Izcila, pašu grauzdēta kafija un gardākie virtuļi – “Kafijas namiņš”

© Dmitrijs Suļžics/MN

Tiem, kam ikdienas ceļi ved gar Brīvības un K. Barona ielas krustojumu pie VEF tilta, netālu no tā sauktajiem Rīgas ziemeļu vārtiem, nav jāstāsta, kur meklēt lielisku kafiju un pašus garšīgākos virtuļus Rīgā. Nav iespējams ignorēt tās smaržas, kas nāk no ārēji mazā, mājīgā un saturiski bagātā “Kafijas namiņa” jau četrpadsmit gadu laikā.

Šī vieta laika gaitā piedzīvojusi milzu pārvērtības. Viena no pamanāmākajām lietām, kas šobrīd raksturo šo vietu, ir košā un lekni augošā puķu dobe, kas priecē ikvienu garāmgājēju un braucēju vienā no Rīgas satiksmes artērijām.

Dmitrijs Suļžics/MN

“Kafijas namiņa” pirmsākumos saimniecei Annai radās doma iepriekš degradēto vietu pārvērst krāšņā puķu dārzā. Sākumā puķes nīkuļoja un nokalta. Stādījumus nācās atjaunot vairākas reizes gadā. Ar laiku, pateicoties rūpīgam roku darbam, puķu dobe kļuvusi par vienu no skaistākajām pilsētas rotām.

Smaržo tā, ka kafiju var baudīt, to pat nepasūtot

Mazā kafejnīcā, kura iekārtota ar tādu pašu mīlestību kā puķu dobe, pastāvīgi valda reibinošs kafijas aromāts.

Augstākās kvalitātes kafija tiek gatavota ne tikai baudīšanai. Kafijas pupiņas no “Kafijas namiņa” grauzdētavas tiek piedāvātas arī iegādei, tās pēc pircēja lūguma arī samaļ.

Dmitrijs Suļžics/MN

Plašā izvēlē tiek piedāvātas gan pasaulē populārākās “Arabikas” šķirnes pupiņas, gan ekskluzīvās kafijas, kā izslavētā Galapagu arhipelāga Sankristobalas salā audzētā, kas atzītas par vienām no izcilākajām kafijas pupiņām.

Šeit individuāli katra gaumei kafiju var piemeklēt no aptuveni 20 kafijas ražotāju valstīm, tajā skaitā arī no Kostarikas, Tanzānijas, Brazīlijas, Indonēzijas, Sumatras, Etiopijas, Meksikas, Kenijas, Salvadoras un Kolumbijas, kas, būdama atšķirīga pēc aromāta, stipruma, skābuma un dažādām garšas niansēm, spēj sniegt to, kas tajā brīdī apmeklētājam nepieciešams.

Katrai dienas situācijai un cilvēka noskaņojumam var piemeklēt piemērotāko kafiju, kas var sniegt gan uzmundrinājumu, gan nomierināt vai sniegt lēnu un relaksējošu baudījumu.

Dmitrijs Suļžics/MN

Viens no izcilas kafijas atslēgas vārdiem ir grauzdēšana. Jo ātrāk pēc grauzdēšanas kafija nonāk krūzītē, jo pilnīgāka tās garša un aromāts. No pašiem “Kafijas namiņa” pirmsākumiem kafija tiek grauzdēta uzņēmuma ražotnē, kur atrodas moderna automātiska grauzdēšanas iekārta.

Grauzdējot kafijas pupiņas, saimniece Anna izvēlas būt klāt procesā, lai tvertu mirkli, kad pupiņas ieguvušas labāko kondīciju. Anna uzskata, ka katrai kafijas šķirnei ir jābūt atbilstošam grauzdējumam. Svarīgi ir nevis tas, cik stipri tiek grauzdēta kafija, bet kad konkrētās kafijas pupiņas sasniedz savu labāko garšu.

Ar kafiju Anna pazīstama kopš bērnības, kad ielūkojās tēva kafijas grauzdēšanas ražotnē, un vēlāk profesionālā līmenī to apguva Portugālē.

Dmitrijs Suļžics/MN

Rīgā labākie virtuļi meklējami blakus kafijai

Anna uzskata, ka, iegādājoties virtuļus, klienti gūst pārliecību, ka garšīgākie virtuļi atrodami “Kafijas namiņā”, ko apstiprina pieaugošais gribētāju skaits.

Tāpat kā kafijai, arī virtuļu gatavošanai tiek pievērsta maksimāla uzmanība, jo ikviena kļūme var novest pie lieliskās reputācijas zaudēšanas. Virtuļu pagatavošanā tiek izmantotas tikai naturālas izejvielas un rūpīgi ievērota pašas saimnieces izstrādātā recepte un cepšanas tehnoloģija. Anna uzsver, ka eļļa, kurā gatavo virtuļus, bieži tiek mainīta, lai daudzkārt lietotās eļļas aromāts nenomāktu virtuļu izcili tīro garšu.

“Kafijas namiņā” pieejamas arī dažādu veidu kūciņas - visas tās tapušas uz vietas pēc Annas receptēm. Pašu saimnieci reizēm var redzēt rosāmies pie cepeškrāsns, lai klientiem pasniegtu svaigi ceptas kūciņas.

Gerda - “Kafijas namiņa” talismans un zīmols

Varbūt kādam neizpratni rada “Kafijas namiņa” logo, kurā atainots neparasta krāsojuma zirgs, kas velk ratiņus. Šeit nav nekāda noslēpuma. Zirgi vēl arvien ir viens no efektīvākajiem transporta veidiem kafijas pupiņu plantācijās, kas visbiežāk atrodas augstu kalnos.

Publicitātes foto

Logo atainotais zirgs nav kāda izdomāta būtne, bet gan precīza Annas zirga Gerdas kopija. “Kafijas namiņā” Gerda ienāca nemanot un kļuva par mūsu kafijas talismanu, stāsta Anna, piebilstot, ka Gerdas kažoks ir melns kā espreso, brūns kā mokačīno un balts kā kapučīno putiņas, kā mūsu piedāvātā kafija.

Kā vienā teikumā raksturot “Kafijas namiņu”? Mīlestība ikvienā detaļā, kas kopā veido ekselenci formā un saturā!

Dmitrijs Suļžics/MN