Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Citi raksti

Lāzerprocedūras – efektīvākais pigmentācijas likvidēšanas veids

Par ādas toni un tā niansēm atbild melanocīti - šūnas, kas ražo melanīnu. Ja ārēju apstākļu vai kādu iekšķīgu traucējumu/svārstību dēļ tās melanīnu ražo vairāk nekā nepieciešams, uz ādas veidojas atsevišķi tumši plankumiņi jeb pigmentācija.

Kā lāzertehnoloģijas cīnās ar nevēlamo pigmentāciju, stāsta Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Jeļena Moisejenko-Goluboviča.

Saule un hormonu svārstības

Galvenie ādas pigmentācijas iemesli ir sauļošanās un hormonālas organisma pārmaiņas. Pie pigmentveidojumiem pieder arī dzimumzīmes, kas var būt gan iedzimtas, gan iegūtas dzīves laikā. Un Latvijas iedzīvotājiem, kam ir relatīvi gaiša ādas krāsa, ļoti jutīga pret saules ultravioleto (UV) starojumu un citiem ārējiem apstākļiem, pigmentācija līdzīgi kā dažādas paplašinātu asinsvadu patoloģijas (rozācija, hemangiomas, angiomas, varikozi paplašināti kapilāri) ir ļoti aktuāla problēma. Viens no efektīvākajiem risinājumiem gan asinsvadu patoloģiju, gan pigmentācijas likvidēšanā ir lāzerprocedūras.

«Pie mums nāk gan pacienti ar atsevišķiem pigmenta plankumiem, gan sarežģīta pacientu grupa, kurus skārusi melasma (ādas krāsas izmaiņas, kas parādās kā tumši neregulāras formas plankumi ar labi norobežotām malām) - tā parādās uz hormonālo svārstību/traucējumu fona, tostarp grūtniecības laikā, vai arī ja ir problēmas ar vairogdziedzeri, kas ir viens no svarīgākajiem metaboliem orgāniem. Un šajā gadījumā viss ir stipri sarežģītāk, jo simtprocentīgu rezultātu dabūt nevar,» stāsta dermatoloģe Jeļena Moisejenko-Goluboviča, norādot, ka melasmai ir strikti savas zonas, kur tai patīk parādīties, un visbiežāk tā skar pieres un vaigu zonu.

Melasma - hroniska ādas patoloģija

Daktere skaidro, ka melasmas gadījumā (tā biežāk ir izplatīta sievietēm) sākotnēji ir jāizpēta hormonālais statuss un vairogdziedzera rādītāji un tikai tad var uzsākt cīņu ar nevēlamo pigmentāciju. Iespējams, sadarbojoties arī ar pieredzējušiem kosmetologiem, jo ir gan injicējamas vielas, kas var izvadīt melatonīnu, gan lāzeri, kas ir Lāzerplastikas klīnikas arsenālā: tās ir gan IPL tehnoloģijas (intensīvi pulsējošās gaismas) jeb fototerapija, kas ir inovatīva estētiskās medicīnas un ādas novecošanās izmaiņu korekcijas metode, gan aleksandrīta lāzers, kas ir viena no efektīvākajām lāzerepilācijas iekārtām un ar ko apstrādā atsevišķus pigmenta plankumus, gan pasaulē atzītākā un par zelta standartu dēvētā jaunākās paaudzes krāsvielu lāzeru sistēma Vbeam, kas melasmas gadījumā strādā absolūti fantastiski.

«Pacientiem, kuri pigmentācijas problēmas risina ar lāzertehnoloģiju palīdzību, jāņem vērā, ka viņiem jāizsargājas no saules, solārija starojuma un visu gadu jālieto krēmi ar plaša spektra aizsardzību (pret UVA un UVB stariem), kā arī ar augstu saules aizsargfaktoru (SPF 50). Papildus jālieto arī C vitamīns, kas bloķē tirozīnkināzi, kas ir atbildīga par pigmentu veidošanos. Katrā ziņā iegūt pilnīgu remisiju nav iespējams, jo melasma līdzīgi kā dažādas asinsvadu patoloģijas tiek akcentēta kā hroniska ādas patoloģija, arī ar ģenētisku predispozīciju, un ar to ir jāstrādā periodiski - kombinējot gan lokālus līdzekļus, gan lāzerprocedūras,» stāsta Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe. Viņa norāda, ka melasmu ar lāzera palīdzību var padarīt izteikti gaišāku, bet ļoti reti ir gadījumi, kad tā pazūd pavisam. Turklāt pēc laika tā atkal var vizualizēties tajās pašās zonās.

Izmeklē ar dermatoskopu

«Atsevišķi lentigo jeb saules atstātās pēdas padodas daudz vieglāk - šādus pigmentus var izbalināt pat ar vienu procedūru,» stāsta Jeļena Moisejenko-Goluboviča. Viņas praksē ir daudz pacientu, kuriem pigmentācija parādījusies vai uz rētām, vai pēc vaksācijas izejot saulītē. Arī tādu var likvidēt ar vienu divām lāzerprocedūrām. Pēc procedūras pigmenta plankumi vienu divas dienas ir košāki, bet pēc tam pamazām nolobās.

Protams, pirms ķerties klāt lāzeram, pacients tiek izmeklēts ar dermatoskopu, lai pārliecinātos, ka zem pigmenta plankuma/asinsvadu veidojuma neslēpjas kāds slikts veidojums, kas arī nereti mēdz maskēties un izskatās kā labdabīgs uzaugums. Turklāt ar gadiem hormonālā sistēma mainās un arī sākotnēji labdabīgie veidojumi var kļūt ne tik labdabīgi. Dermatologi savā praksē ar to saskaras ik dienu, tieši tāpēc rekomendē reizi gadā veikt profilaktisku ādas veidojumu apskati.

Bet lāzerprocedūras rekomendē veikt gada aukstajā sezonā - rudenī, ziemā, pavasarī (līdz aprīļa vidum) -, jo saules starojums var provocēt jaunu pigmenta plankumu veidošanos.

Adrese: Rīga, Baznīcas iela 31, 3. stāvs
E-pasts: info@lazerplastikasklinika.lv
Telefons: +371 67 295 066