Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Ārējie Nr.2

Čeku loterija: četri loterijas uzvarētāji nav pieteikušies, naudu ieskaitīs atpakaļ budžetā

© Ģirts Ozoliņš/ F64 Photo Ageny

Četri čeku loterijas laimestu ieguvēji nav pieteikušies, naudu ieskaitīs atpakaļ budžetā, vēsta LNT Ziņas.

Čeku loterijā trīs mēnešos izdalīti jau vairāk nekā 200 laimesti, taču uz dažiem no tiem cilvēki vienkārši nepiesakās - četri laimesti, katrs 100 eiro vērtībā, paliks valsts budžetā, informē LNT ziņas.

Čeku loterijas pirmajā izlozē piedalījās vairāk nekā 100 tūkstoši iedzīvotāju, bet ar katru nākamo loteriju dalībnieku skaits mazinājies un tagad to ir par 23% mazāk nekā pirmajā izlozē. Tomēr iesniegto čeku skaits joprojām pārsniedz miljonu un sanāk, ka katrs dalībnieks ik mēnesi reģistrējis vidēji 18 čekus, LNT Ziņām atklāja Valsts ieņēmumu dienestā (VDI), norādot, ka izredzes laimēt loterijā ir lielākas čekiem par pakalpojumiem.

VID dati liecina, ka jūlijā un augustā no laimīgajiem čekiem visvairāk bijuši “Maxima”, “Rimi”, “Lido”, “Latvijas pastā” un “McDonald’s” izdotie čeki. Pārējie nākuši no pašvaldībām, dažādām ēstuvēm, bāriem, aptiekām, skaistumkopšanas saloniem, veselības aprūpes iestādēm, u.c.. Turklāt četri laimētāji tā arī nav noteiktajās 30 dienās pieteikušies, lai saņemtu 100 eiro. “Ja viņi nepiesakās termiņā, tad nauda paliek budžetā,” LNT norādīja VID pārstāve Evita Teice-Mamaja. Vēl viens cilvēks nokavējis 14 dienu termiņu, lai apstiprinātu dalību gada izlozē. Bet divos citos gadījumos laimestus neizmaksās, jo čeku vietā reģistrēts tā dēvētais pirmčeks.

Tikmēr VID saņemtos čekus turpina analizēt. “Pagaidām tas notiek tādā nosacīti pilotprojekta formātā, pirmās tematiskās pārbaudes ir bijušas un tās ir nesušas augļus - tiešām ir kases aparāti, kas neatbilst tehniskajām prasībām. Ir bijuši gadījumi, kad deklarācijās norādītais īsti neatbilst tam, kas ir dabā,” atklāja VID pārstāve.

Mazumtirgotāju pārstāvji LNT Ziņām atzina, ka čeku loterija nozarē neko īsti nav būtiski mainījusi, vienīgi pircēji sākuši mazāk atstāt savu čekus turpat veikalā. Savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK), kas pati loteriju ieteica, LNT ziņām norādīja, ka čeku loterija sākusi mainīt pašu uzņēmēju attieksmi un paradumus, tie kļūst godīgāki. “Es domāju, ka tas dos rezultātu uz valsts budžeta ieņēmumiem kopumā,” domā LTRK vadītājs Jānis Endziņš.