Emociju un enerģijas šūpotājs mēness

Tikai uz savas ādas iespējams pārbaudīt, kā katru no mums ietekmē Mēness fāzes, it sevišķi pilnmēness. Vienam reakcija būs sakāpināta, cits paziņos, ka neko nejūt. Tomēr astrologi uzskata: ja reiz mūsu smadzenēs ir 90 procenti ūdens, bet ķermenī – 70 procenti šķidruma, tad arī cilvēkā tāpat kā dabā notiek enerģijas un emociju paisumi un bēgumi.

Emocijas bango

Emociju un enerģijas pacēlumus cilvēki bieži vien saista ar pilnmēnesi. Lielā, apaļā ripa pie debesīm psiholoģiski nestabiliem cilvēkiem mēdz uzjundīt pārspīlētas, sakāpinātas emocijas vai izraisīt citiem neizprotamu rīcību. Nevajag rakt nemaz dziļi, arī sadzīviskās situācijās gadās piedzīvot bīstamus mirkļus, jo ir cilvēki, kuri pilnās Mēness fāzes laikā nespēj apvaldīt bravūru, pāri malām kūsājošo pašpārliecinātību, nepamatotu drosmi un uz laiku pazaudē spēju domāt un vērtēt kritiski. Ātrās medicīniskās palīdzības un policijas darbinieki nenoliedz, ka pilnmēnesī darba ir vairāk. Pirms dažiem gadiem, piemēram, britu policija paziņoja, ka pilnmēnesī patrulēs kuplākā skaitā. Saseksas policija bija konstatējusi, ka īpaši agresīvi pilnmēness laikā ir Braitonas un Hovas iedzīvotāji alkohola reibumā. Līdzīgi paziņojumi par pilnmēness ietekmi izskanējuši arī no policijas darbiniekiem Latvijā. «Pilnmēness ļoti ietekmē mūsu darbu,» ziņu aģentūrai LETA pērn sacīja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Liepājas iecirkņa Operatīvās vadības nodaļas vecākais inspektors Māris Graudiņš. «Šajā laikā biežāk notiek dažādi sadzīviski strīdi, kuru izraisītāji atrodas alkohola reibumā. Vairāk ir arī nepamatotu izsaukumu.»

Savukārt kādas ar psiholoģisko palīdzību saistītas darbinieces novērojumi liecina, ka nevis pilnmēness laikā, bet īsu brīdi pirms tā cilvēki aktīvāk meklē palīdzību, grib parunāties. «Viņi vēlas tikt uzklausīti, lai kādas lietas arī stāstītu. Ģimenē reizēm tuvinieki mēdz pateikt skarbi – nemels blēņas, apnicis klausīties! Ko lai dara, ja šiem cilvēkiem mēnestiņš sašūpo emocionālo pasauli... Šo laiku vienkārši vajag pārdzīvot,» viņa iesaka. Žurnālistiem atkal ir savs stāsts – tiklīdz Mēness iegūst pilnīgi apaļu formu, redakcijas tālruņi zvana biežāk nekā citkārt un darbiniekiem nākas dzirdēt gan pārmetumus, gan atzinīgus vārdus, gan pasaules glābšanas plānus, nākas uzklausīt sazvērestības teorijas, spiegu stāstus un citas trakas lietas.

Astroloģijā Mēness simbolizē cilvēka zemapziņu un atbild par emocionālo pasauli (arī citām jomām, kuras šoreiz neaplūkosim – red.).

Provocējoša pārgalvība

Ir bijuši arī pētījumi par to, ka pilnmēness laikā pieaug satiksmes negadījumu skaits. Vai tiešām uzmanība vairs nav tik asa, emocijas sprēgā pāri malām un cilvēki paši izprovocē nelaimes gadījumus? Astroloģe Akvelīna Līvmane atceras, ka pirms septiņiem astoņiem gadiem Jāņos bijis pilnmēness, viņa ar mašīnu braukusi uz Latgali un divas reizes radušās tik bīstamas situācijas, ka nācies glābties ceļa malā, jo pretimbraucēji mēģināja pārgalvīgi apdzīt citus auto. Astroloģe pieļauj, ka pārgalvīgie braucēji riskējuši, neapzinoties, ko dara, nevis cenšoties izrādīties un demonstrēt savu auto vadīšanas māku.

Tāda nu ir tā Mēness vara. «Cilvēki kļūst neapdomīgāki, viņiem liekas, ka spēka ir vairāk, ka visu pagūs, paspēs,» pilnmēness ietekmi vērtē astroloģe un šajā Mēness fāzē iesaka būt īpaši uzmanīgiem, jo nepatikšanās varam iekulties ne savas, bet arī citu cilvēku rīcības dēļ.

Operēt vai tomēr ne?

