Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Ārējie Nr.2

Mūziķis: Daļa cilvēku negrib saprast, ka sociālo nodokli viņi maksā paši savās interesēs

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Daļa cilvēku negrib saprast, ka sociālo nodokli viņi maksā paši savās interesēs, tādu uzskatu pauda mūziķis Aivars Hermanis.

Hermanis piekrīt Kultūras ministrijas piedāvājumam maksāt par autoratlīdzībām nodokļus no apgrozījuma. Viņa ieskatā, tas varētu notikt pēc pārejas perioda, kad spēkā stāsies jaunais nodokļu maksāšanas režīms.

Mūziķa ieskatā, būtu jāizskauž "ne pārāk likumīgie" autoratlīdzības līgumi, kam nav saistības ar autordarbiem. Viņš skaidroja, ka autorlīgumu problēma radās tādēļ, ka 50% neapliekamās autoratlīdzības daļa ļāva "tikt no bruto atlīdzības uz neto atlīdzību" faktiski par 15%.

Pēc Hermaņa paustā, būtu jāatrod risinājums arī tādos gadījumos, ja cilvēks kā darba ņēmējs strādā uz pusslodzi, par ko sociālās iemaksas tiek veiktas no minimālās algas, vienlaikus saņemot lielākas summas no autoratlīdzības līgumiem, par ko sociālā nodokļa maksājumi netiek veikti.

"Būtu jānovērš šī atšķirtība starp sociālā nodokļa maksātājiem un milzīgo skaitu "maz-maksātāju" un nemaksātāju, jo sociālā nodokļa maksāšanas sistēma ir solidāra. Patlaban tie, kas maksā pilnu nodokli, apmaksā sociālos pakalpojumus arī tiem, kas maksā maz vai nemaksā nemaz," akcentēja mūziķis.

Tāpat Hermanis norādīja, ka Finanšu ministrijas priekšlikums, kas tika iesniegts Ministru kabinetā, neparedz nekādas lielās pārmaiņas patiesajiem autoratlīdzību saņēmējiem un, iespējams, mainīsies tikai atbrīvojamā daļa no 50% uz 25%, kā tas jau bija līdz 2018.gadam.

"Tas, kas vilināja slēgt autoratlīdzības līgumus, ir tieši atbrīvojamā daļa 50% apmērā. Tieši tādēļ šādi līgumi tiek slēgti arī valsts pārraudzībā esošās institūcijās un organizācijās," norādīja Hermanis.

Mūziķis atgādināja, ka patlaban likums jau paredz to, ka autoratlīdzības līgumus nevar slēgt gadījumos, ja nav autortiesību objekta. Ja cilvēki ievērotu likumus, šādu problēmu nebūtu, uzsvēra Hermanis.

LETA jau vēstīja, ka izmaiņas nodokļu nomaksā no autoratlīdzībām varētu stāties spēkā nākamā gada vidū, pirmdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē atzina Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks Ilmārs Šņucins.

LETA jau vēstīja, ka Kultūras ministrija (KM) rosina par autoratlīdzībām maksāt nodokļus no apgrozījuma, nevis fiksētu ikmēneša maksu.

Šņucins informēja, ka valdība ir lēmusi neatteikties no autoratlīdzībām, tāpēc Labklājības ministrijai, KM un FM tika uzdots izstrādāt piedāvājumu izmaiņām autoratlīdzību izmaksai.

Iesaistītās ministrijas patlaban diskutē par iespēju nākotnē autoratlīdzībām nepiemērot īpašu nodokļu režīmu. Tiek diskutēts par divām iespējām - gadījumā, ja nav reģistrēta saimnieciskās darbība, autoratlīdzībām, kuras saņem uz uzņēmuma līguma, piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) kā algota darba ienākumam.

Ja ir reģistrēta saimnieciskā darbība, tad varētu izvēlēties maksāt IIN un VSAOI vispārējā kārtībā kā saimnieciskās darbības veicējs vai maksāt vienkāršotu nodokli, piemēram, mikrouzņēmuma nodokli.

Pēc FM pārstāvja teiktā, līdzšinējā autoratlīdzību sistēmai varētu piemērot pārejas periodu, bet jauno kārtību varētu piemērot no nākamā gada 1.jūlija.

Šņucins gan piebilda, ka patlaban par šo priekšlikumu tiek diskutēts, lai gan diskusiju gaitā FM viedoklis par to var mainīties.

Savukārt KM valsts sekretāra vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš piebilda, ka šāds piedāvājums KM pilnībā apmierina.