Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ārējie Nr.2

Latvija pasaulei demonstrē, kā jāizrēķinās ar politisko opozīciju

© Kaspars Krafts/F64

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līdera tieslietu ministra Jāņa Bordāna regulārā lielīšanās ar to, ka viņš bijis galvenais, kurš panācis Ventspils mēra Aivara Lemberga iekļaušanu sankciju sarakstā, demonstrē pasaulei, kā NATO dalībvalstī Latvijā valdošā vara izrēķinās ar politisko opozīciju, izmantojot ASV, – komentējot sistemātiskos J. Bordāna izteikumus par nopelniem sankciju saraksta papildināšanā, pauda A. Lembergs.

Kopš pērnā gada 11. decembra dažādos plašsaziņas līdzekļos J. Bordāns atgādina par saviem un savu partijas biedru nopelniem A. Lemberga iekļaušanā ASV sankciju sarakstā. Izvērsti par to J. Bordāns stāstīja arī 22. februārī bordānistu partijas vadības saieta laikā.

Neatkarīgā Rīta Avīze

«Slavenais» brauciens

J. Bordāns savā atskaites runā cita starpā uzsvēra: «Tieslietu ministrijas un Jaunās konservatīvās partijas brauciens slavenais. Paldies oligarhiem, ka viņi šo braucienu patiešām padarīja slavenu. Mēs par to paši tik daudz nerunājam. Brauciens uz Vašingtonu patiešām bija viens no tiem pilieniem, kas pārpildīja pacietības mēra trauku, un Lembergs tika iekļauts Magņitska sarakstā [zālē aplausi, ovācijas]. Tagad es atgādināšu, un to var pateikt, ka šī tēma tika pacelta jau mūsu, Gata Eglīša un (Reiņa) Znotiņa, braucienā pirms diviem gadiem vai pusotra. Tā ka tas ir bijis nopelns, un arī tas, ka no Moneyval saraksta mēs esam ārā. Protams, nopelns ne mūsu vienīgo, taču arī tas ļoti izšķirīgu lomu parādīja, ka šeit ir komanda, kura neļaus valdībai nomierināties. Domāju, ka viņiem radīja pārliecību, ka arī tad, ja mūs izņems no šī saraksta, mēs neļausim atslābināties nevienam. Un arī tas, ka šobrīd Lembergs ir oligarhu sarakstā iekļauts - viņam vēl nav, kā saka, visi ceļi nogriezti uz varu. Viņam ir iespējams reģenerēties, atjaunot savu ietekmi. Mēs to neļausim [aplausi].»

Bīstams konkurents

A. Lembergs, vaicāts, ko viņš domā par šo J. Bordāna lielīšanos, teica: «Es jau 25 gadus vadu politisko partiju Latvijai un Ventspilij. Šī partija kopš 2006. gada ir pārstāvēta arī Saeimā. Šajā Saeimā no manis vadītās partijas tika ievēlēti trīs deputāti. Dana Reizniece-Ozola aizgāja uz Latvijas Zemnieku savienību. Šobrīd mana partija Saeimā pārstāvēta ar diviem deputātiem, kuri ir opozīcijā valdošajai koalīcijai. Citiem vārdiem, es vadu partiju, kura ir opozīcijā valdošajai koalīcijai un valdošajai Bordāna partijai. Līdz ar to sankcijas ir noteiktas pret parlamenta mazākumu. Tās noteiktas pret opozīciju parlamentā ar mērķi iznīcināt parlamenta opozīcijā esošās partijas vadītāju. Tāds ir šis mērķis. Kāpēc tieši Lembergu, nevis Jāni Urbanoviču vai kādu citu, - atbilde ir ļoti vienkārša. Decembra vidū tika publiskoti decembrī veikto socioloģisko pētījumu rezultāti par uzticību politiķiem un valsts amatpersonām. Lembergam no Latvijas tautas bija otrs lielākais uzticības atbalsts - 45%. Pirmajā vietā bija Egils Levits ar 50%. Tā kā es ar saviem 45% esmu ļoti bīstams politiķis pozīcijai, tad bija ar mani jāizrēķinās, izmantojot kaut vai ASV Finanšu ministriju. Tas arī tika izdarīts pēc Jaunās konservatīvās partijas pasūtījuma. Šajā gadījumā ASV tika izmantotas, lai izrēķinātos ar to sabiedrotās - Latvijas - parlamenta opozīciju, kas absolūti neatbilst ASV prezidenta 2017. gada izpildrīkojumam. Šajā izpildrīkojumā ir teikts, ka sankciju sarakstā iekļauj tādas personas, kuru cilvēktiesību pārkāpumi un korupcijas apjoms apdraud starptautisko politisko un ekonomisko kārtību. Esot opozīcijā, mēs absolūti neietekmējam pat Latvijas valdības darbu. Līdz ar to runāt, ka mēs kaut ko ietekmējam starptautiski, ir smieklīgi. Katram bērnam saprotams, ka tie ir izdomājumi.»

Tiesiskais ceļš

Vaicāts, ko viņš ir paveicis, lai panāktu savu taisnību, A. Lembergs atbildēja: «Esmu vērsies ar pieteikumu Satversmes tiesā, lai atzītu Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma neatbilstību Satversmei. Esmu vērsies ar pieteikumu Administratīvajā tiesā par FKTK darbību. Esmu iesniedzis vienu iesniegumu Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Vēl vairāki iesniegumi ir sagatavoti, taču to tālākai virzīšanai jāievēro dažādas procedūras. Es pret Bordānu nevaru pasūtīt nekādas sankcijas. Arī par to, ka viņš vēršas pret Saeimas opozīciju. Man cita ceļa nav, kā tikai tiesiskais ceļš. Vispār jau Magņitska saraksts netiek stādīts, lai iznīcinātu NATO valstu parlamentu opozīciju, šo valstu parlamentu mazākumu.»

Jāatgādina, ka J. Bordāns par A. Lemberga iekļaušanu sankciju sarakstā lielījās, piemēram, jau šā gada 7. janvārī intervijā profesionāļiem domātajā žurnālā Jurista Vārds. Uz jautājumu: «Vai ASV lēmumu par Aivaru Lembergu ietekmēja jūsu nesenā vizīte pie šīs valsts amatpersonām?» J. Bordāns atbildēja: «Protams, mēs stāstījām par situāciju Latvijā. Vizīte bija mana iniciatīva.»

Pērnā gada 16. decembrī intervijā Latvijas Radio 1 uz jautājumu: «Tātad sankciju sarakstā Lembergs ir iekļauts, pateicoties pašreizējai valdībai» J. Bordāns uzsvēra: «Es uzskatu, ka tieši tā.» Uz jautājumu: «Vai jūs kā premjera biedrs premjeru arī informējāt par šīm sarunām» J. Bordāns norādīja: «Jā, premjers tiek informēts par absolūti visu.»

Savukārt 15. decembrī LTV raidījums De facto, atsaucoties uz JKP un Latvijas Ārlietu ministrijas informāciju, skaidroja, ka Latvijas delegācijas vizīte ASV bijusi JKP politiķu iniciēta un tās laikā viņi apmeklējuši vairākus ASV departamentus, tajā skaitā Finanšu, kas lemj par personu iekļaušanu sankciju sarakstā. Šajās sarunās tikuši pieminēti Latvijas oligarhi.