ir un paliek zodiaka Skorpiona zīmes ietekme.

Skorpionu plejāde

Juris Kauliņš savu sakāmo pamato: «Ja aplūkojam, kā personības izteikušas mūsu valsts būtību, to prezentējušas, tad varam saskatīt ļoti spēcīgu Skorpiona zīmes ietekmi. Tie ir mūsu dižgari, cilvēki, kurus atceramies.»

Viņš atgādina, ka Latvijā dzimušais vācbaltietis Garlībs Merķelis (dz. 1769. gada 31. oktobrī, Skorpions) pirms vairāk nekā 200 gadiem pirmais definēja latviešus kā nāciju, kā tautu. «Ap to laiku mums nācijas apziņa sāka attīstīties, kad mainījās sociālvēsturiskie, politiskie apstākļi,» komentē astrologs. Žurnālists un rakstnieks Merķelis uzrakstīja grāmatu, kas satricināja Eiropu – «Latvieši, sevišķi Vidzemē, filozofiskā gadsimteņa beigās». Šī grāmata ar latviešiem kā tautu iepazīstināja Eiropas «vecās tautas».

Dainu tēvs Krišjānis Barons (dz. 1835. gada 31. oktobrī) atstājis nezūdošu pieminekli latviešiem – ilgi un rūpīgi vāktās un sistēmiski apkopotās tautas dziesmas

Latviešu strēlnieku varonību poēmā «Mūžības skartie» iemūžinājis leģendārais dzejnieks Aleksandrs Čaks (dz. 1901. gada 27. oktobrī). Skorpions.

Latvijas simbols ir Brīvības piemineklis un Rīgas Brāļu kapi. To autors tēlnieks Kārlis Zāle (dz. 1888. gada 28. oktobrī) ir Skorpions.

Jā, Skorpions ir arī urdīgais un huligāniskais dzejnieks, Latvijas simbols Ojārs Vācietis (dz. 1933. gada 13. novembrī), kura dzejoļu krājums «Si minors» iekļauts Latvijas kultūras kanonā.

Latvietis latvietim latvietis

Juris Kauliņš uzskata, ka latviešiem tipiskākās īpašības atbilst Skorpiona zīmei. Mēs taču esam lieli individuālisti! Un Skorpioni kā personības mēdz būt diži īpatņi. Njā, latviešiem piemīt arī nebūt ne jaukākās «skorpioniskās» īpašības – ne velti ir teiciens, ka latvietis latvietim ir labākais ēdiens. «Skorpiona zīme šajā ziņā nav tā maigākā. To zinot, mums vajadzētu saprast, ka šī zīme ir ļoti stipra un šīs zīmes cilvēki var apgāzt pasauli. Latvieši savā ziņā to ir izdarījuši. Maza tauta, bet lielas lietas darījusi,» vērtē astrologs. «Interesanti, ka pat lielā Krievija saka – tās lielākais ienaidnieks ir mazā Latvija. Tas ir pilnīgs «čau»,» viņš pasmejas.

Kas nu ir, tas ir – latviešu strēlniekiem un latviešu čekistiem ir piedēvēta ļoti liela ietekme un nozīme konkrētā vēstures posmā. «Iedomājieties, mazā latviešu tauta visu pasauli varējusi apgriezt otrādi revolūcijas laikā! To nevar noliegt, ka latviešu strēlniekiem sava loma lielajā pasaules vēsturē bijusi. Nevar noliegt, ka latviešu čekisti bijuši tik spējīgi, ka daudz ko grozījuši lielajā Krievijā. Tiesa, gan, viņus 1937.–1938. gadā nožmiedza, bet savu viņi padarīja. Un atkal – kuras zīmes gēns tas ir? Jaunava nav tik spēcīga. Skorpiona zīme ir stiprākā zodiaka zīme,» aizrautīgi runā Juris Kauliņš.

Astrologs piekrīt – varbūt dažas latviešiem raksturīgās īpašības nosaka Jaunavas zīme, bet, vērtējot valsts karmu, nevar teikt, ka tā ir tipiska Jaunavas zīmei. Latvijas karma ir daudz nopietnāka, jo mūsu tauta ir izcietusi tādus pārbaudījumus kā reti kura cita. Juris Kauliņš apgalvo, ka savulaik ir pētījis un ar skaitļiem var pierādīt, ka latviešu tauta Eiropā ir procentuāli zaudējusi visvairāk cilvēku pēdējā gadsimta laikā. «Ja kāds grib apgalvot, ka latvieši bijuši maitas pret citiem, tad šos faktus var likt pretī,» viņš strikti noteic.

Citu Satversmi, citu valsti

Cilvēks nevar piedzimt citā dienā, ja viņam īstais dzimšanas datums šķiet neveiksmīgs. Viņš likteni var mēģināt mainīt dzīves laikā. Valsts gan savu virzību, savu karmu var izmainīt ātrāk un vienkāršāk, un piemēru netrūkst. Nē, nav jāiekaro jaunas teritorijas, lai valsts varētu veidot citu horoskopu ar jauniem atskaites punktiem. Protams, impērijas juka un bruka un veidojās jaunas valstis. Bet joprojām pastāv valstis, kuras iztikušas bez ievērojamām teritoriālajām pārmaiņām, bet veikušas būtiskas pārmaiņas savā horoskopā. Varētu teikt, ka tās ir piedzimušas no jauna un pašas izvēlējušās kārtējo dzimšanas dienu.

Piemēram, Francija. Valsts ar ļoti senu vēsturi un nelielām teritoriālām izmaiņām. Pēc Otrā pasaules kara tika izveidota tā saucamā Ceturtā Francijas Republika. Un horoskops tai uzreiz cits, saistīts ar šīs republikas proklamēšanu.

Ko Latvijai iesākt ar savu Skorpionu? «Neuzskatu, ka šis ir pats labākais variants, ka mums ir Skorpiona komponente. Tā ir ļoti riskanta. Mūs ir plosījuši, esam malti kā starp dzirnakmeņiem. Ja mūsu tauta būtu liela, tās liktenis būtu bijis citādāks, bet mūs žmiedza visu laiku. Kurai tautai tās teritorijā vēl būtu bijusi tik traka vēsture? Abos lielajos karos frontes līnija stāvēja tieši Latvijā. Kurzemes katls vārījās Latvijā. Ne Lietuvā un ne Igaunijā. Esmu izteicis viedokli, ka mums tomēr jāveic lielas reformas Latvijā. Es gribētu teikt, ka pat jādibina otrā republika. Jāmaina Satversme. Pašlaik turpinās kontinuitāte, un tā, manuprāt, ir problēma,» ierosina Juris Kauliņš. «Francija bez problēmām nodibina jaunu republiku un turpina savu dzīvi. Vai tad viņi sūdzas par sevi un savu valsti? Labi, ir tur bijušas revolūcijas, bet viss ir vieglāk, jo viņi nevelk pagātni līdzi. Skorpiona zīme ir karmiska zīme, un no smagās karmas mums jātiek vaļā. Tas nenozīmē, ka nevajag savus senčus godāt, bet, pašreizējo dzīvi veidojot, kaut kas ir jādara citādi. Manuprāt, tāpēc ir grūti pašlaik valsti izveidot tādu, kādu mēs gribētu.»

Svarīgākais