Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Citi raksti

LĀZERA ENERĢIJA ASINSVADU VESELĪBAI

Asinsvadu patoloģijas, kas cilvēkiem ar relatīvi gaišu ādas krāsu ir īpaši aktuālas, mūsdienās var risināt ne tikai medikamentozi un ar dermokosmētikas palīdzību, bet daudz efektīvāk - ar saudzīgu jaunākās paaudzes lāzertehnoloģiju.

KONSULTĒ JEĻENA MOISEJENKO-GOLUBOVIČA, DERMATOLOĢE, LĀZERPLASTIKAS KLĪNIKA

PĒC 30 GADU VECUMA

Pie asinsvadu patoloģijām pieskaitāmas rozācija, kuperoze, teleangiektāzijas - tie ir sarkanas vai zilas krāsas paplašināti zemādas kapilāri (tautā sauktas par asinsvadu zvaigznītēm), kas veidojas gan uz sejas, īpaši uz deguna un vaigiem, gan uz kājām, kas savukārt ir vēnu varikozes attīstības sekas. Arī angiomas, kas ir labdabīgi asinsvadu veidojumi un līdzinās plakaniem vai kupolveida elementiem, var parādīties jebkurā vietā uz ķermeņa. Arī kapilārās hemangiomas jeb asinsvadu dzimumzīmes, kas ir labdabīgi ādas veidojumi.

Viena no biežākajām un nepatīkamākajām problēmām, kas skar sejas ādu un tādējādi būtiski mazina dzīves kvalitāti, ir rozācija - hroniska, bet joprojām ne līdz galam izprasta ādas slimība, kas attīstās pamazām, un visbiežāk parādās apmēram pēc 30 gadu vecuma. Tās izplatība Latvijā ir cieši saistīta ar populācijā dominējošo ādas fototipu un paaugstinātu jutību pret ultravioleto (UV) starojumu. Šai slimībai ir dažādas izpausmes, sākot no viegla un pārejoša sejas (vaigu, deguna, zoda vai pieres) apsārtuma, līdz pat ļoti izteiktām un nepatīkamām ādas problēmām, kas sagādā diezgan lielu diskomfortu. Tas ir sejas ādas asinsvadu iekaisums, kas periodiski var pastiprināties un atkal pāriet. Slimībai progresējot, var veidoties arī pūtītes, kas izraisa velkošu un dedzinošu sajūtu. Tāpēc rozācijas gadījumā ir svarīgi veikt dažādas profilaktiskas darbības - ne tikai medikamentozi ar dermokosmētiku, bet arī ar lāzerterapiju, kas balstās uz simptomu mazināšanu, slimības progresēšanas apturēšanu un simptomu noturēšanu tās vieglākajās izpausmēs, tādējādi uzlabojot dzīves kvalitāti.

PAAUGSTINĀTAS SLODZES SPORTISTIEM

Diezgan izplatīta problēma ir paplašināti asinsvadi ap degunu. Ne tikai sievietēm, bet jo īpaši vīriešiem un paaugstinātas fiziskās slodzes sportistiem. Lai slimība neprogresētu, tie ir laikus jāsāk aiztaisīt ciet ar lāzeru, jo, slimību neārstējot, deguns paliek hipertrofēts - tas palielinās, uzbriest, izskatās tūskains, uzburbis un grubuļains. Medicīnā to sauc par rinofīmu, un to ārstē jau ķirurģiski. Vīriešiem šī slimība var sākties jau jaunībā, tāpēc, pamanot pirmās izmaiņas, laikus jāgriežas pie ārsta, lai slimībai neļautu progresēt un pēc gadiem deguns nebūtu jāoperē. Pirmās pazīmes ir izteikti zilganvioleti vai sarkanvioleti asinsvadi ap degunu. Vīriešiem lielākoties prevalē zilganā krāsa, savukārt sievietēm rozācijas dēļ sarkani violeta ādas krāsa veidojas vaigu zonā.

Ja slimību laikus sāk ārstēt, to, protams, var apturēt, bet garantijas, ka slimība vairs neatkārtosies, gan nav, jo pacienti ar paplašinātiem asinsvadiem ir pacienti uz mūžu. Par to ārsts pacientu informē jau pirmajā vizītē, un, lai neļautu slimībai zelt un plaukt, jo tai ir dažādas stadijas, kopīgi tiek sastādīts ārstēšanas plāns. Pacientiem ar rozāciju vienreiz gadā - rudenī vai ziemā - iesaka apmeklēt dermatologu, kurš ar dermatoskopa palīdzību izvērtē ādas stāvokli apstrādes zonā, lai pārliecinātos, ir vai nav vajadzīga uzturošā terapija.

