Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Citi raksti

Izveidota interaktīva karte, kas palīdz uzņēmējiem atrast piemērotāko grāmatvedi

© f64

Uzņēmumiem pirmoreiz iesniedzot uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) deklarāciju saskaņā ar jauno kārtību, piepildījušās grāmatvežu vasaras sākumā izteiktās bažas par gaidāmajām kļūdām un neskaidrību.

Lai atvieglotu uzņēmumu darbu pārmaiņu laikā, jo īpaši to, kuriem nav štata grāmatveža, izveidota unikāla grāmatvežu interaktīvā karte, kurā ikviens uzņēmējs var atrast sev ģeogrāfiski tuvāko vai atbilstošas specializācijas profesionālu grāmatvedības pakalpojumu sniedzēju. Šobrīd vietnē http://atrodigramatvedi.lv/ jau ievietoti apraksti un kontaktinformācija par gandrīz diviem simtiem individuālo grāmatvežu un grāmatvedības uzņēmumu.
Saskaņā ar jauno kārtību, uzņēmumiem UIN atskaite turpmāk būs jāiesniedz katru mēnesi, kas būtiski palielinās grāmatvedības kārtošanai atvēlamo laiku.

To īpaši izjutīs mazie un vidējie uzņēmumi, kuros nav štata grāmatveža un nereti ar finanšu lietām nodarbojas pats vadītājs. Kvalificētu palīdzību var sameklēt jaunajā vietnē. Tajā esošajā Latvijas kartē pakalpojumu sniedzēji izvietoti pēc adreses, kas ir noderīgi, meklējot ģeogrāfiski tuvāko pakalpojumu sniedzēju. Šobrīd katalogā iekļauts 171 dalībnieks, no kuriem 24 apkalpo visā Latvijā, 28 galvenokārt Kurzemē, 46 - Zemgalē, 47 - Vidzemē, 17 - Latgalē un 62 - Rīgā. Karte izveidota sadarbībā ar Latvijā populārāko grāmatvedības un uzņēmuma vadības sistēmu Tildes Jumis, un arī daudzi pakalpojumu sniedzēji lieto šo programmu.

«Nodokļu reformas ietvaros nepilna gada laikā uzņēmumi saskārušies ar vairākām izaicinošām izmaiņām, ieskaitot diferencētu nodokļu un neapliekamā minimuma likmi, teju katram darbiniekam atšķirīgu algu aprēķina kārtību un ikmēneša UIN deklarācijas iesniegšanu. Ikdienā strādājot ar klientiem bieži dzirdam, kādas grūtības izmaiņas sagādā uzņēmumiem, tādēļ vēlējāmies viņiem palīdzēt, vienuviet apkopojot informāciju par mums zināmajiem grāmatvedības pakalpojumu sniedzējiem,» skaidro Tildes Jumis biznesa attīstības vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Kartē var izlasīt aprakstu par uzņēmumiem un to darbības specializāciju. Visvairāk dalībnieku specializējušies tirdzniecības, transporta un loģistikas, būvniecības, informācijas tehnoloģiju, kā arī tūrisma uzņēmumu apkalpošanā. Norādīta arī pakalpojuma sniegšanas forma. Vieni uzņēmumi glabā klientu datus mākoņkrātuvē, citi izvietojuši savos serveros. Lielākā daļa kartē iekļauto grāmatvedības uzņēmumu nodarbina 2-5 grāmatvedības speciālistus.