Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ārējie Nr.2

Jaunā Elektroenerģijas tarifu metodika ilgtermiņā lietotājiem varētu ļaut ietaupīt, uzskata uzraugs

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Jaunā Elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika ilgtermiņā lietotājiem varētu ļaut ietaupīt, aģentūrai LETA norādīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāve Linda Medene, komentējot finanšu ministra Jāņa Reira (JV) pārmetumus par nepietiekamu risku un ekonomiskās situācijas novērtējumu.

Viņa skaidroja, ka jaunā Elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika paredz, ka pārrobežu maksas ieņēmumi ir izmantojami kapitālieguldījumu finansēšanai. Šāda pieeja nodrošina tarifu stabilitāti un ilgtermiņa ieguvumus galalietotājiem. Ja šie ieņēmumi tiek izmantoti kapitālieguldījumu finansēšanai, tad ilgtermiņā tas lietotājiem ļauj ietaupīt vairākas reizes lielāku summu, nekā, ja šos ieņēmumus izlieto īstermiņa tarifu samazināšanai.

Medene norādīja, ka, samazinoties pārrobežu sastrēgumiem, pēdējos gados ir arī ievērojami samazinājušies pārrobežu maksas ieņēmumi, tādēļ ilgtermiņā nav pamata paļauties uz šiem ieņēmumiem kā finansējuma avotu.

SPRK pārstāve skaidroja, ka tuvākajos gados AS "Augstsprieguma tīkls" ir paredzētas ļoti nozīmīgas investīcijas, kas ir saistītas ar Baltijas valstu sinhronizācijas projektu, kuru paredzēts īstenot līdz 2025.gadam. "Ja šobrīd uzkrātie pārrobežu maksas ieņēmumi tiks iztērētu tuvāko dažu gadu laikā, nevis ieguldīti investīcijās, tad lietotājus, visdrīzāk, sagaida ļoti straujš pārvades tarifu kāpums ap 2025.gadu," uzsvēra Medene.

Viņa pauda, ka, vadoties no SPRK rīcībā esošās informācijas, sagaidāms, ka pārvades izmaksu pieaugums AS "Sadales tīkls" varētu būt 3-4% apmērā, savukārt lietotāju kopējās izmaksās par elektroenerģiju ietekme visdrīzāk būs mazāka par 1%. Būtiski, ka šīs tarifu izmaiņas iespējamas tikai no 2022.gadā.

"Papildus jāņem vērā, ka "Sadales tīkla" diferencētie tarifi var mainīties tikai, ja iestājas visu apstākļu kopums, jo, piemēram, šogad elektroenerģijas izmaksu samazinājuma dēļ veidosies uzkrājums regulatīvajā kontā, kas var kompensēt pārvades izmaksu pieaugumu. Vienlaikus arī inflācija ir mazāka nekā sākotnēji tika prognozēts. Visi šie faktori ietekmēs "Sadales tīkla" diferencētos tarifus," skaidroja SPRK pārstāve.

Viņa uzsvēra, ka metodikas izstrādes procesā tika veiktas plašas konsultācijas ar visām iesaistītajām pusēm, tai skaitā Finanšu ministriju, "Augstsprieguma tīklu" un "Sadales tīklu". Metodika netika pieņemta steigā, diskusiju un konsultāciju process ilga vairāku mēnešu garumā, kurā gan ekspertiem, gan visām iesaistītajām pusēm bija iespēja izteikt priekšlikumus un skaidrot savus apsvērumus.

Šobrīd "Augstsprieguma tīkla" jaunais tarifu projekts ir iesniegts SPRK. Tarifu projekta izvērtēšanas laikā SPRK rūpīgi vērtēs visu izmaksu pamatojumu un arī operatora iespējas optimizēt savu darbību, kas nereti rezultējas izmaiņās pret sākotnēji iesniegto tarifu projektu, piemēram, šobrīd "Augstsprieguma tīkls" nav paredzējis efektivitātes koeficientu, kam bija būtiska nozīme "Sadales tīkla" tarifu samazināšanā pagājušajā gadā.

Jau ziņots, ka "Augstsprieguma tīkls", ieviešot maksu par jaudas uzturēšanu elektroenerģijas ražotājiem, no nākamā gada plāno samazināt pārvades tarifus un celt maksu par pārvades jaudas uzturēšanu.

"Augstsprieguma tīkla" pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka tiešā veidā pārvades tarifa izmaiņas skar tikai tos elektrības patērētājus, kas ir pieslēgti pārvades tīklam, savukārt absolūto vairākumu patērētāju, tostarp mājsaimniecības izmaiņas varētu skart pēc tam, kad sadales tīklu uzņēmumi būs pārskatījuši savus tarifus. Pēc "Augstsprieguma tīkla" aprēķiniem, patērētājiem, kas nav tieši pieslēgti pārvades tīklam, izmaiņas rēķinā būs līdz 1%.

Savukārt "Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons norādīja, ka plānotās izmaiņas "Augstsprieguma tīkla" elektrības pārvades tarifos varētu būt nelabvēlīgas "Sadales tīkla" klientiem, tostarp gan mājsaimniecībām, gan arī maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Jansons norādīja, ka jaunajā pārvades tarifu projektā "Sadales tīklam" piemērotā maksa par elektrības pārvadi faktiski tiks sadārdzināta par 3,6%, kas veido vairāku miljonu eiro izmaksas gadā. "Jau līdz šim 25% no "Sadales tīkla" tarifiem klientiem veidoja tieši maksa "Augstsprieguma tīklam". Ja jaunie pārvades tarifi tiks apstiprināti, maksa vēl pieaugs," viņš uzsvēra.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) norādīja, ka, mainot elektroenerģijas tarifu metodiku, SPRK nav novērtējusi šā brīža riskus un situāciju ekonomikā. Viņā pauda, ka drošu un kvalitatīvu elektroenerģijas pārvades pakalpojumu nodrošināšana pie iespējami zema tarifa ir kapitālsabiedrības centrālais uzdevums, taču regulators nav novērtējis visus riskus un šā brīža ekonomisko situāciju, un jaunā SPRK metodika nav pietiekami pamatota.

"Pašlaik, pēc Covid-19 izraisītajiem satricinājumiem ekonomikā, nav īstais brīdis strauji mainīt līdzšinējo kārtību, kas ietekmēs gan iedzīvotājus, gan uzņēmumu darbību. Aicinu SPRK skaidrot izveidojušos situāciju un metodiku atcelt, jo tā nav situācijai atbilstoša un ir izstrādāta sasteigti," uzsvēra Reirs.