ZELTA STANDARTS

Cīņā ar rozāciju un citām asinsvadu patoloģijām Lāzerplastikas klīnikas speciālisti izmanto gan neodīmija lāzerus (dziļākiem asinsvadiem, īpaši deguna zonā), gan IPL (intensīvi pulsējošās gaismas) tehnoloģijas, gan pasaulē atzītāko un par zelta standartu dēvēto jaunākās paaudzes krāsvielu lāzeru sistēmu Vbeam, kas ne tikai likvidē apsārtumu, bet noņem arī iekaisumu - tas dod vislabāko rezultātu, iedarbojoties uz asinsvadiem.

Procedūru skaits katram pacientam ir individuāls, bet pamatā variē no vienas līdz trim. Asinsvadiem ap degunu parasti pietiek ar divām procedūrām - strādājot ar neodīmija lāzeru, apsārtums saglabājas apmēram pusstundu, stundu, un tas nozīmē, ka vajadzības gadījumā pacients pēc procedūras var arī doties atpakaļ uz darbu. Ar vaigiem ir sarežģītāk - pēc procedūras ir viegls apsārtums, tūska, kas uzsūcas vidēji divu trīs dienu laikā. Pēc tam ārsts izvērtē, ir vai nav vajadzīga atkārtota procedūra.

Rozācijas gadījumā, kas ir hroniska iekaisīga dermatoze un grūti padodas ārstēšanai, pārsvarā izmanto krāsvielu lāzeru - tas ievērojami mazina gan apsārtumu, gan iekaisumu. Ja slimība ir sākuma stadijā, parasti pietiek ar vienu procedūru, bet, ja tā ir ielaista, būs vajadzīgs procedūru kurss, un to skaits atkarīgs no tā, kā asinsvadi reaģē uz ārstēšanu.

Lāzerplastikas klīnikā nonāk arī pacienti ar papulo-pustulāro rozāciju, kas ir šīs slimības jau vissmagākā forma. Viņi nereti ir izmēģinājuši visu dermatoloģisko arsenālu, bet nekas nelīdz. Un arī tādos gadījumos izmanto krāsvielu lāzeru, kas būtiskus uzlabojumus garantē jau pēc pirmās procedūras. Protams, lai izvairītos no slimības saasinājuma, ir svarīgi veikt arī papildu terapiju.

ĢENĒTIKA, HORMONI, NERVI

Sākotnēji asinsvadu patoloģijas provocē gan ģenētika (ja ģimenē kādam ir, piemēram, vēnu varikoze, ir liela varbūtība, ka tā tiks mantota), gan hormonālā un nervu sistēma. Pēdējās divas kopā regulē asinsvadu sieniņu caurlaidību, un tas ir tik smalks mehānisms, kas līdz galam vēl nav izzināts. Bet skaidrs ir viens, ka asinsvadu paplašinājumi, kas parādās jau pieaugušo vecumā, pārsvarā notiek uz nervu un hormonālās sistēmas disregulācijas fona. Tie ir labdabīgi, nav kaitīgi un veselībai bīstami, bet signalizē par to, ka asinsvadus ir nepieciešams nostiprināt. Tas ir vairāk kosmētisks defekts, bet - izmantojot mūsdienu lāzerterapiju, to var ļoti efektīvi novērst. Protams, pirms tam veicot papildu izmeklēšanu pie citiem speciālistiem, lai izslēgtu vairogdziedzera un hormonālās sistēmas patoloģijas. Ja tādu nav, var strādāt kosmētiski tikai ar lāzeru.

Protams, ir jāņem vērā arī vecuma radītās izmaiņas, kas saistītas ar asinsriti: mainās arteriālais asinsspiediens, daudziem parādās aritmija, un tas atspoguļojas arī uz ādas - asinsvadi paplašinās. Tas apgrūtina rozācijas ārstēšanu. Šādos gadījumos vienīgā iespēja, kā uzturēt vizuālo stāvokli, ir sistemātiska zāļu lietošana un lāzerprocedūras kursa veidā. Ir pacienti, kuriem efekts saglabājas pat četrus piecus gadus. Tas, protams, ir ļoti individuāli, bet galvenais - šo problēmu ir iespējams risināt.

ASINSVADU PAPLAŠINĀŠANOS PROVOCĒ

  • UV starojums
  • stress
  • smaga fiziska slodze
  • mūsu klimatam raksturīgie laika apstākļi - mitrums, krasas temperatūras pārmaiņas, brāzmains vējš, apkures sezonā arī sausais iekštelpu gaiss
  • atsevišķi pārtikas produkti, jo īpaši asi ēdieni
  • karsti dzērieni
  • alkohols, jo īpaši sarkanvīns
  • pārkaršana - karstā vannā, pirtī

DER ZINĀT!

Mēnesi pirms lāzerterapijas nav ieteicams lietot askorutīnu un C vitamīnu, jo tie padara asinsvadus necaurlaidīgākus, asinsvadu sieniņas kļūst stabilākas, un ar lāzeru tās ir grūtāk sakļaut ciet

Adrese: Rīga, Baznīcas iela 31, 3. stāvs
E-pasts: info@lazerplastikasklinika.lv
Telefons: +371 67 295 066