Konsultāciju kompānija "EY" : LIAA ir stipri novājināta iestāde

© Dāvis Ūlands/F64

Konsultāciju kompānijas EY ikgadējais investīciju vides pētījums "European Attractiveness Survey", kas apkopo ārvalstu investīciju statistiku Eiropā un analizē investoru viedokli par Eiropas valstu pievilcību investīcijām, liecina, ka Latvijā dramatiski krities jauno investīciju projektu skaits.

Pagājušajā gadā uzsākti 22 jauni investīciju projekti, bet 2022. gadā tādi bija 32.

Samazinājies arī jaunu ārvalstu investīciju projektu radīto darba vietu skaits - no 2245 darba vietām 2022. gadā līdz 1265 vietām pērn. EY partneris, Stratēģijas un darījumu konsultāciju nodaļas vadītājs Baltijas valstīs Guntars Krols intervijā aģentūrai LETA saka, ka neskaidrības periods, kas saistījās ar ģeopolitisko situāciju un straujo inflācijas lēcienu radīja daudz lēmumu par investīciju atlikšanu un nepaplašināšanos tik strauji, kā varētu.

"Mēs faktiski pēdējo 20 gadu laikā neredzam tādu skaidru Latvijas valsts fokusu uz investīciju piesaisti. Diemžēl spilgts piemērs pašlaik ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA). Tā ir galvenā valsts institūcija, kurai būtu jāpiesaista investīcijas, taču tieši šajā ziņā LIAA ir diezgan novājināta. Tas ir tikai viens no daudziem LIAA uzdevumiem, un brīžiem pat šķiet, ka tas ir kļuvis par blakus uzdevumu papildu visam citam, ko viņi dara. Citās valstīs tomēr ir pieņemta prakse, ka ir viena spēcīga aģentūra, kas strādā tikai ar investīciju projektu piesaisti. Šis prioritātes vai uzsvara trūkums ir redzams arī LIAA piešķirtajā budžetā un darbinieku kapacitātē. Rezultātā mēs redzam, ka LIAA ir stipri novājināta iestāde, ja mēs to salīdzinām ar Igaunijas vai Lietuvas analogiem. Ja ekonomikas ministrs saka, ka valstī pietrūkst 2-3 miljardu eiro investīciju, tad jautājums ir, kādēļ mēs nestiprinām LIAA, lai tā nodarbotos ar investīciju piesaisti piecas vai desmit reizes jaudīgāk nekā līdz šim.

Turklāt novērojums ir, ka, ja mēs pirms desmit gadiem pietiekami nestrādājām pie investīciju piesaistes, tad diemžēl rezultātus mēs izjūtam šodien. Ja koks nebija iestādīts pirms desmit gadiem, tad šodien augļu nav. Tādēļ vismaz šobrīd tam vajadzētu pievērst nopietnāku uzmanību," intervijā teic Guntars Krols.

Svarīgākais