Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Ārējie Nr.3

Nodevu par telefona numuriem sāks iekasēt jau nākamgad

© Ilze Šteinfelde/Neatkarīgā

Līdzīgi kā Lietuvā un Igaunijā, arī Latvijā tiks ieviesta nodeva par telefona numura lietošanu, liecina šodien valsts sekretāru sanāksmē pieteiktais likumprojekts “Noteikumi par numerācijas lietošanas tiesību ikgadējo valsts nodevu”.

Nodevas apmērs par publiskā fiksētā telefonu tīkla numuru un publiskā mobilā telefonu tīkla numuru varētu būt 0,04 eiro gadā, bet pakalpojumu numuru 2,40 eiro gadā. Likumprojekta izstrādātājs - Satiksmes ministrija (SM) - uzsver, ka nodevas lielums joprojām būs mazākais starp Baltijas valstīm (Igaunijā šīs nodevas lielums esot 0,35 eiro, Lietuvā - 0,07 eiro). Kopējais piedāvātās nodevas apjoms gadā būšot tikai aptuveni 0,1% no visu Latvijas Republikas elektronisko sakaru komersantu apgrozījuma gadā. SM uzskata, ka projektā paredzētais nodevas apmērs ir neliels, kas pēc būtības nevarot ietekmēt elektronisko sakaru pakalpojumu tarifus.

Nodevas ieviešana esot nepieciešama, lai nodrošinātu efektīvāku numerācijas resursu izmantošanu. Līdz 2020. gada 14. jūlijam numerācijas lietošanas tiesības bija piešķirtas 77,74% publisko mobilo telefonu tīklu numuriem, 27,43% publisko fiksēto telefonu tīklu numuriem, 0,97% bezmaksas izsaukuma pakalpojuma numuriem, 0,25% dalītās samaksas pakalpojuma numuriem, 0,88% papildu samaksas pakalpojuma numuriem un 6,4% citu veidu pakalpojumu numuriem. Taču īstenībā no nodevas ieviešanas valsts gūs ieņēmumus.

Prognozētie ieņēmumi 2021. gadā no šīs nodevas ir 75 787 eiro, 2022. gadā ‒ 100 000 eiro un arī 2023. gadā 100 000 eiro.

“Prognozētais nodevas apmērs ir tikai indikatīvs, jo sagaidāms, ka elektronisko sakaru komersanti kritiskāk izvērtēs jau piešķirtās numerācijas izmantošanas efektivitāti. Līdz ar to elektronisko sakaru komersants varēs atteikties no neefektīvi izmantotajām numerācijas lietošanas tiesībām, tādējādi samazinot nodevas maksas apmēru,” teikts likumprojekta anotācijā.

SM prognozē, ka nākamo trīs gadu laikā elektronisko sakaru komersanti atteiksies no bezmaksas izsaukuma pakalpojuma numuriem. Šobrīd tādi ir 9792, tad 2023. gadā tādi būs palikuši vairs tikai 3000. Nodevu par publiskā mobilā telefona tīkla numuriem ir plānots ieviest no 2022. gada. Pēc nodevas ieviešanas tiek prognozēts, ka elektronisko sakaru komersanti pakāpeniski atteiksies no publiskā mobilā telefona tīkla numuriem un no pašreiz esošajiem 7,774 miljoniem numuru 2023. gadā palikšot tikai 7 miljoni numuru.

Noteikumu projekts paredz atbrīvojumu no nodevas maksāšanas elektronisko sakaru komersantam, ja tas numerācijas lietošanas tiesības ir ieguvis izsolē, tādējādi jau samaksājot par šo tiesību iegūšanu. Tiesa, uz noteikumu projekta izstrādes brīdi nevienam elektronisko sakaru komersantam nav piešķirtas numerācijas lietošanas tiesības, kas iegūtas izsolē.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka telekomunikāciju uzņēmumi iepriekš solīja, ka Satiksmes ministrijas iecerēto nodevu par telefona numuru lietošanu pie klienta rēķina nepieskaitīs. Taču, lai samaksātu šo nodevu, nepieskaitot to pie klienta rēķina, telekomunikāciju uzņēmumam vai nu nāksies palielināt ienākumus no citiem pakalpojumiem, vai samazināt izdevumus, vai atteikties no kādas daļas peļņas.