Binde: LMT neredz jēgu uzņēmuma akciju kotēšanai biržā

© Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Mobilo sakaru operatora SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) īsti neredz jēgu uzņēmuma akciju kotēšanai biržā, trešdien Latvijas Bankas rīkotajā Latvijas kapitāla tirgus forumā "Jaudīgi uzņēmumi - spējīgāka valsts" sacīja LMT prezidents Juris Binde.

Viņš norādīja, ka tas ir tikai papildus process un papildus birokrātija.

Binde stāstīja, ka parasti kā divas priekšrocības akciju kotēšanai biržā tiek minētas iespēja iegūt finansējumu attīstībai, kā arī korporatīvās pārvaldības sakārtošanu.

Bindes ieskatā abi šie argumenti ir "baltiem diegiem šūti". Binde uzsvēra, ka LMT nav problēmu ar finansējuma pieejamību, turklāt biržā iegūtā nauda ir krietni dārgāka par tradicionālajā kreditēšanas ceļā iegūtu naudu.

Kā finansējuma pieejamības piemēru Binde minēja pērnā gada nogalē Eiropas Investīciju bankas (EIB) un LMT parakstīto līgumu par 50 miljonu eiro finansējumu 5G tehnoloģijas izvēršanai Latvijā. Aizdevums 50 miljonu eiro apmērā ļaus ieguldīt kopumā 101 miljonu eiro valsts telekomunikāciju infrastruktūrā.

Savukārt par korporatīvo pārvaldību Binde sacīja, ka pēc Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta novērtējuma LMT korporatīvās pārvaldības atbilstība labākajiem standartiem ir 65%, bet Londonas biržā vidējam kotētajam uzņēmumam tā ir ap 70%.

"Līdz ar to kotēšana vai nekotēšana biržā nekādi neietekmēs LMT finansējuma pieejamību un korporatīvo pārvaldību," teica Binde.

Jau ziņots, ka LMT grupas apgrozījums pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, palielinājies par 6,9%, sasniedzot 311,8 miljonus eiro.

Vienlaikus LMT grupas rentabilitāte jeb EBITDA pagājušajā gadā bija 90 miljoni eiro, kas ir par 6,9% vairāk nekā gadu iepriekš.

Savukārt tīkla, infrastruktūras un tehnoloģiju attīstībā uzņēmums pērn investēja 31,6 miljonus eiro. Kompānija ir izveidojusi vairāk nekā 400 5G bāzes staciju gandrīz 200 apdzīvotās vietās visā Latvijā.

LMT apgrozījums 2022.gadā bija 165,368 miljoni eiro, kas ir par 3,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 6,8% un bija 28,9 miljoni eiro.

LMT kapitālā 49% pieder Zviedrijas "Telia Company" un tās meitaskompānijai "Sonera Holding", pa 23% akciju pieder SIA "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"".

Bizness

Ķīnas centrālā banka pirmdien negaidīti samazināja procentu likmi, cenšoties atdzīvināt nekustamo īpašumu sektoru, kamēr valdošā Komunistiskā partija publiskoja detalizētāku informāciju par augstākā līmeņa sanāksmi, kurā galvenā uzmanība tika pievērsta ekonomikas atdzīvināšanas pasākumiem.