Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Ārējie Nr.1

Nāksies vērt vaļā makus elektrodrošības pārbaudei

KĀ TAS NOTIEK? Elektriķis pārbauda elektroinstalācijas kontaktu savienojumu arī ar termokameru – tā ir obligāta prasība. Pārbaudot elektroinstalāciju, tiek atrastas vājās vietas un noteikti potenciālie aizdegšanās iemesli. Visi termogrāfiskie attēli ir pievienoti pārbaudes aktam. Elektriķim ir jāapskata arī ēkas zibensaizsardzības sistēma © Depositphotos

Var pieļaut, ka ļoti daudzi dzīvokļu un privātmāju īpašnieki nezina, ka reizi 10 gados ir jāpārbauda elektroinstalācija. Ja īpašumu neapdrošina, tad tā arī var dzīvot jaukā neziņā. Ja īpašums tiek apdrošināts, tad apdrošināšanas aģents ir tiesīgs prasīt elektroinstalācijas pārbaudes dokumentāciju.

«Jau vairākus gadus apdrošinu dzīvokli. Nesen vajadzēja pagarināt apdrošināšanas līgumu, bet pirms tam pamanīju avīzē informāciju, ka dzīvoklī ir jāpārbauda elektroinstalācija. Ja nebūs pārbaudīts, tad var uzlikt sodu un apdrošinātājs var atteikties izmaksāt kompensāciju. Es to nezināju, tāpēc jautāju savai apdrošināšanas kompānijai. Jā, izrādās, ka elektroinstalācija ir jāpārbauda, bet reti kurš to zina, vismaz tā sacīja apdrošināšanas aģents,» stāsta rīdziniece Ilga.

Publicitātes foto

DOKUMENTU PAKETE. Būtiski zināt, ka pārbaudes aktam pievienos arī sertifikātu, atspoguļoti visi iegūtie dati, pievienoti attēli, r ezultāti un ieteikumi. Kopumā tā ir bieza burtnīca, kas nonāk dzīvokļa īpašnieka rokās / Publicitātes foto

Gribi apdrošināt - pārbaudi

Viņa dzīvo daudzdzīvokļu mājā, kaimiņi mēdz applūdināt, mājā ir arī daži ar demenci slimi iedzīvotāji - nav zināms, ko viņi spēj sastrādāt, tāpēc Ilga savu dzīvokli vēlas turpināt apdrošināt. Nesen viņa izsauca sertificētu elektriķi, lai tas pārbauda elektroinstalāciju dzīvoklī.

Pēc Ilgas pieredzes, vislielākās problēmas sagādā tieši sertificēta speciālista atrašana, kurš būtu ar mieru pārbaudīt tikai vienu dzīvokli. Viņai tika piedāvāti aptuveni 10 elektriķu tālruņa numuri, bet lielākoties rīdziniece saņēma atteikumu. Ja vajadzētu pārbaudīt vismaz visu daudzdzīvokļu namu, bet labāk - vairākus namus uzreiz, tad - jā, lūdzu, brauksim, bet veikt pārbaudi tikai vienā dzīvoklī - to gan ne. Līdzīgā situācijā nokļuva cita rīdziniece - Agita, kurai vajadzēja apdrošināt nelielu māju, bet pirms tam bija prasība pārbaudīt elektroinstalāciju. Bijis grūti sameklēt speciālistu, kurš to darīs, turklāt sertificētu elektroinženieru, kam ir tiesības šādas pārbaudes veikt un izsniegt atzinumu, nav daudz.

Ilgas dzīvoklī elektriķis atrada apsvilušu vada posmu, tas bija jānomaina, citādi atzinumu nerakstīja. Uz daudzām lapām iesieto atzinumu viņa saņēma tad, kad bija novērsti visi pārbaudē konstatētie trūkumi (izņemot apsvilušo vadu, pārējie bija nenozīmīgi). «Kad nāks apdrošinātājs, es lepni parādīšu šo burtnīcu,» smejas Ilga. Nākamā elektroinstalācijas pārbaude viņas dzīvoklī jāveic pēc 10 gadiem.

Rakstīts Ministru kabineta noteikumos

Kopš 2016. gada 1. septembra stājušies spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 238 Ugunsdrošības noteikumi. Noteikumu 56. punktā teikts: «Elektroinstalācijas (tai skaitā zemējuma un zibensaizsardzības ierīces) pārbaudi veic reizi 10 gados, bet, ja objektā vai teritorijā ir: sprādzienbīstama vide - reizi divos gados; ķīmiski agresīva vide - reizi gadā.»

Tādējādi elektroinstalācija ir jāpārbauda jau tagad, ja vien tas nav izdarīts pēdējo 10 gadu laikā, jo apmēram trešdaļa ugunsgrēku izceļas bojātas elektroinstalācijas dēļ. Padomju laikā un senāk būvētajās daudzdzīvokļu mājās elektroinstalācija ir jāpārbauda un jāmaina ne tikai dzīvokļos, bet arī koplietošanas telpās.

Atzinumu un elektroinstalācijas pārbaudes dokumentāciju var prasīt uzrādīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta inspektori, veicot pārbaudes, un apdrošinātāji pirms līguma noslēgšanas vai pirms kompensācijas izmaksas.

Cik tas maksā?

Ilgas dzīvoklī elektroinstalācijas pārbaude un atzinuma sagatavošana izmaksāja 85 eiro, bet Agitai par šādu pārbaudi privātmājā bija jāsamaksā 150 eiro. Viņa saka - tas ir lēti, jo māja ir ļoti maza, bet vidēji privātmājām elektroinstalācijas pārbaudes izmaksas ir, sākot no 200 eiro.

Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikts, ka par ugunsdrošības prasību pārkāpšanu tiek uzlikts naudas sods - fiziskajām personām no 30 līdz 280 eiro, juridiskajām personām - no 280 līdz 1400 eiro.