Akvelīna Līvmane stāsta, ka ir cilvēki, kuri Mēness fāzes izjūt krasāk. Tie, par kuriem saka – piens un asinis. Viņiem ir vairāk miesas, vairāk asiņu un limfas. Līdz ar to pilnmēness ietekme var būt spēcīgāka, un īpaši piesardzīgam jābūt, izvēloties medicīnisku manipulāciju laikus. «Esmu dzirdējusi daudzus stāstus par operācijām pilnmēness laikā. Liesam cilvēkam nekas nenotiks, bet dūšīgākam cilvēkam tas var beigties arī letāli,» piebilst Akvelīna Līvmane. Arī ārsts, akupunktūras un austrumu medicīnas speciālists Juris Vecvagars par Mēness fāžu ietekmi nešaubās, bet sarunas laikā nopūšas – esot noguris par to runāt, jo ļoti daudzi cilvēki neesot gatavi ne klausīties, ne izprast, ne ņemt vērā ieteikumus. Akvelīna Līvmane, taujāta par operācijām labvēlīgāko laiku, uzsver – jāskatās, lai Mēness dienas fonā neatrodas tajā zodiaka zīmē, kura «atbildīga» par operējamo orgānu («Praktiskā Astroloģija» katrā žurnāla numurā veido speciālu veselības kalendāru, kurā norādītas nevēlamās manipulācijas konkrētās dienās – red.). Piemēram, tipiskiem Zivju zodiaka zīmes pārstāvjiem par vārīgāko organisma zonu tiek uzskatītas pēdas. Mēnesim atrodoties šajā zīmē, labāk likt mieru kājām un vispār vēlams izvairīties no griešanas un tamlīdzīgas fiziskas iejaukšanās organismā. Tomēr nopietnām medicīniskām manipulācijām piemērotāko dienu vajadzētu izvēlēties pēc katra cilvēka konkrētās astroloģiskās kartes.

Ķirurģisku iejaukšanos labāk pārciest dilstošā, vecā mēnesī. Pilnmēnesī brūces vairāk sulo, asiņo spēcīgāk, par paša novēroto saka dakteris Vecvagars. Vecā mēnesī operējot, rētas dzīs labāk.

Katram dots prāts un griba

Seriālā «Likums un kārtība» viens no varoņiem izmet ironijas pilnu frāzi: kā tad, vieglāk visu vainu uzvelt pilnmēnesim, nevis azartspēlēm! Labs aizsegs, vai ne?... Astroloģe Akvelīna Līvmane noteic, ka augi un dzīvnieki «pa tiešo» reaģē uz Mēness fāzēm, bet cilvēkam ir dots saprāts un griba, lai viņš varētu atšķirt labu no ļauna un vajadzīgo no liekā. Cilvēki vairumā gadījumu spēj mainīt savu uzvedību, ja tā traucē pašiem un apkārtējiem, lai cik apaļš Mēness pie debesīm spīdētu.

«Tas ir darbs ar sevi. Kaut gan neko daudz pat nav jāpiestrādā, jo, manuprāt, cilvēku jau tā veido ierobežojumi. Spēļu zāles, iepirkšanās... Varam dēvēt to par grēku, kas mūs ieved slimībās un vājumā, bet atturēšanās no šā grēka ir sevis sakārtošana,» uzskata astroloģe. «Ir jāskatās, kā konkrētās Mēness dienās reaģē organisms. Ja cilvēks ir ievērojis, ka viņam kaut kas notiek un atkārtojas pilnmēnesī, tad turpmāk vajag darīt visu, lai izvairītos. Ir jāsāk ievērot sakritības savā dzīvē.» Katram cilvēkam ir sava horoskopa karte, un visiem tā nesākas ar Auna zīmi. Katram ir arī savs individuālais Mēness cikls ar unikālu enerģijas ritmu, kas nesakritīs ar kopējo Mēness ciklu. Tāpēc arī universālu recepšu, ko darīt vai nedarīt, nav. Nedrīkst visi kā viens uzsākt biznesu it kā šai nodarbei labvēlīgā Mēness dienā! Kādam tiešām veiksies, bet citam, kuram dzimšanas brīdī ir ielikta pavisam atšķirīga programma, viss ies šķērsām. Tālab vainot Mēness dienas nav vērts.

Pārbaudi pats!

Astroloģe un numeroloģe Inguna Balgalve iepriekš teikto izskaidro ar pavisam vienkāršu piemēru – ir Mēness dienas, kurās iesaka novājēt, taču būs cilvēki, kam individuālajā Mēness ciklā tieši šajā laikā pat visniecīgākais kaloriju skaits uzaudzēs svaru. «Lielie Mēness pētnieki saka – seko savam ķermenim,» piebilst Akvelīna Līvmane. Ko drīkstēs kaulainais un izkāmējušais, tas būs liegts apalītim.

