Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Citi raksti

Mājokļa īre – kā pasargāt sevi no neparedzamiem zaudējumiem

© Pexels

Appludināti kaimiņi, apzināti sabojāta sadzīves tehnika, mēbeles un mājokļa sienas – ar šādām situācijām nereti nākas saskarties mājokļa īpašniekam izīrējot to. Vienīgais veids, lai šādos gadījumos sevi finansiāli pasargātu - laicīgi iegādāta mājokļa apdrošināšanas polise, kurā papildus ir iekļauta īpašnieka vai īrnieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, kā arī risks, kas sedz īrnieku nodarītos zaudējumus.

Kā norāda “Seesam” īpašuma apdrošināšanas eksperts Arnolds Linītis, ik gadu pieaug to gadījumu skaits, kad mājokļa īpašnieks cieš zaudējumus īrnieku prettiesiskas rīcības gadījumā. Situācijas mēdz būt dažādas, pat tādas, kur nomnieks, beidzoties īres līgumam, no dzīvokļa izvācas, aizvedot sev līdzi visas īpašnieka mēbeles kā arī sabojājot īpašuma apdari. Arī šādā situācijā talkā var nākt ne tikai policija, bet arī apdrošinātājs, sedzot radītos zaudējumus īpašniekam, ja ir iegādāta īpašuma apdrošināšanas polise, kurā iekļauts risks par īrnieku nodarītajiem zaudējumiem.

Jāatzīmē, ka tendences ir pozitīvas un minētie riski aizvien biežāk tiek iekļauti apdrošināšanas polisēs. “Seesam” dati liecina, ka mājokļa īpašnieka vai īrnieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšana pēdējos trīs gados ir kļuvusi krietni populārāka un un 70% klientu kopā ar īpašuma apdrošināšanu izvēlas iegādāties arī šo produktu. Ja nekustamā īpašuma apdrošināšana nodrošina finansiālu aizsardzību ugunsgrēka, applūšanas, noplūdes, zādzības, u.c. sadzīviskos negadījumos, tad, apdrošinot īpašnieka vai īrnieka civiltiesisko atbildību, tiek nodrošināts finansiāls atbalsts, ja negadījuma rezultātā tiek nodarīts kaitējums, piemēram, kaimiņiem vai trešajai personai.

Protams, vienmēr var domāt jeb drīzāk cerēt, ka, ja jau manā īpašumā vai izīrētajā mājoklī nekas tāds ārkārtējs līdz šim nav noticis, tad gan jau arī nenotiks un pat ja notiks, tad arī nekas - saslaucīšu, pielabošu, aizkrāsošu. Taču reizēm tas pat šķiet neticami, cik lielas galvassāpes var sagādāt viena plīsusi veļasmašīnas ūdens pievadcaurule jebkuram mājokļa īpašniekam. Ūdens pēdas ātri un nesaudzīgi spēj sabojāt gan grīdas segumu un mēbeles, gan nodara postījumu arī kaimiņa dzīvoklim, iekļūstot tajā caur griestiem. Balstoties uz “Seesam” apkopoto informāciju, tieši ar ūdensvada avārijām mājokļu īpašniekiem nākas saskarties visbiežāk. Vidējā apdrošinātāja izmaksātā atlīdzība šādos gadījumos ir ap 750 eiro. Taču vislielākās atlīdzības, vidēji gandrīz 10 reizes vairāk, tiek izmaksātas, ja mājoklī ir notikusi ugunsnelaime, taču jāatzīmē, ka tās notiek salīdzinoši retāk kā ūdensvada avārijas un citi negadījumi.

Domājot par finansiālo aizsardzību, “Seesam” eksperts Arnolds Linītis atgādina, ka īpašuma apdrošināšanas izmaksas ir krietni zemākas, kā minētās vidējās atlīdzības, kas nelaimes brīdī tiek īpašniekam kompensētas. Atkarībā no īpašuma veida un lieluma, apdrošināšanas vidējās izmaksas ir no 50 - 100 eiro gadā un maksājumu var sadalīt pa mēnešiem vai ceturkšņiem. Īpašuma apdrošināšana - tā ir vienīgā iespēja kā pasargāt mājokli no nelaimes, kura nenāk brēkdama.