Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Citi raksti

Bez paviršības jumta apsaimniekošanā

Konsultēja Sarmīte ŅUKŠA, uzņēmuma TOODE pārstāve

Lai māja kalpotu ilgi un nodrošinātu namīpašnieku komfortu, liela nozīme ir jumta stāvoklim. Taču jumts nav tikai segums, un uzmanība jāpievērš arī papildinājumiem un aksesuāriem, kas nodrošina jumta ilgmūžību un noturību pret ārējās vides radītajām sekām. Liela nozīme ir noteksistēmu montāžai un kvalitātei, kas pasargā ēku no priekšlaicīgas kvalitātes zaudēšanas.

Tāpēc, pērkot jaunu jumta segumu, vēlams iegādāties arī kvalitatīvas lietus ūdens noteksistēmas, teknes, piltuves, kores, vējmalas, sateknes, ventilācijas un antenas izvadus, jumta lūkas, tiltus un kāpnes, arī sniega barjeras. Taču šīm lietām nav nozīmes, ja neizmanto pareizu un kvalitatīvu elementu montāžu.

Tekņu montāža

Elementu kvalitāte un jumta stāvoklis ir svarīgs, jo mūsu klimatiskie apstākļi piedāvā visu plašo ārējo faktoru gammu - no svelmainām vasaras dienām līdz skarbiem puteņiem ziemā un lietusgāzēm rudenī.

Nokrišņu daudzuma dēļ īpaša uzmanība jāpievērš ūdens novadīšanai no jumta virsmas. Jo - no jumta līstošais ūdens, atsitoties pret zemi, bojā ne tikai pamatus, bet arī ēkas sienas, tāpēc bojājas fasādes elementi un mājas pamati priekšlaicīgi noveco. Lai tas nenotiktu, māja jāaprīko ar teknēm un notekcaurulēm.

Katrai mājai nepieciešama lietus ūdens novadsistēma. Montāžas laikā jāievēro būtisks nosacījums - teknes ārējai malai jāatrodas apmēram divus centimetrus zemāk par jumta malu, lai pa jumta plakni slīdošais sniegs to nesalauztu, bet lietus būtu savākts. Tikpat nozīmīga ir sniega aiztures barjeru izvēle un pareiza montāža.

Savukārt pats jumta segums jāizvēlas kvalitatīvs un izturīgs, jo, ja lietus laikā radīsies sūce, cietīs mēbeles, iekšējā apdare, tehnika un pārējā iedzīve.

Noteksistēmu izvēle

Pieejamas noteksistēmas, kas ir pilnībā nokomplektētas ar visiem nepieciešamajiem elementiem. Kvalitatīvākas ir ūdens noteksistēmas, kuru materiāls ir abpusēji pārklāts ar PUR pārklājumu.

Tērauda ūdens noteksistēmām ir vairākas priekšrocības, tostarp elementu izturība pret sniega un ledus iedarbību, kā arī izturība pret koroziju un apkārtējās vides iedarbību, ko nodrošina polimēru pārklājums. Tikpat svarīgs faktors ir to vieglā montāža, jo visus elementus iespējams savienot precīzi.

Estētiskam skatam tekņu krāsu vajadzētu pielāgot jumta, logu, palodžu un fasādes krāsai.

Ekspluatācijas gaitā nevajadzētu aizmirst par tekņu kopšanu. Īpaši aktuāli tas ir rudenī, kad nokritušās lapas nosprosto tekni. To tīrīšana ir vienkārša - izņemot ar roku (izmantojot biezus dārza cimdus) vai nelielu dārza lāpstiņu bez asām malām.

Materiālu saskaņošana

Izvēloties elementus, kas paildzinās jumta kalpošanas laiku, jāņem vērā materiālu atbilstība un īpatnības. Ja ēkai ir metāla jumts, ūdens straume, kas nonāk uz jumta, uzreiz arī notek lejā (tas nozīmē, ka plūsma ir lielāka nekā citiem jumtiem).

Stiprinot noteksistēmas, uzmanība jāpievērš drošībai - ūdens notekrenes joslas nostiprinājumam, kas nodrošina, ka sniega un ledus periodā to nenoraus. Stiprinājumu veidi ir dažādi, taču speciālisti rekomendē visus nepieciešamos materiālus iegādāties vienā tirdzniecības vietā, jo ir būtiskas atšķirības dažādu ražotāju produkcijā, kuras vizuāli nav pamanāmas.

Visus tekņu montāžas darbus var veikt gan pats mājas saimnieks, gan speciālists. Ja montāžu uzņemas veikt pašrocīgi, bez speciālista līdzdalības, tad pirms tekņu uzstādīšanas jāiepazīstas ar montāžas instrukciju.

JUMTA KVALITĀTI un kalpošanas laiku nosaka ne tikai seguma izvēle un atbilstība, bet arī jumta elementu izvēle un precīza montāža

Nokrišņu daudzuma dēļ īpaša uzmanība jāpievērš ūdens novadīšanai no jumta virsmas. Jo - no jumta līstošais ūdens, atsitoties pret zemi, bojā ne tikai pamatus, bet arī ēkas sienas