Viņa ir runājusi arī ar pieredzējušiem friziermeistariem, kuri stāstījuši, kas notiek ar matiem, ja frizējas konsekventi tikai griešanai labvēlīgajās vai nelabvēlīgajās dienās. Lai mati neaugtu ātri, tos iesaka griezt vecā mēnesī un Zivju zīmē. Taču, ilgstoši šķērējot matus šādā Mēness stāvoklī, ar laiku galvas rota kļūs plāna un izkritīs. Vienu reizi pamēģinot, nekas nenotiks, bet, ja tā rīkosies gadiem ilgi, atpakaļceļa nebūs. «Es pati matus vienmēr griežu tikai jaunā mēnesī, un tie ir biezi. Esmu ar sevi arī eksperimentējusi. Ziemā matus griezu, kad Mēness atrodas Lauvas zīmē, vecā mēnesī. Nepatika. Pēc nedēļas gāju atkal pie friziera, izmaiņas bija varbūt daži milimetri, bet mati uzreiz kļuva citādi. Kāda kundze, kurai ir 80 gadu, sāka iet pie friziera, kad Mēness Lauvā vai Jaunavā. Pēc gada friziere atzina, ka mati kļuvuši labāki. Vismaz plānāki nav palikuši,» pieredzē dalās Akvelīna Līvmane.

Viņa iesaka pierakstīt novērojumus – cik ātri atauga nagi pēc manikīra apmeklējuma, vai jaunā frizūra patika, kā reaģēja āda pēc kosmetoloģiskas procedūras. Ja ir bijis slikti, tad turpmāk šajā Mēness dienā vai Mēness fāzē konkrētās procedūras nevajag veikt. Līdzīgi varam rīkoties ar iepirkšanos. Varbūt katru mēnesi nopērkam pilnīgi nevajadzīgas vai dārgas lietas un vēlāk kožam pirkstos? Arī tad katrs, pat bez zināšanām par precīzu individuālā Mēness ritma ciklu, var papētīt, kad tas notiek, un izveidot iepirkumiem labāko un nelabvēlīgāko dienu sarakstu. Kāpēc tīšuprāt sev kaitēt?

Akvelīna Līvmane neslēpj: «Iepērkos reizi mēnesī un tādā laikā, kad Mēness atrodas zīmē, kurai nav nekāda sakara ar iepirkumiem. Esmu ievērojusi, ka tad nopērku labas, vajadzīgas lietas. Pārējā laikā uz veikaliem neeju, ja vien nevajag ko īpašu.»

Likteni astroloģe piesauc, stāstot par cilvēkiem, kuri – saki viņiem, ko gribi – tik un tā ikvienai savai darbībai neapzināti izvēlēsies sliktāko, čika laiku. Tāds esot viņu liktenis. Tajā pašā laikā viņa piebilst, ka Mēness cikliem piemīt pieskāriena moments, nevis fatālas nenovēršamības zīmogs. «Pat ja kartupeļi ir novākti nepareizā brīdī un pagrabā pūst, pārlasiet tos, iznesiet ārā un pareizā laikā ienesiet atpakaļ!»

Svarīgākais ir tas mazais ikdienas darbs ar sevi, kurā cilvēks izmanto saprātu, nevis akli notic universālām «receptēm», kas visbiežāk ir bizness un neirolingvistiskā programmēšana ar mīnusa zīmi, saka Akvelīna Līvmane.

FAKTI UN PĒTĪJUMI

Mēness gravitācijas spēks Zemes okeānos izraisa bēgumus un paisumus. Zemes ūdens apvalks izstiepjas Mēness virzienā. Uz līnijas, kas iet caur Zemes centru un Mēnesi, ir paisums – okeānos un jūrās ceļas ūdens līmenis. Perpendikulārā virzienā ūdens līmenis pazeminās, jo Mēness pievilkšanas spēks aizvelk ūdeni prom.

Interneta lietotāju aktivitāte krasi pieaug pilnmēness laikā, liecina kompānijas «British Telecom» dati. Pētnieki konstatējuši, ka interneta lietotāju aktivitātes grafiks ir ciklisks, ar kāpuma un krituma periodiem. Šie cikli ilgst 29 dienas, sakrītot ar Mēness fāzēm, turklāt aktivitātes maksimums tiek fiksēts tieši pilnmēnesī.

ASV Kolorādo universitātes zinātnieki analizēja veterinārārstu desmit gados savāktos datus par 12 000 mājdzīvnieku. Viņi atklāja, ka pilnmēness laikā suņi tiek nogādāti pie ārsta par 28% biežāk nekā parasti, bet kaķi par 23% biežāk. Viens no pieņēmumiem: pilnmēness laikā kaķi biežāk iziet medībās, kas palielina traumu risku.

Pilnmēness ietekmējot koraļļu sugu ‘Acropora millepora’, kam ir gaismas jutīgs gēns. Tas aktivizējas pilnmēness naktīs, liekot koraļļiem vairoties aktīvāk nekā citkārt, vēsta žurnālā «Science» publicētais pētījums.

Mičiganas universitātes Transporta institūta pētnieki 10 gadu periodā izpētījuši Mēness fāžu un avāriju kopsakarības. Viņu secinājums – jaunā Mēnesī kājāmgājēji iet bojā biežāk nekā pilnmēnesī. Starpība – 22%.